Quan has de demanar protecció internacional per ser gai, lesbiana o trans: Les refugiades LGTBIQ+

No Comment

Sabadell acull a partir de dimecres unes jornades amb sol·licitants d’asil, especialistes en refugi i entitats socials, que debatran sobre la xarxa d’acollida que existeix a Catalunya avui en dia.

Les entitats Ca l’Enredus i Actuavallès celebren aquesta setmana les jornades #StopPersecució, Moviments forçats i dret d’asil per raó LGBTIQ+, que tindran lloc a Sabadell (Vallès Occidental) del 16 al 18 de maig. Els debats pretenen reflexionar sobre la discriminació que es pateix en molts països arreu del món per raons d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, i que força les persones a abandonar els territoris d’origen i a sol·licitar protecció internacional (com al propi Estat espanyol).

Les jornades arranquen dimecres a la tarda amb la projecció del documental Mr. Gay Syria (https://www.youtube.com/watch?v=rlDJydDj4i8), àmpliament guardonat a festivals internacionals de cinema com el de Chicago, Sarajevo i Sevilla. El film serà presentat pel seu protagonista, l’actor Mahmoud Hassino, que visita Catalunya ad hoc i intercanviarà impressions amb les assistents. La projecció es durà a terme al Cinema Imperial (Plaça Imperial), a partir de les 18’30 hores. No són pocs  els països que discriminen i castiguen l’homosexualitat i les identitats dissidents. Vet aquí el mapa amb la situació actual.   

La trobada es desplaça dijous al casal Pere Quart (Rambla, 69), on prendran la paraula expertes com Juan Carlos Arnaiz, Oficial de Protecció de l’ACNUR (Al Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), i Laia Serra, l’advocada penalista i assessora de l’Observatori contra l’Homofòbia. 

Les protagonistes de divendres seran una vintena d’entitats (com ara la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, ACATHI, Amnistia Internacional o la campanya Casa Nostra Casa Vostra), que treballaran entorn les estratègies jurídiques de protecció internacional o l’articulació de xarxes de suport des de la societat civil. Posteriorment a les intervencions de Francesco Passeti i Rodrigo Araneda, entre d’altres, arribarà la clausura amb la intervenció d’Oriol Amorós, Secretari d’Igualtat Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. 

Segons Alba Barbé i Serra, responsable tècnica de Ca l’Enredus, “l’objectiu és abordar temes relacionats amb la seguretat i la vigilància fronterera entre persones trans no normatives, el cos dissident enfront el sistema legal, els allotjaments d’emergència i d’acollida LGBTI, la solidaritat internacional o els reptes presents en les polítiques públiques”. 

Per a la reflexió queden, doncs, moltes incerteses: Com s’estableix quins són els països segurs i quins no? Com contribueixen les polítiques sobre migració a construir la imatge de les demandants d’asil? I és que les agents involucrades -siguin institucions o moviments socials-, es troben amb dificultats a l’hora d’acompanyar la realitat de les persones LGBTI que sol·liciten protecció internacional.

Related Articles

Deixa un comentari