Ple municipal: Alarma i preocupació pel mal estat dels autobusos

No Comment

L’equip de govern arrossega un altre via crucis amb la gestió del servei de transport municipal. La nefasta planificació dels darrers anys queda demostrada pels fets, amb una flota ara mateix envellida: quatre busos cremats en dos anys, no sembla un balanç gaire optimista. A sobre, encara hi ha pendent de resoldre la licitació del servei, que va ser tombada als tribunals per incomplir el reglament, i que deixa en l’aire el model de gestió.

El ple de maig posà de manifest, un cop més, la manca d’autocrítica per part de l’equip de govern en aquest tema. L’oposició, com és lògic, aprofità per carregar contra el govern i en l’assumpte dels busos i els arguments oferts pel regidor responsable de l’àrea Marc Armengol, a qui li ha tocat lliurar amb els temes més punyents de la legislatura i, sovint, haver de defensar allò indefensable. La discussió va sorgir a compte de la liquidació municipal corresponent al 2015 a TMESA, la qual va ser aprovada per unanimitat.

Precisament fa uns dies, un altre bus va incendiar-se, tot i haver passat, només un dia abans, un control del seu motor. «Quin tipus de manteniment estem fent?», interpel·là Carles Caballero (ERC). Ara, la preocupació per la seguretat de les persones és òbvia de cara l’estiu, per veure com respondran molts dels busos en actiu quan pugin les temperatures. També per part del comitè d’empresa de TMESA es reclama disposar de busos de reserva, i es denuncien els anys de retard en la gestió de la flota. És per això que el ple anterior va aprovar comprar quatre busos de segona mà com a mesura d’emergència. Fins el 2017, no arribaran els nous que s’han adquirit.

Les obres del Pla de Barris de La Maurina s’han d’enllestir

Les obres pendents al barri de La Maurina, corresponents al Pla de Barris, han de finalitzar com a molt el 2018. En concret, es tracta de la reurbanització de la Plaça de La Maurina i la construcció d’un equipament social. En quatre mesos s’han de definir els projectes a executar. Es necessita i s’exigirà a la Generalitat que pagui els 9’8 milions d’euros que encara té pendent d’abonar. Precisament una representació veïnal va estar present al ple de maig. Reclamen des de fa ni més ni menys que vuit anys que es materialitzin els compromisos adquirits per les administracions i s’acabin les actuacions previstes. Fets i no paraules, demanen.

plaça maurina Vista actual de la Plaça de La Maurina, on resa que les obres del Pla de Barris començaven el 2011. Foto: MG

A l’acord, presentat per TeC i Ciutadans, se sumaren CUP, ERC i PP. Finalment, l’equip de govern hi votà a favor també. Això sí, enmig de retrets cap el PSC per haver incomplit les seves pròpies promeses electorals vers els veïns del barri. El quart tinent d’alcalde es defensà: «som els únics que duien el tema al programa electoral». El cas és que un any després de les eleccions, es posarà en marxa l’execució del Pla de Barris, i de ben segur que gràcies a la pressió veïnal.

La representant de la CUP aprofità per denunciar les mancances del reglament de participació: «Tant de bo les veïnes hagueren pogut presentar elles la proposta». I assegurà que el PSC les havia pressionat dient-los que «no era bona via demanar-ho a través de l’oposició». Per la seva banda, Pep Forn (ERC) alertà de que, degut als retards en les obres, «tot el que s’ha fet no ha aconseguit la transformació social esperada, i entenem als veïns quan es queixen enfadats que s’ha d’acabar el projecte».

Altre dels acords aprovats, aquest a instàncies de Ciutadans, proposà mesures per combatre l’atur de llarga durada. Concretament, mesures que impliquin accions formatives i reforç dels serveis municipals d’atenció personalitzada als aturats. Per fer-ho possible, demanant finançament al fons social europeu. Miquel Sàmper (CDC), en nom de l’equip de govern, els hi donà suport, tot i reconèixer que per dur a terme les vagues mesures, sigui quines siguin, «s’han de demanar subvencions a altres instàncies». El PP, com no, també aprovà la proposta.

