Renovació de junta i projecte de barri fins el 2018, aprovà l’AV de Sant Pere Nord

No Comment

El passat 12 de març l’AV de Sant Pere nord va celebrar la seva assemblea de veïns. Allà una trentena de socis van repassar l’actualitat del barri i de l’associació, on es va explicar totes les activitats dutes a terme al 2015, així com el balanç econòmic de l’entitat com a temes ordinaris.

Presentació del projecte Parc de la República. Foto AV SPN Presentació del projecte Parc de la República. Foto AV SPN

Però, el plat fort va ser la renovació de la junta directiva, que va presentar una candidatura integradora formada per 17 persones, amb 12 homes i 5 dones. Aquesta candidatura, fruït de les darreres campanyes de captació de veïns, ha pogut fer noves incorporacions, ja que la recerca de veïns actius al barri és un dels punts claus per al reforç de l’entitat veïnal.

Aquesta renovació va anar acompanyada de la presentació del seu projecte de barri (llegir resum a continuació).

Posteriorment es va explicar, amb la projecció d’un plànol, el projecte del Parc de la República, situat entre la Rambla Francesc Macià, C. Provença, Av. Béjar i Av. Del Vallès.

Aquest és una projecte llargament reivindicat per l’AV de Sant Pere Nord, que cerca completar la zona d’equipaments i espais verds que tant necessita el barri.

Actualment està en la fase prèvia de redacció, recollint tots aquells suggeriments que fan tant els veïns com les entitats interessades. Els aspectes més importants que recull el projecte és l’ampliació de la zona esportiva, amb una pista coberta, l’ampliació d’un camp d’entrenament de futbol i la ubicació definitiva de les pistes de petanca. També la incorporació d’un centre infantil i juvenil, un amfiteatre per fer actuacions, zones de jocs infantils i d’esbarjo, màquines de gimnàstica per la gent gran, etc.

La idea es que l’Ajuntament conjuntament amb l’Associació de Veïns facin una presentació del projecte en una assemblea participativa, on tothom podrà aportar suggeriments i millores, per tal de que es pugui iniciar la redacció del projecte executiu. Després caldrà que l’Ajuntament reservi una partida d’inversions per fer realitat aquest projecte llargament reivindicat.

Un altre dels aspectes que varen preguntar els veïns va ser sobre la construcció de la Residència i Centre de Dia. L’AVV ha demanat reunió amb la nova consellera del departament de Treball, Afers Socials i Família, la sra. Dolors Bassa, per tal de demanar-li directament que s’iniciï les obres d’aquest equipament públic que tant necessita la gent gran de la ciutat. Si el projecte continua endarrerint-se en el temps, l’entitat està disposada a mobilitzar la gent al carrer, per tal de pressionar per a que prioritzin aquesta demanda social.

L’assemblea va finalitzar amb un petit refrigeri, on els veïns i veïnes van poder xerrar sobre els temes comentats al barri.

Assemblea de l'AV de SPN, 12 de març. Foto AV SPN Assemblea de l’AV de SPN, 12 de març. Foto AV SPN

Projecte de barri 2016-18

L’AV del barri de Sant Pere Nord (SPN) aprovà en l’assemblea del passat 12 de març un pla estratègic de treball pel període 2016/18. L’entitat veïnal, activa des dels anys 70, considera que encara cal «ser sensible a las necessitats del barri»; en el sentit, matisa, «d’integrar les diferents sensibilitats, demandes i actuacions» en el conjunt del barri. Ara, junt amb les moltes organitzacions i entitats que hi ha al territori; car, reconeix, «cadascuna té la seva funció, respon a determinades demandes», ja sigui esportives, culturals, socials, d’oci, per a joves, gent gran o altres sectors.

