Persones solidàries i Mossos aturen un desallotjament il·legal per part d’un escamot ‘desokupa’

No Comment
Portal del número 93 de la carretera Rellinars, Mossos, solidàries i l’escamot sota el porxo. Foto PV

Més d’una trentena de persones i una dotació de Mossos d’Esquadra han impedit aquest migdia el desallotjament il·legal que pretenia realitzar un escamot de set homes, aparentment treballadors de l’empresa Desokupa, «especializada en la intermediación amistosa de pisos ocupados ilegalmente» segons es pot llegir en la seva pàgina web. Els integrants de l’escamot, coneguts des de fa temps com «el polèmic comando de boxejadors», efectivament no tenien aspecte de mediadors ni, menys encara, de voler mantenir cap conversa amistosa.

De fet, les persones que ocupen els immobles número 93 i 95 de la carretera de Rellinars estaven alerta perquè feia dies que havien rebut cartes i missatges comminant-los a abandonar la casa on viuen des de fa anys i, en cas de negativa, amenaçant-los amb violència.

Davant l’intent, per part de l’escamot, d’entrar per la força, han trucat a Mossos d’Esquadra, amistats i entitats solidàries. Tot i la presència policial, que ha arribat primer, els integrants del grup no han abandonat l’entrada porxada de l’habitatge en una actitud clara de control i bloqueig de la porta. Més tard ha començat a arribar gent solidària, fins a una trentena, així com periodistes de diversos mitjans locals.

En aquest punt, comandaments de Mossos, després d’identificar tots els membres del grup, ja parlaven amb un d’ells, aparentment el responsable, que defensava el seu suposat dret a fer fora la gent de la casa, sense més. La policia, mentrestant, amb aparent paciència i moderació, intentava convèncer-lo que «no es pot fer res que no sigui respectant la llei, els seus passos i temps previstos», segons es podia escoltar.

Així i tot, ni aquest ni els altres semblaven ni massa ni poc disposats a acceptar arguments; de fet, mentre es produïa aquesta conversa ningú abandonava el bloqueig de la porta.

Finalment, clarament a contracor, el grup, suposadament d’aquesta dita empresa Desokupa, acceptà la proposta dels comandaments de Mossos i abandonaren el lloc. Això, més de dues hores després de la seva arribada.
Després, dos Mossos han entrat a la casa, amb el permís dels ocupants, per comprovar que alguns dels arguments esgrimits pel responsable de l’escamot desokupa eren mentida, com, per exemple, que s’haguessin fet obres o tocat estructures dels habitatges.

Mentrestant, també va fer acte de presència davant l’immoble el regidor Marc Medina, de la CUP, qui afirmà que havia comunicat a la Junta de Portaveus del conjunt de grups municipals la situació, no aconseguint però massa èxit amb la seva alerta.

Finalment, tothom abandonà el lloc, entre felicitacions, però sense «abaixar la guàrdia», d’acord amb algunes opinions, perquè «encara que ara pot ser més difícil que ho tornin a intentar, ja que han estat identificats tots pels Mossos», declarava un dels convocats, «la intenció de fer-los fora al més aviat possible és ben clara».

Com s’ha dit a l’inici, l’ocupació per viure-hi ja té alguns anys. Veïns reunits en el bar de davant, a l’altra vorera de la carretera Rellinars, comentaven que els habitatges havien estat comprats per fer una promoció en els anys de la bombolla immobiliària, però l’obra no es va iniciar mai i haurien passat a mans d’algun banc. Després d’un bon temps buits, van ser ocupats pels actuals inquilins, «molt bona gent, en tots aquests anys no hem tingut mai cap problema», comentava una veïna que s’havia apropat atreta per la presència policial i del grup de solidaris.

Encara sense dades certes i concretes, tal com han anat les coses, tot apunta que els immobles haurien pogut ser comprats formant part d’algun paquet que el banc en qüestió hauria venut a preu de saldo, o en alguna subhasta. A partir d’aquí, s’hauria posat en marxa aquest l’intent de fer-los fora i, després, la utilització d’aquesta dita empresa per fer-ho sense haver d’esperar processos judicials de cap mena. Els inquilins, en tot cas, anuncien que posaran denúncia contra aquest intent de violació de domicili.

Related Articles

Deixa un comentari