Sant Pere Nord declara ‘guerra a la brutícia’, un greu problema que l’Ajuntament sembla no veure

No Comment

Han declarat la “guerra a la brutícia”, així de clar i directe encapçalen des de l’AV de del barri de Sant Pere Nord (SPN) un comunicat públic amb data del dimarts 24 de novembre, per denunciar que “existeix un problema, tenim el barri brut i ple de brossa, les bateries de contenidors són punts de brutícia constant i les queixes veïnals no paren de créixer”. I afirmen que “el sistema de recollida ha degenerat fins a un punt que no és capaç de mantenir la ciutat en condicions de neteja”.

Al barri han decidit començar la feina. Però, apunten, “el primer pas per progressar és que l’Ajuntament accepti públicament que tenim un greu problema”. La informació que fan pública ara ja ha estat tramesa a les persones responsables, o no, de l’ajuntament. Diuen que, fins i tot, “hi ha interès en resoldre la problemàtica”, però “les respostes obtingudes no creiem que siguin les adequades”. Els “preocupa i molt”, afegeixen, “la dificultat que té el propi Ajuntament per donar bones solucions en temps i forma”.

Carrer Dr Ferran amb Manresa, diumenge matí. Foto AV SPN Carrer Dr Ferran amb Manresa, diumenge matí. Foto AV SPN

L’AV denuncia que “el sistema de recollida d’Eco equip és principalment reactiu”, i que “no té un projecte global i en aquests moments té un greu problema estructural incapaç d’afrontar els reptes actuals”.

Tots els problemes es fan més grans quan arriba el cap de setmana, quan han detectat “un empitjorament clar en les bateries de contenidors”. A més, subratllen, els caps de setmana el telèfon d’incidències d’Eco equip no està operatiu, de manera que es “deixa al ciutadà sense eines directes per resoldre el tema ràpidament, només queda l’opció de trucar a la policia via denúncia”.

Entrant encara més en matèria, l’AV deixa constància de que el model de recollida de mobles necessita ser repensat. “L’experiència empírica” deixa constància patent de que l’actual sistema no funciona.

Una altra preocupació són els criteris de distribució de contenidors de recollida. Partint de la base de que “és un aspecte difícil i sovint de solució complexa, ja que tothom vol els contenidors a prop, però ningú a la porta de casa seva”, han trobat que “tenim un model de distribució de bateries desdibuixat i condicionat, segons les ubicacions dels solars buits, que a vegades no coincideix amb les necessitats de demanda en la recollida de residus, generant per tant punts de bateries col·lapsades o infrautilitzades. A més, ens trobem que els solars poden convertir-se en un abocador paral·lel als contenidors, sense vigilància, generant espais de brutícia i rates”.

escombrires SPN Novembre 2015Sense voler simplificar el problema, que no ho és de possible, una qüestió sí apareix amb claredat meridiana, i és que “una de les raons principals” del problema és la “manca de recursos de personal i de recursos econòmics”. Des de l’AV apel·len l’administració local a moure’s, i la comminen: “Deixem-nos d’excuses i justificacions, reforcem el servei de neteja i millorem l’eficiència. Que l’ajuntament reconegui el problema és la primera pedra per avançar. No es tracta d’augmentar els impostos de residus i augmentar la partida pressupostària d’Eco equip i quedar-nos aquí, cal millorar també la gestió, l’eficiència i el model de recollida. Mirem models de recollida en ciutats on funcioni amb un nivell pressupostari similar o inferior, potser hi ha ciutats que ho fan bé sense la necessitat d’incrementar brutalment els impostos als ciutadans.”

Text íntegre del comunicat de l’AV de SPN:

Estem “en guerra amb la brutícia”

-Estat de la qüestió: Només cal veure les fotografies o passejar-se pels carrers de la ciutat, per veure que existeix un problema, tenim el barri brut i ple de brossa, les bateries de contenidors són punts de brutícia constant i les queixes veïnals no paren de créixer. A l’AVV de Sant Pere Nord tenim clar que no és només un problema de barri, és un problema a tota la ciutat. El sistema de recollida ha degenerat fins a un punt que no és capaç de mantenir la ciutat en condicions de neteja. Volem donar respostes i solucions als veïns, que veuen com les seves queixes no són resoltes per l’administració. L’Associació de Veïns lluitarà per millorar la neteja dels nostres carrers, però el primer pas per progressar és que l’Ajuntament accepti públicament que tenim un greu problema. Els punts que destacarem a continuació els hem tramés als responsables municipals, malgrat que hem vist que hi ha interès en resoldre la problemàtica, les respostes obtingudes no creiem que siguin les adequades per resoldre les qüestions plantejades a mig termini, ens preocupa i molt, la dificultat que té el propi Ajuntament per donar bones solucions en temps i forma.

