Que l’Ajuntament només treballi amb banca ètica, proposen CUP, TeC i ERC

No Comment

Els grups municipals d’oposició CUP, TeC i ERC presentaran al Ple de l’Ajuntament una proposta de resolució demanant que l’entitat treballi només amb entitats de banca ètica, i conseqüentment la cancel·lació dels comptes bancaris que encara es mantinguin amb entitats no ètiques, tot citant BBVA, Banc Santander, Bankinter, Caixa Banc, Banc Sabadell, Bankia i Catalunya Caixa.

Segurament, tot i no faltar motius per voler fer aquest canvi, els grups s’han degut sentir molt més inspirats en redactar la proposta de resolució aquests dies en que la Comissió Europea ha emès un informe demanant que els bancs espanyols que van obligar els seus clients a signar clàusules sòl retornin tot el diner cobrat en aplicar aquestes clàusules des de l’inici del crèdit. Entre els bancs afectats està, precisament, el BBVA. Per dir-ho ràpid, però cert i clar, aquests bancs han estat cobrant diners demés (al carrer en diuen d’això robar) durant els darrers sis anys en aplicar aquesta clàusula. Les xifres giren entorn dels 20.000 milions de euros. El BBVA és un dels bancs amb els quals l’Ajuntament té més comptes corrents i pendents.

Text íntegre de la proposta de resolució:

Proposem que l’Ajuntament de Terrassa només treballi amb entitats de banca ética [27.10.2015]

Els grups municipals de CUP, TeC i ERC volem que Terrassa sigui una ciutat amiga de la Banca ètica. De fet, proposem dur a terme totes les operacions bancàries de l’Ajuntament mitjançant banques ètiques, tals com Triodos Banc, Fiare i Coop 57. I així es debatrà al ple d’aquest dijous.

També apostem per cancel·lar els comptes bancaris que encara es mantinguin amb entitats no ètiques (com ara BBVA, Banc Santander, Bankinter, Caixa Banc, Banc Sabadell, Bankia, Catalunya Caixa), un cop amortitzats els préstecs pendents. Tampoc volem establir cap nou vincle ni relació amb entitats bancàries que no siguin ètiques.

I és que les entitats convencionals i lucratives han estat còmplices de generar desigualtat. Per exemple, segueixen ordenant desnonaments de forma sistemàtica. Només als Països Catalans, s’han fet fora de ca seva fins a 178.950 famílies des del 2008 (amb una mitjana de 90 desnonaments diaris). A més a més, hem hagut de pagar les seves pèrdues i crisis amb els diners de totes (de fet, el govern espanyol ha rescatat entitats financeres amb més de 100.000 milions d’euros).

O sigui que ens fan fora de casa, alhora que hem de pagar el rescat dels bancs. Allò curiós és que paral·lelament a la voràgine de les retallades socials i precarització laboral, els bancs han augmentant els seus ingressos.

D’altra banda i, de forma recorrent, les entitats financeres s’han tacat les mans de sang internacional. És més que conegut els vincles financers que mantenen amb les principals empreses d’armament com EADS, Honeywell, General Dynamics, Raytheon, Textron o Instalaza.

Per això, volem una Terrassa que només treballi amb banca ètica.

// Proposta presentada conjuntament per CUP, TeC i ERC //

Related Articles

Deixa un comentari