‘Sense periodisme no hi ha democràcia’: mitjans i professionals denuncien l’actuació policial

No Comment

Mitjans i associacions de periodistes denuncien «l’alarmant situació» viscuda els darrers dies en què almenys 65 professionals han resultat ferits mentre cobrien les protestes contra la sentència de l’1-O, segons dades que des de el Grup de Periodistes Ramon Barnils han registrat al Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat. El Grup Barnils ha signat el manifest “Sense periodisme no hi ha democràcia”.

El text vol ser un crit d’alerta davant del deteriorament de la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa i l’impulsen diverses entitats del sector, com el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de la Imatge-UPIFC, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el Col·lectiu Ciutadella.

Des del Grup Barnils remarquen, amb to, que «aquest és un conflicte d’arrel política i que només es resoldrà amb el respecte a tots els drets, inclòs el de l’autodeterminació.» Destaca, així mateix que el 72% de les agressions a periodistes les han causat les forces policials (CNP i Mossos d’Esquadra). Diversos periodistes relaten pràctiques molt qüestionables contra els manifestants i que, a més, fan pensar en maniobres deliberades de la policia contra els informadors: periodistes a qui els agents han pegat tot i anar identificats i fer-los notar que eren premsa, d’altres a qui la policia ha atacat per impedir-los seguir gravant, etc.

El recompte d’agressions a periodistes amb què ha treballat a fons aquests dies el Grup Barnils ha arribat fins al Consell d’Europa: la comissària de Drets Humans de l’ens ha exigit a l’Estat espanyol que protegeixi el dret a reunió i a la llibertat de premsa i ha carregat contra les agressions a periodistes. També s’han fet arribar les dades (que es poden consultar detallades per data, lloc, causes, etc.) a mitjans de comunicació i organitzacions en defensa dels drets humans a nivell nacional i internacional.

Text íntegre del comunicat:

«Sense periodisme no hi ha democràcia»

Comunicat conjunt dels professionals de la informació davant les agressions.

Davant l’allau d’agressions que els i les periodistes estem patint els darrers dies, volem advertir a la ciutadania que s’estan vulnerant els seus drets. La nostra insistent i reiterada crida a que s’aturin les agressions als i les professionals de la informació va molt més enllà d’una reivindicació corporativista, és un crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa.

El periodisme té la funció social de fer arribar a la ciutadania la informació necessària per formar-se un criteri sobre els afers públics de manera lliure. Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’un/a periodista està atemptant contra el sistema democràtic.

La xifra de gairebé 65 periodistes –segons els darrers recomptes– víctimes d’agressions mentre feien la seva feina és absolutament intolerable. Rebutgem totes i cadascuna d’aquestes accions, vinguin d’on vinguin, perquè suposen un atac al dret a la informació de la ciutadania. Fem notar, però, que són especialment greus quan provenen de servidors públics.

Per aquests motius, les entitats sotasignades:

1.– Reprovem especialment l’actuació dels cossos policials, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional. La majoria dels i les informador/es agredits/des anaven perfectament identificats/des com a tals amb la corresponent armilla i/o el braçalet taronja. L’arbitrarietat de moltes accions policials fa pensar que aquestes agressions tenen com a objectiu intimidar els i les periodistes per allunyar-los dels llocs on es produeixen els fets i evitar testimonis dels abusos que puguin cometre.

2.– Reclamem tant a la conselleria d’Interior de la Generalitat com al ministeri espanyol d’Interior que investiguin els fets i depurin les responsabilitats que s’escaiguin. Així mateix exigim que, des de les respectives administracions, s’impulsin les actuacions suficients per garantir que els i les professionals de la informació podran treballar al carrer sense traves i fer la seva feina sense témer per la seva seguretat. Les entitats sotasignades ens oferim per formar els cossos policials sobre les obligacions dels funcionaris públics de garantir el dret a la informació de la ciutadania per evitar que aquestes situacions es repeteixin en el futur.

3.– Reprovem encara amb més èmfasi la detenció de què va ser objecte un company per part d’agents de la Policia Nacional, totalment inadmissible tant en les formes en què aquests agents van tractar el company com en el fons, és a dir, per haver-la realitzat.

4.– Demanem al conjunt de la ciutadania i als participants en manifestacions i protestes que respectin la nostra feina per poder garantir els seus drets democràtics a la informació. Els i les professionals no som més que la resta de la ciutadania i desitgem que totes les mobilitzacions siguin pacífiques i que ningú sigui objecte de cap acte violent. Però sabem també que, a vegades, això no ha estat possible i nosaltres estem allà justament per poder explicar-ho a l’opinió pública. Per això demanem que es protegeixi aquesta tasca per garantir un dels drets fonamentals en democràcia, com és el dret a la informació.

