Objecció de consciència al procés electoral. L’Àxel defensa el dret a no participar

No Comment

Defensant l’objecció de consciència al procés electoral i l’opció de l’Àxel A.G. de negar-se a participar en la mesa electoral a la qual ha estat convocat per a la jornada del diumenge 20 de desembre, un grup de persones es concentrà al Raval de Montserrat el dimecres 16 de desembre. Convocades pel col·lectiu Solidaritat Anti-repressiva de Terrassa-SAT, les persones cridaren consignes en suport del dret de l’Àxel i, en general, de totes les persones que per diverses raons no volen participar en els ritus, festes, celebracions o d’altres activitats que forcen a combregar a tothom, d’acord o contra, amb el sistema. Tot i les amenaces de represàlia judicial i penal per aquesta negativa, l’Àxel defensa que “Objecció de Consciència resulta un mecanisme de defensa civil no-violenta de les persones que veuen violentada la seva consciència pel Poder o les Lleis. És un acte de renúncia i denúncia d’una situació que com a tal, em fa rebutjar participar en allò que asfixia algunes de les expressions més privades i profundes de la meva persona, consciència i llibertat.”

Text íntegre de l’Àxel A.G. explicant la seva decisió:

Concentració de suport a l'Àxel davant la porta principal de l'Ajuntament. Foto PV Concentració de suport a l’Àxel davant la porta principal de l’Ajuntament. Foto PV

De la llei electoral i la imposició de la «democràcia»

El 25 de novembre vaig ser informat que havia estat designat a formar part d’una mesa electoral. De seguida vaig tenir clar que no acudiria a la citació. Tot i això, vaig donar voltes per veure si trobava alguna excusa d’exempció o inclús algun motiu per assistir-hi i així evitar possibles complicacions, però em vaig adonar que en realitat, per mi la via més coherent, era fer objecció de consciència, vistes les contradiccions morals i ideològiques que em suposaria triar una altra opció, i les quals, m’impedeixen participar del mecanisme electoral.

Moltes són les paraules que s’han vist amb el pas del temps expropiades dels seus significats més profunds, i un d’aquests mots és el de «democràcia». Democràcia implica acceptació de la diversitat, la pluralitat i la diferència de pensament, ideològica i religiosa (veure article 16 de la Constitució), el que comporta tenir en compte tant a les majories com a les minories ja siguin individuals o comunitàries. En el moment en que l’objecció de consciència no està contemplada com a causa d’exempció de la participació a les meses electorals, la institució estatal passa a coartar la llibertat que tant es proclama en nom de la democràcia, quan res de democràtic tenen la coacció i la imposició per participar en una mesa sota amenaça de presó d’entre 3 mesos i 1 any, o de multa d’entre 6 i 24 mesos. El que atempta directament contra la llibertat de les persones.

Sinònim de democràcia és també el fet que des de la pràctica diària i quotidiana, les diferents membres d’una societat puguin participar i decidir sobre la pròpia pràctica diària en els afers i transcurs de les seves vides; el que no es contempla en l’actual model parlamentari, on els individus tan sols poden decidir cada 4 anys qui decidirà per ells el com s’han de fer les coses, ja sigui a nivell laboral, d’educació, sanitari, social, cultural, econòmic… Prenent de les seves mans fins el més mínim reducte de la seva autonomia i sobirania, essent en democràcia el poble el que hauria de tenir la capacitat directa de donar forma a les seves expectatives de societat. El que esdevé molt llunyà des de les cúpules dels partits i d’altres institucions com a únic organisme decisori.

Així, el Sistema «democràtic» en el que vivim, -que conflueix d’un model d’Estat totalitari, del parlamentarisme, i d’un model capitalista que fomenta la competència entre iguals en detriment de la solidaritat-, minva la realització personal dels individus, i per tant actua contra la seva llibertat social.

D’aquesta manera, l’Objecció de Consciència resulta un mecanisme de defensa civil no-violenta de les persones que veuen violentada la seva consciència pel Poder o les Lleis. És un acte de renúncia i denúncia d’una situació que com a tal, em fa rebutjar participar en allò que asfixia algunes de les expressions més privades i profundes de la meva persona, consciència i llibertat.

És per tot això, que de cara a les properes Eleccions Generals, com diferents persones han dut a terme en el transcurs dels darrers anys (com és el cas de Nuria a Extremadura, que en breu afrontarà un judici) i d’altres de cara a les Eleccions en curs (com Iker a La Rioja o Juan a Navarra), assumeixo les possibles conseqüències a les que m’exposo en declarar objecció de consciència.

A.A.G.

Terrassa 2015

Related Articles

Deixa un comentari

portada-75