El CAP Nord, col·lapsat

No Comment

Deficient atenció degut a la manca de personal sanitari, llargues llistes d’espera i un sistema informàtic caòtic, són algunes de les denúncies assenyalades per entitats i usuaris del Districte 6.

Demanen al conseller de Salut una reunió urgent amb el CatSalut per tractar qüestions com el CUAP pendent.


Miquel Gordillo

Les entitats veïnals del districte 6 on s’ubica el CAP a l’Avinguda del Vallès, juntament amb la FAVT i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca (PDSPT), ja van treure a la llum les moltes mancances del CAP Nord: col·lapsat i amb una greu manca d’atenció. Per això, ara han adreçat una carta al conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Demanen una reunió immediata amb el CatSalut per tractar aquestes problemàtiques, i exigeixen una resposta en un termini curt, donada la urgència de la situació.

En una roda de premsa realitzada el passat 24 de febrer, a les portes del CAP, exposaren el que transmeten a la carta al conseller: les llistes d’espera són «interminables», de fins a 1 mes per al metge de capçalera (un any o més per a especialistes), quan «el mateix CatSalut va establir un termini de 48 hores», segons Jaume Àvalos, president de l’AV Sant Pere Nord. Les proves diagnòstiques, com ara «analítiques, radiologia, endoscòpia, o proves digestives, són mínimes o nul·les».

Pel que fa a la manca d’espai del centre, demanen una solució alternativa perquè es desdobli en un altre lloc o es facin mòduls prefabricats on posar espais de consulta. De fet, l’escrit cita que «el CAP havia d’atendre una població de 26.000 persones i atén més de 40.000». Les entitats també assenyalen que el sistema informàtic i l’aplicació La Meva Salut és «càotic», amb «problemes per accedir i la web es bloqueja constantment, no es poden fer tràmits».

Associacions veïnals del disctricte, la FAVT i la PDSPT-Marea Blanca, concentrades davant el CAP Nord. Foto MG

Un CUAP que atengui només urgències

I encara una qüestió ben real i actual, la manca d’atenció personalitzada, donat que s’està derivant cada cop més a les trucades telefòniques. De fet, les entitats consideren que és important unificar lluites amb els treballadors de sanitat, els calen condicions laborals dignes per una atenció també digna, en paraules de Maite Bayés, portaveu de la PDSPT. I recorden que la falta de personal sanitari vulnera la carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut, aprovada per la mateixa Generalitat el 2015. L’altra reivindicació és que hi hagi a la ciutat algun CUAP, destinat només a urgències, com a manera de descongestionar les urgències. La necessitat és de tal magnitud que al tancament d’aquesta edició, ha trascendit la intenció de Salut de fer un nou CAP al nord de Terrassa, donat que l’actual no es pot ampliar. Juntament amb l’Ajuntament, s’està mirant la millor ubicació per construir-lo.

El CAP Nord havia d’atendre una població de 26.000 persones, ara ho fa a més de 42.000

«La falta d’atenció s’ha agreujat amb la pandèmia, i les patologies no covid s’han triplicat», exposà Bayés. A més, la PDSPT considera un «maquillatge» les dades publicades pel CatSalut: «han reduït les llistes d’espera els darrers dos anys, o la gent s’està morint o ens estan enganyant, que és el més probable».

Per a Jaume Àvalos avisà que «tocar picar pedra i mobilitzar-se al carrer. Al CAP Sud tenen els mateixos problemes que aquí, ens haurem d’unir, però primer esperem una resposta del CatSalut». Abans esperaran una resposta per part del CatSalut, i també de l’Ajuntament, el qual «sabem que s’ha reunit amb CatSalut i volem que ens informin», declarà Pep Sánchez, president de la FAVT.

«Volen reduir la sanitat pública i que anem a la Mútua privada»

Mentrestant, la PDPST-Marea Blanca, com està passant arreu del país, prepara mobilitzacions al carrer per mirar de revertir aquesta greu problemàtica. Un horitzó per aquestes accions serà el 7 d’abril, quan se celebra el Dia Mundial de la Salut.

«Ens volen treure la sanitat pública i reduir-la a la mínima expressió, que anem tots a fer-nos d’una mútua privada», expressà Núria Martí amb contundència, membre de la PDSPT; «Però no penseu que a la Mútua puja la qualitat, ho sabem per casos com llistes d’espera, visites repetitives que acaben amb un mal diagnòstic». «Però la qüestió és que paguem i fem de la sanitat un negoci. Si no lluitem perdrem el poc que tenim», afegí Martí, «Quant us cobren per una ressonància, per una ecografia? La primera vegada pots pagar, però la segona i tercera i quarta?»

 

Related Articles

Deixa un comentari