[Salvador Pérez] Augment dels impostos bàsics municipals: ara ens demanen sacrificis…

No Comment

Cap novetat sempre és el mateix, l’Alcalde demana a la ciutadania un esforç, s’han d’augmentar els impostos bàsics, ja que la situació municipal és molt complicada. Llavors, perquè això no es va comentar en la proposta electoral, ja que era previsible aquest augment, i en cap cas es va dir, al contrari, es va amagar i la manca de transparència és més que evident. I com no podia ser d’una altra manera, això només es pot fer durant els dos primers anys de mandat, i correspon a una estratègia política ben calculada i coneguda, qualsevol actuació que comporti problemes amb relació a la ciutadania, o sigui, aquelles actuacions que la poden alterar i empipar, com són els temes d’impostos, s’han de fer en aquesta primera part, amb l’esperança que la ciutadania tindrà memòria de peix i no ho recordarà.

I en aquest punt estem, ningú ho va explicar abans, al contrari, es va seguint fent demagògia, enredant a la ciutadania amb total impunitat. És més, quan algunes entitats i dins el Comitè per la millora de la neteja i gestió de residus de Terrassa es denunciava la situació en el tema de neteja i gestió de residus i en la mala gestió d’Eco-Equip, i tot el tema referit a la Taxa de residus, tot eren intentar contrarestar les nostres afirmacions, enredar-nos amb excuses injustificables, i senzillament, no fer res, ni assumir cap responsabilitat al respecte.

I ara ens trobem amb l’evidència i la realitat, demanar esforços a la ciutadania per assumir els costos dels impostos i les taxes, això amb el precari argument que es farà de forma “justa”, i explicant l’augment que faran els altres ajuntaments com Sabadell i Rubí, que encara seran més dolents i perversos amb augments molt més elevats, ja que tampoc mai van parlar en el procés electoral d’augmentar res.

Aquest argumentari poc consistent, injustificat i poc transparent, com si la ciutadania fos idiota. El que cal dir-li és la veritat i tractar-la com adulta, fent molta pedagogia i informació que argumenti els problemes i una cosa que no es diu mai, com resoldrà la mala gestió dels problemes, ja que potser la ciutadania acceptaria qualsevol augment, si rep uns serveis adequats que ho justifiqui. El problema greu és que sempre hi ha augments, però sobre la millora de la gestió res a dir.

Pagarem més per a rebre uns serveis deficients, mal gestionats i abocant recursos dins una bossa foradada, no hi ha cap garantia vistos els antecedents, que a canvi de pagar més d’una vegada rebrem uns serveis millors, més adequats amb més transparència i amb la possibilitat que la ciutadania pugui participar i col·laborar en el debat dels pressupostos i les ordenances fiscals.

I tampoc és casualitat que tots els ajuntaments grans de la comarca en aquests moments s’hagin posat d’acord en diferents temes, i un és l’augment dels impostos municipals aprofitant l’inici de la legislatura, així tots tenen l’excusa evident per fer una culpabilització col·lectiva i estratègica davant de les previsibles crítiques de la ciutadania. I cap d’ells parla de la millora de la gestió dels serveis, ni fa cap autocrítica d’aquesta.

No hi ha aplicació “justa” de l’augment dels impostos, senzillament, hi ha un augment barroer i vergonyós d’aquests amagant la realitat, la mala gestió i mirar a una altra banda, ja que no solucionen els problemes. L’IBI que és un impost general que afecta el conjunt de la ciutadania, augmentarà de forma injustificada, cal recordar que dins aquest impost és on repercuteix una part important del pressupost municipal, on hi ha integrats els costos de molts serveis, com per exemple, una part que es deriva a Eco-Equip, al manteniment urbà, Policia Municipal i d’altres. Serveis que està qüestionada la seva gestió en alguns casos molt deficient.

La doble taxa de residus, la comarcal i la local, que es farà una trampa vergonyosa, s’augmentarà la taxa comarcal que permetrà derivar la responsabilitat a aquest organisme, i enredarem a la ciutadania amb la justificació que aquest any la taxa local es congelarà amb l’argument que es farà la pujada l’any 2025, llavors d’amagat ja l’haurem augmentat molt més, tota una farsa evident.

Amb una situació molt més greu i que en diferents reunions realitzades, ja es reconeix la mala gestió i els greus problemes de funcionament d’Eco-Equip, i que la solució a aquests problemes a curt i mitjà termini no es podran solucionar. Per tant, posarem la nova la taxa comarcal que és un veritable nyap que no garanteix la millorà de la gestió de les infraestructures i la recollida dels residus, és un mer augment impositiu a la ciutadania amagant la mala gestió, i amagarem l’augment de la Taxa local, per no garantir cap millorà dels serveis, ni millorar els objectius de prevenció i gestió de residus, ni res.

I així podríem anar fent llista de cada augment de les ordenances fiscals, i analitzant la incidència sobre cada servei, però res justificarà l’augment amb relació a la millora dels serveis als quals afecta. És més, si l’any 2022 es va justificar la congelació dels impostos i ordenances, res justifica que l’any 2023 ens intentin vendre la moto de la necessitat d’aquest augment, i sobretot, de l’IBI i la Taxa de residus, és una quimera.

Però tal com deia, aquest augment injustificat, no garanteix cap millorà de la gestió, ni dels serveis. Quan des del Comitè de neteja i residus, des de fa més de dos anys, ja indicàvem que l’estratègia sobre la taxa de residus s’havia d’anar explicant, ja que comportaria un augment important dels costos de tractament, de transport, d’eliminació, del cànon i la necessitat de canviar el model de gestió dels residus, l’Ajuntament no en volia saber res, ni estava per la millora de la gestió, amagava els problemes i ens anava enredant amb excuses lamentables. Senzillament, ni tenia estratègia, mirava a una altra banda i el problema cada dia era més gran, és més, després de quatre anys, no hi ha Auditoria de Gestió d’Eco-Equip, ni es preveu, un fracàs total. I el que és pitjor, ni a curt, ni mitjà termini hi ha cap solució, només augmentar els impostos i que l’Alcalde es dediqui a demanar suports i comprensió.

Doncs no, ni suport, ni comprensió, i la ciutadania s’haurà de posar d’una vegada les piles i activar mesures i accions reivindicatives, per a exigir que ens deixin de prendre el pel, de tractar-nos com a idiotes amb memòria de peix, al cap i a la fi, la decisió l’han pres ells, per tant, nosaltres no tenim per què compartir-la. I alguns partits de l’oposició s’ho hauran de fer mirar, sobretot, amb l’acceptació de la doble taxa de residus que en seran tan responsables com el govern, i ja no tenen cap possibilitat de denunciar, ni criticar res.

I li exigim a l’Alcalde i als partits de govern, que ens diguin que faran per a millorar els serveis que justifiquin augments impositius, poc transparents i injustificables, com tot el referit a la neteja i la gestió de residus, per exemple, seguirem tenint un servei deficient i incapaç de millorar i assolir els objectius.

El suport i la comprensió es guanya, i l’equip de govern no ha fet res, perquè acceptem de bon grat la demanda, que és a canvi de res, i de seguir enredant-nos en el miratge, i això d’impostos justos, una veritable farsa, un concepte buit que no vol dir res.

I la ciutadania, ha de ser conscient, que no pot permetre que li segueixin prenent el pèl, ha de reaccionar d’una vegada, i s’ha d’activar, sobretot, per fer-li entendre a l’Alcalde que si vol la nostra comprensió, ens ha de permetre participar en aquelles decisions que ens afecten, i els impostos ho són. Que cal transparència i un altre model de governança, més participativa amb responsabilitat compartida.

Salvador Pérez Riera

Deixa un comentari