«On van a parar els diners públics que rep Mútua?»

No Comment

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca reclama a la Generalitat conèixer tota la informació sobre el servei públic que presta Mútua.


Miquel Gordillo

Temps d’espera cada vegada més llargs per visites a especialistes, per fer-se proves o intervencions quirúrgiques, per visitar el metge de capçalera, amuntegaments a Urgències, professionals estressats i mal pagats… Situació ja coneguda i que descriu des de fa temps la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca. I assenyalen a Mútua de Terrassa com el principal focus del deteriorament de l’atenció sanitària que es presta a la ciutat, fins i tot per sobre de la mitjana del país, ja de per sí molt afectada «per les retallades que no s’han revertit», assegura la Plataforma.

El col·lectiu ha informat que exigirà transparència de la gestió de Mútua, ja que com a concertada, rep fons públics de l’administració. «No pararem fins que sapiguem on es gasten els nostres diners», ha afirmat Esther Fernández, membre de la plataforma, en una roda de premsa oberta, realitzada al Casal Cívic del Cementiri Vell, el passat 11 de desembre. I ha remarcat que «mentre Mútua fa la pitjor assistència de tot Catalunya, en canvi l’activitat de la seva branca privada s’incrementa cada dia, a costa del sistema públic».

La Plataforma ha lliurat al CatSalut una instància que recull un seguit de preguntes de les quals esperen resposta, emparant-se en la Llei 19/2014 de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern. Tal com ha explicat l’advocat Joan Tamayo, «tenim dret a què se’ns doni la informació. A Terrassa, Mútua té un concert amb l’ICS, i per tant presta un servei públic pel qual ha de rendir comptes a qualsevol ciutadà que ho demani», ha expressat l’advocat.

L’advocat Joan Tamayo i membres de la Marea Blanca-PDSPT exigeixen més transparència de la Mútua. MG

La Plataforma vol saber quines són les condicions del contracte de prestació entre el Servei Català de Salut i Mútua de Terrassa, com la durada i l’import econòmic total. «També volem conèixer quins proveïdors contracta Mútua per prestar els diferents serveis», ha explicat Tamayo.
«Ens interessa molt saber el cost mensual del lloguer que es paga per la torre on Mútua té les instal·lacions», ha afegit Núria Martí, portaveu de l’entitat. I ha insistit: «tenim tot el dret a demanar la informació i a disposar de la mateixa. S’ha d’utilitzar la llei de transparència amb totes les administracions. El dret a la salut, com també amb l’educació, no es pot tocar ni se’n pot fer negoci».

Més enllà, des del col·lectiu es mostren segurs del que descriuen com a «estratègia premeditada i promocionada pels diferents governs de la Generalitat». A la vegada, mostren la seva preocupació en què Catalunya sigui l’autonomia que menys gasta en salut, tal com afirmen. «Volen convertir la salut en un negoci, fent que la gent se’n vagi a la privada», ha destacat Martí. A més, des de la Plataforma, es mostren contraris a l’anomenada llei Aragonès, donat que «lluny de revertir les retallades i privatitzacions, provocarà la mateixa línia de contractacions a la privada», afirmen.

Per sobre de la mitjana en llistes d’espera

Des de la Plataforma reconeixen que «hem tingut èxit amb molts casos individuals a través de fer reclamacions a la Generalitat; però què passaria si féssim 1.000 reclamacions?», per això, asseguren, cal «buscar solucions col·lectives».

Les dades que la Plataforma té, constaten que a Terrassa, tant l’atenció primària com d’especialistes, és especialment greu. Afirmen que a Catalunya la mitjana de les llistes d’espera és de 108 dies en llista d’espera, «al Consorci Sanitari és de 162, i a Mútua arriba fins a 205 dies!», ha detallat Jaume Pavía. «En el cas de mútua, es pot arribar fins a 60 dies per visitar el metge de capçalera», segons dades l’activista, tot lamentant que «el CatSalut ens enganya: el desembre de 2018 deia que Mútua tenia 21 mil persones en llista d’espera, i el febrer ja eren 48 mil. I ens diuen que es deu a problemes informàtics!».

Related Articles

Deixa un comentari