En aquest context, l’AV ha de tenir els seus plans d’actuació i objectius concrets, «una estratègia de treball integradora, col·laborativa i transversal», «més enllà de la conjuntura del moment». En parlar de col·laboració i transversalitat, des de l’AV entenen la necessària relació amb els grups de treball propis i amb les altres associacions, territorials o sectorials.

Amb aquesta perspectiva, cal «vertebrar els projectes de manera transversal, inclusiva i integradora», per aconseguidor, a més dels objectius finals: generar campanyes que «impliquin el veïnat, augmentant la participació», i que creixi el nombre de persones sòcies i actives a l’entitat; treballar en xarxa amb les altres entitats; i potenciant el contacte amb els grups de joves.

Les «línies de treball» aprovades són les següents:

1. D’una banda, modernitzar la pròpia entitat, creant una pàgina web que integri els grups i comissions de treball; impulsar la connexió a xarxes socials, facebok i tuïter, i amb això millorar la comunicació amb el barri, la bústia de suggeriments i altres. Un punt d’atenció especial a la recuperació i organització dels materials històrics de l’entitat, que ja conformen un bon arxiu de fotos, escrits i altres.

2. L’urbanisme ha format part sempre de l’agenda principal de l’AV. Es planteja en aquests moments «desenvolupar un projecte de manteniment global», al temps que la millora dels habitatges, el mobiliari i arbrat. Promouran campanyes pel guarniment i la recuperació de façanes deteriorades, com és el cas de la plaça Cipriano Garcia.

3. En l’apartat de mobilitat i accessibilitat, cal revisar i modificar les línies d’autobús. Paral·lelament, estudiar les necessitats d’estacionament de vehicles i els problemes de seguretat vial: barreres arquitectòniques, grandària de les voreres, zones 30km, carrils bicis i altres.

4. En relació amb la neteja i recollida d’escombreries, que avui és campanya de totes les associacions veïnals de la ciutat, des de SPN, volen la implantació de la recollida lateral a tot el barri i el seguiment de l’empresa municipal.

5. El barri també és el Món podria ser el títol d’aquesta línia de treball que planteja «temes socials i de convivència», concretant en la participació en projectes solidaris, acollida d’immigrants, atenció a la gent gran que viu sola, a les famílies desnonades o amb problemes d’habitatge, pobresa energètica i altres.

6. Una perspectiva que, tot plegat, lliga amb la participació i col·laboració en temes de ciutat amb la Federació d’Associacions Veïnal (FAVT), amb temes com la campanya per la municipalització del servei de l’aigua, el disseny de noves xarxes de transport o la millora de l’estat de la riera de Les Arenes.

7. La cultura com a expressió d’allò millor de la gent i els grups, l’assemblea veïnal de SPN aprovà l’impuls de de la mateixa animant la creació de grups de treball, la realització de xerrades i debats, la col·laboració amb projectes i així consolidar i donar nova empenta a les festes i activitats que ja es vénen realitzant.

8. Últim però no menys important, no abaixen la guàrdia en relació a les «reivindicacions històriques», entre les quals: el parc de la República, la residència per a gent gran i el centre de dia; el pavelló esportiu i el col·legi, l’ampliació del camp de futbol, la millora de l’espai de petanca, el centre infantil i juvenil, entre d’altres.

Un dels temes centrals de l’assemblea ha estat el de la participació i activitat veïnal. Proposen l’enfortiment de les comissions de treball ja existents així com la creació de noves. En tot cas, tot i treballar aspectes i temàtiques amples, amb objectius definits i funcions clares i amb una estreta relació amb el conjunt. La llista d’aquestes comissions la formen les següents: equipaments pel barri, seguretat i prevenció (àmbits urbà, trànsit, conflictes), cultura i «pinya jove».

L’altra eix per garantir la participació és el dels grups de treball, que responen a inquietuds molt concretes del veïnat. Ja existeixen alguns (arteràpia, teatre, manualitats, pintura, sevillanes), però segur que apareixeran més encara.

Related Articles

Deixa un comentari