5.– Demanem als partits polítics, una vegada més, el respecte i reconeixement de la nostra feina.

6.– Entenem que pot haver-hi persones molestes per la línia informativa d’alguns mitjans de comunicació. Aquesta línia no la decideixen els professionals que són a peu de carrer cobrint la realitat. Recordem que per queixar-se de la informació que es rep, qualsevol persona es pot adreçar al Consell de la Informació de Catalunya i també al Consell de l’Audiovisual de Catalunya si creu que una informació vulnera el Codi deontològic de la professió periodística. Però la indignació que puguin sentir no la poden dirigir contra els treballadors dels mitjans que cobreixen els esdeveniments.

Per afegir-vos al comunicat, podeu enviar un correu a comunicacio@periodistes.cat

Adhesions

 1. Col·legi de Periodistes de Catalunya
 2. Sindicat de Periodistes de Catalunya-Sindicat de Professionals de la Comunicació
 3. Grup de Periodistes Ramon Barnils
 4. Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya
 5. Associació de Dones Periodistes de Catalunya
 6. Associació de Periodistes Europeus de Catalunya -APEC
 7. Associació Comunicació Pública
 8. Consell Professional de La Vanguardia
 9. Racó català
 10. Viasona
 11. Social
 12. Jornal
 13. La Mira
 14. totLleida.cat
 15. Consell Professional de La Xarxa
 16. Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya
 17. Comitè d’empresa de l’Agència Catalana de Notícies – ACN
 18. Consell Professional de Catalunya Ràdio
 19. Ua1 Lleida Ràdio – ràdio local de Lleida
 20. Comarques de Ponent – diari
 21. Comitè professional i comitè empresa El País
 22. Ràdio Balaguer
 23. Colegio Vasco de Periodistas – Euskal Kazetarien Elkartea
 24. NW-La Revista de Reus
 25. Comitè d’Empresa de La Xarxa
 26. Colexio Profesional de Xornalistas de Galicia
 27. Associació de Periodistes del Garraf
 28. Nord.cab
 29. Calella Comunicació
 30. Intersindical – CSC
 31. Comitè d’empresa de Regió7
 32. Associació de comunicació política de Catalunya – ComPolCat
 33. Associació Solidaritat i Comunicació – SICOM
 34. Federació Europea de Periodistes – FEP
 35. Redacció El Cinèfil
 36. Setmanari l’Ebre
 37. Federación de Sindicatos de Periodistas (FeSP)
 38. Marfanta.com
 39. Canal 21 Ebre
 40. Nova Tàrrega
 41. Fora de Quadre
 42. Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya
 43. Teleduca
 44. Associació Món Comunicació
 45. Ràdio Associació de Catalunya, SCCL
 46. Ràdio Ebre – Cadena SER
 47. Comitè d’empresa de Catalunya Ràdio
 48. Territoris.cat
 49. Viurealspirineus.cat
 50. Coordinadora de TV Públiques
  • Canal 10 Empordà
  • Betevé
  • Canal Blau
  • Badalona Comunicació
  • Vallès Visió
  • Canal Terrassa
  • Mataró Audiovisual
  • RTVE el Vendrell
  • Tac12
  • Hospitalet Tv
  • RTVVilafranca
  • VOTV
 51. elCugatenc
 52. Diari de Tarragona
 53. Tramuntana TV
 54. 17600 Ràdio de Figueres
 55. CTXT.cat
 56. CTXT.es
 57. Ona Codinenca
 58. Porta Enrere
 59. Olesa Ràdio
 60. Ràdio Cambrils
 61. Comitè d’empresa de Betevé
 62. Comitè Professional de Betevé
 63. Sindicato de Profesionales de la Información de la Rioja (SPIR)
 64. Federació Internacional de Periodistes (FIP)
 65. Sindicato de Periodistas de Madrid (SPM)
 66. El Prat Comunicació (El Prat Ràdio i El Prat TV)
 67. OnaCat.Ràdio
 68. Ràdio Ciutat de Tarragona
 69. BXC Ràdio
 70. Balaguer Televisió
 71. Pressenza
 72. Agrupación de Periodistas de UGT
 73. El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià
 74. Núvol. El digital de cultura
 75. Surtdecasa. El digital de cultura de proximitat
 76. Reusdigital.cat
 77. Fetasantfeliu – Diari digital
 78. Estrategia del contenido
 79. Comitè d’empresa d’El Punt Avui

Related Articles

Deixa un comentari