[Santi Moreno] Mai més cap alumne expulsat del menjador

No Comment

Des d’aquest dilluns estic intentant assimilar uns fets que encara no acabo de veure com és possible que es puguin donar sense sentir un rebuig enèrgic, un fàstic espantós, i una vergonya existencial en vers la societat i el sistema. Un sistema que permet que 120 alumnes de Terrassa de diferents centres (20 alumnes de l’Escola Agustí Bartra on estudia la meva filla) hagin estat expulsats del menjador. Dels 20 del meu centre, 13 alumnes les van vindre a recollir les familiars i coneguts. Moltes van haver de deixar de treballar, amb els prejudicis que això li pot representar a la feina, per recollir la seva filla o fill. Les altres 7 alumnes van haver de dinar un entrepà fet a la cuina del menjador a secretaria, amb personal del centre que els hi van comprar unes xips i d’altres per intentar acompanyar una mica l’entrepà.

La primera pregunta que em faig doncs és: què van fer amb el dinar que estava fet per elles?

El protocol que es va presentar per part de l’empresa a l’última reunió de la comissió municipal de menjador (on està representada l’empresa, l’administració, les famílies i les docents) per fer fronts als impagaments ja preveia aquesta expulsió massiva que hem viscut aquest dilluns. De fet, ara sabem que l’Ajuntament, segons diu en nota de premsa a la seva pàgina web, era conscient d’aquests impagaments pocs dies abans de les expulsions. I tot plegat em porten més preguntes al cap.

Pot ser això un cop de puny a la taula per part de l’empresa per intentar imposar la seva realitat mercantilista a la realitat social i humana existent a Terrassa? Per castigar sense menjar qui es porti malament? Amenaçar qui no pagui?

La infància perd els seus drets bàsics si no els paga ningú?

D’aquesta manera es lluita contra la segregació a Terrassa? Segregant alumnat a l’hora de dinar?

De veritat no hi ha cap altre camí per solucionar tots aquests problemes, dels quals molts han sigut administratius, que no calgui treure alumnes del menjador sense dinar donant-li un entrepà?

Sota quins valors s’està organitzant aquest sintema de menjador escolar?

Sóc membre de la junta de l’AMPA de l’Agustí Bartra, una família més que, junt amb altres vol participar en la comunitat educativa, amb la finalitat de millorar la convivència i l’aprenentatge de l’alumnat. Millorar la qualitat de la societat fent comunitat.

Des de dimarts estic rebent i buscant informació al meu centre. Fins ara la informació de què disposo és que de totes les alumnes que van ser expulsades del servei del menjador el passat dilluns al meu centre (Agustí Bartra) hi ha diversitat de casos. Algunes estaven becades fins al 75% el que vol dir que el seu deute del mes en curs que encara no havia acabat quan se’l treu fora del servei, està al voltant de 30 €, Altres tenien beca del 50% i d’altres no tenen beca. I moltes d’aquestes famílies asseguren que van intentar fer el pagament fora de temps però no es van sortir amb el caixer, i alguna família, que costa més de trobar perquè parlin, se sent avergonyida perquè no han pogut pagar realment el que els hi tocava aquest més i assumeixen amb molta impotència aquesta realitat com un fet normalitzat.

Per part meva, em resulta indiferent el cas. Sigui quin sigui el motiu pel qual la família no hagi realitzat el pagament del servei al seu moment. Mai cap alumne hauria de ser expulsat d’aquest servei si la família ho requereix.

Des de l’AMPA Agustí Bartra ens neguem a assumir aquesta normalització i exigim urgentment un canvi d’aquest protocol d’impagaments perquè cap alumna/e es quedi sense servei de menjador si el demana. I que siguin l’empresa i l’administració com a màximes responsables de la gestió, les que trobin les formes que evitin que això torni a passar.

Santi Moreno, Membre de l’AMPA Escola Agustí Bartra

Related Articles

Deixa un comentari