-El sistema de recollida d’Eco equip és principalment reactiu: Actua sota comanda. No té un projecte global i en aquests moments té un greu problema estructural incapaç d’afrontar els reptes actuals. Els veïns ens trobem que fem una queixa darrera d’una altre, i el que passa és que Eco equip passa a netejar el lloc concret en el moment concret, i aquí es queda la cosa, no es va a l’arrel del problema per donar solucions. L’Ajuntament espera a que es generi la incidència i vagi creixent sense posar més remei que el de la neteja puntual. Ja hem comentat als responsables municipals que no es tracta de que avisem i que ells passin a netejar el problema puntual, es tracta d’analitzar perquè passa això i promoure solucions, el propi model de recollida hauria d’evitar que es reproduïssin aquestes situacions, ja sigui augmentant freqüències, ampliant o creant noves bateries de contenidors, etc…

-Millora de la recollida els caps de setmana: Hem detectat que especialment els caps de setmana hi ha un empitjorament clar en les bateries de contenidors, ja sigui perquè la ciutadania llença més residus i/o perquè disminueix la freqüència de recollida. El que tenim clar que aquest tema està detectat i s’ha de tenir previst i donar una solució. Encara més quan el cap de setmana el telèfon d’incidències d’Eco equip no està operatiu, fet que deixa al ciutadà sense eines directes per resoldre el tema ràpidament, només queda l’opció de trucar a la policia via denuncia.

-Reforçament de les campanyes cíviques, cartells, xerrades. Tallers a les escoles per conscienciar als ciutadans del futur: Hi ha ciutadans incívics i que generen brutícia, ho sabem. El que cal veure és que aquest fet és part del problema i no l’únic problema. ¿Els ciutadans de Terrassa som més incívics que fa 5 anys? La sensació que tenim és que, en part, l’incivisme es vol fer servir d’excusa per evitar fer autocrítica en la millora del model de gestió dels residus. Caldrà reforçar les campanyes cíviques, millorar els cartells informatius, fer xerrades de conscienciació, anar a les escoles a educar als ciutadans del futur perquè siguin millors. Però quedar-nos en una actitud auto justificativa de que som incívics no soluciona absolutament res.

-Posem en qüestió el model de recollida de mobles: Com tots els ciutadans sabem (o no), que els mobles, matalassos etc.. s’han de treure els dies i hores indicades pel servei d’Eco equip. Aquest model el volem posar en qüestió, simplement per l’experiència empírica de que la gent treu els mobles als contenidors quan els hi va millor, ja sigui o per incivisme o per desconeixement. Potser caldria veure si hi ha altres opcions en la recollida de mobles i buscar alternatives, perquè sinó continuarem en un bucle viciós, on els mobles només els passen a recollir els dies marcats i els veïns treuen els mobles quan volen o poden. Cal una sacsejada en aquest model de recollida, perquè sinó el resultat serà el de carrers plens de mobles vells cada dos per tres. Us fem una pregunta: ¿Sap vostè quin dia i a on ha de treure els mobles a la seva zona? Nosaltres encara busquem algú que ens respongui a la primera…

-Criteri de distribució de contenidors: Aquest és un aspecte difícil i sovint de solució complexa, ja que tothom vol els contenidors a prop, però ningú a la porta de casa seva… Però, si que volem fer una apreciació al respecte que hem detectat. Veiem que sovint les bateries es re ubiquen a davant de solars buits. Quan reflexionem sobre aquest canvi veiem que l’ajuntament pretén minimitzar les queixes puntuals dels veïns que tenen el contenidor al davant de casa seva, en part no és mala idea, el problema neix quan aquest criteri s’imposa per davant d’altres importants, com el de tenir una bona cobertura de la demanda, distància, un correcte repartiment dels contenidors en una mateixa zona… perquè clar, els solars buits són on són i no té perquè ser la millor ubicació possible. Ens hem trobat que aplicant aquest criteri de manera primordial, tenim un model de distribució de bateries desdibuixat i condicionat, segons les ubicacions dels solars buits, que a vegades no coincideix amb les necessitats de demanda en la recollida de residus, generant per tant punts de bateries col·lapsades o infrautilitzades. A més, ens trobem que els solars poden convertir-se en un abocador paral·lel als contenidors, sense vigilància, generant espais de brutícia i rates.

-Manca de recursos de personal i de recursos econòmics: Aquesta és una de les raons principals de com hem arribat fins aquí, i l’ajuntament n’és el responsable. Deixem-nos d’excuses i justificacions, reforcem el servei de neteja i millorem l’eficiència. Que l’ajuntament reconegui el problema és la primera pedra per avançar. No es tracta d’augmentar els impostos de residus i augmentar la partida pressupostària d’Eco equip i quedar-nos aquí, cal millorar també la gestió, l’eficiència i el model de recollida. Mirem models de recollida en ciutats on funcioni amb un nivell pressupostari similar o inferior, potser hi ha ciutats que ho fan bé sense la necessitat d’incrementar brutalment els impostos als ciutadans.

A Sant Pere Nord estarem vigilants, perquè recordeu, estem “en guerra amb la brutícia”.

AVV de Sant Pere Nord, 24 novembre 2015

Related Articles

Deixa un comentari