Manca d’autocrítica de l’equip de govern en la gestió del servei del transport públic, mentre molts busos de la flota no ofereixen prou garanties.

El debat al plenari escenificà de nou la diferència de criteris entre els bàndols d’esquerra i dreta. Els grups de TeC, CUP i ERC votaren en contra, tot denunciant el caràcter paternalista de la proposta, i per la seva càrrega ideològica, «amb aquesta olor de naftalina de culpabilitzar les persones per la seva situació», segons Xavi Martínez de TeC. La Maria Sirvent (CUP), es queixà de que la proposta «no incorpora la perspectiva de gènere ni mesures vers les dones, que són les més afectades per l’atur». I més enllà: «només recórrer a fons de la UE són mesures pedaç del tot continuistes». L’Isaac Albert (ERC-MES) també trobà els acords innecessaris, «els serveis municipals ja estan fent la feina que vostès reclamen», i que es generen falses expectatives «que no porten enlloc i no ajuden els aturats». David Aguinaga de C’s defensà que «hem d’ajudar a aquestes persones a que surtin de la seva situació, i no fer assistencialisme pur i dur». Caldrà veure com i quan es concretaran les mesures, o com a mínim, s’ha d’esperar què arriba de la UE.

Bona notícia per als estudiants: la Biblioteca Central obrirà les nits en època d’exàmens. Ja es va obrir el passat gener a mode de prova pilot. La proposta presentada pel PP va rebre el suport de la resta dels grups de l’oposició, TeC, ERC-MES, CUP i Ciutadans. En canvi, el regidor del PSC Amadeu Aguado va advertir que la proposta «és inassumible perquè no hi ha recursos», ja que la Diputació és qui paga el personal i «ens diran que no pot ser». L’equip de govern es va quedar sol i, per tant, tocarà obrir les biblioteques central i les dels districtes 5 i 6 per ser els de major població, aquestes dues com a prova pilot.

Això sí, el partit conservador va veure desestimada una de les seves ‘tradicionals’ propostes, la de la lluita contra els incívics i el vàndals, davant dels quals creu necessari que s’han de col·locar càmeres de videovigilància a l’espai públic. En aquesta ocasió, els llocs suggerits, el Parc de Vallparadís i el Parc del Nord. La resta dels grups s’hi oposaren, mentre que Ciutadans s’abstingué.

Copes menstruals per a les adolescents

Per majoria absoluta es va aprovar la petició de la CUP d’oferir tallers de Salut Sexual als instituts i de distribuir gratuïtament copes menstruals. Es tracta d’un paquet de mesures de salut pública, que mira d’explicar els beneficis i contraindicacions de cada mètode de recollida de sagnat, per tal que les adolescents i dones puguin escollir lliurement quin mètode prefereixen. I també per evitar que la menstruació continuï sent tabú. Només el representant del PP hi va votar en contra.

Els tallers, a realitzar a partir del gener de 2017, s’adreçaran a les escolars de 2on d’ESO dels instituts que ho sol·licitin. Personal especialitzat explicarà els aspectes positius i negatius dels diferents mètodes de recollida del sagnat que existeixen, i mostraran també les copes menstruals i les esponges marines, com a mètodes més econòmics, sostenibles i menys agressius per al cos, en contraposició a les compreses i tampons que acaparen pràcticament tot el mercat.

L’Ajuntament també distribuirà entre les joves que ho demanin unitats de recollida de sagnat. Per això, es demanarà a la Generalitat que proporcioni aquest material, i si no ho fa, el consistori destinarà 15 mil euros anuals, amb els quals es podran adquirir unes 1.500 unitats, ja siguin copes menstruals, compreses o tampons, segons càlculs de la CUP.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari