[Salvador Pérez] Dels miratges a l’absurd, arribant a la incompetència

No Comment

Fa uns dies l’Alcalde i la responsable de la Neteja i la Gestió de Residus presentaven en roda de premsa un pla de xoc per la greu situació en aquesta àrea. Reconeixien la gravetat de la situació i la necessitat de buscar solucions i aplicar mesures.

Les mesures plantejades tampoc eren una veritable solució, senzillament pedaços de curt termini que no resolen els problemes existents i que fa anys anem arrossegant, sobretot el més greu, la gestió de residus, la neteja és un complement i conseqüència del primer.

El que encara ens sembla més absurd i neguiteja més és la complaença absurda, les fabulacions, els miratges fins a arribar a la total incompetència. Ara ens trobem amb un nou titular i notícia promoguda pel Sr. Isaac Albert, membre del mateix govern que fa un segut d’afirmacions que ni entenem ni sabem si són veritables acudits o, senzillament, no viu en aquest municipi.

Afirmar que “Les mesures per reforçar la neteja comencen a donar el seu fruit és de riota, per dir alguna cosa. Quins fruits?, on hem avançat?, de veritat s’ha passejat per la ciutat? El convidem a passejar pel nostre barri, i veurà si de veritat avancem. Com pot tenir el desvergonyiment de fer aquestes afirmacions, quan hi ha barris on la brutícia és més que evident, les freqüències de buidatge són deficients i n’hi ha residus permanentment per terra, els contenidors no es netegen, els objectius de recollida selectiva estan estancats i lluny d’aconseguir avançar amb la recollida de les diferents fraccions, quan el nivell d’impropis és molt elevat.

Les deficiències del servei són més que evidents: no hi ha voluntat per a afrontar la recollida de mobles amb el nou sistema a tota la ciutat, no hi ha una aposta de veritat pel foment i solucions de la recollida selectiva amb la combinació de sistemes com el porta a porta, com a mínim, a un terç del municipi; no es gasten ni un euro en campanyes d’informació i sensibilització, els sistemes d’inspecció són ineficients i, així, podríem anar fent llista de tot el que no està funcionant.

Si creu que estar implantant diferents fases més de recollida lateral és un avenç, això vol dir que la seva ignorància és més que evident. Això ja ho feien els incompetents de governs anteriors. Posar el sistema fracassat de recollida lateral a la nostra ciutat no és cap avenç per a solucionar els problemes. És una mera solució per a fixar els contenidors, reduir punts de vorera amb contenidors de més capacitat, reduir personal i més costos, però no resol els problemes de fons: les deixalles a terra, la brutícia als entorns dels contenidors, avançar en els objectius de recollida selectiva i el nivell d’impropis. Tampoc el greu problema dels mobles abandonats i altres aspectes.

I l’afirmació que amb el nou pla de xoc “hem implantat una sèrie de mesures per fer un salt qualitatiu en aquest àmbit” és faltar a la veritat i a la més mínima intel·ligència. Aquest pla i les seves mesures, és una mera acció de curt termini, i vol dir que moltes de les mesures que s’havien d’haver pres, no s’ha fet res, i l’arribada de la covid-19 no pot servir d’excuses per a no haver fet res d’allò a què s’havien compromès. I quan afirma que “no ho farem sols i és indispensable la col·laboració de tothom” és evident que aquest és un problema complex i que necessita la col·laboració, compromís i participació de la ciutadania. Per això no entenem com encara el dia d’avui no s’ha posat en marxa cap eina de participació, on les excuses i les poques ganes, porten més d’un any sense resoldre aquest aspecte. L’observatori o qualsevol altra eina, ja haurien d’estar més que activades, i encara estem molt lluny, gràcies a les seves pors i contradiccions en els temes participatius.

I és evident que aquest govern va heretar un greu problema aturat i dèficits de neteja i gestió de residus, uns governs d’incompetents i irresponsables, que mai van voler afrontar-ho amb serietat i responsabilitat. Però això no és excusa, ja que aquests dèficits i mancances els coneixien, i després de més d’un any havien d’haver activat moltes més mesures i accions, i algunes no són problemes de cost o pressupost, sinó de mala gestió dels serveis, tant de l’empresa municipal, com dels serveis d’inspecció i de no realitzar campanyes d’informació i sensibilització on no s’han gastat ni un euro, ni han posat mitjans al respecte. Si haguessin fet els deures, no caldrien Plans de Xoc plens d’improvisació, de curt termini i que no van enlloc.

I molt de compte amb criticar a anteriors governs, ja que dins l’actual, hi ha persones que van estar-hi amb molta responsabilitat política, i algú té greus responsabilitats en algunes decisions que van prendre i que avui encara estem patint i que van demostrar una greu irresponsabilitat i manca de coneixements.

Per tant, menys eufòries, menys miratges, i més responsabilitat i d’una vegada aplicar solucions de veritat, ja que la llista de deficiències davant d’aquests problemes són més que evidents, i deixar-se d’una vegada de mers titulars mediàtics, i més accions concretes. La ciutadania no necessita grans titulars, ni necessita que l’enredin, necessita claredat i transparència, i sobretot, que les coses es facin com a mínim amb les entitats ciutadanes i la ciutadania, ja que aquesta és protagonista, ja que l’Administració i els Serveis la necessiten perquè és part important de la solució si de veritat volem una ciutat neta i uns bons resultats en prevenció (reducció i reutilització) i sobretot per assolir els objectius de reciclatge amb quantitat i qualitat. I per això cal exigir un govern compromès i uns serveis eficients, cosa que ara no passa.

I també els demanem que tinguin un sol discurs, i missatges coherents, no pot ser que fa quatre dies l’alcalde afirmi que tenim un problema greu, i després aparegui un altre dient tot el contrari, i explicant absurditats i eufòries fora de lloc.

El nostre barri està brut, abandonat i deixat, i el conjunt de la ciutat no està millor, i amb els problemes de neteja i gestió de residus, només ens falta anar sentint que estem millor que mai, sobretot, quan la nostra entitat i molts dels nostres veïns i veïnes fan un gran esforç col·laboratiu, que no es veu compensat, ni observa l’eficiència per enlloc, i la mala gestió és més que evident.

Salvador Pérez Riera, membre de la Junta de l’AV Barri Segle XX

Related Articles

Deixa un comentari