Setmana de l’Abril Republicà a Terrassa amb hissada de la tricolor

No Comment

Ahir, en un matí de diumenge primaveral i assolellat, va tenir lloc el primer dels actes de l’Abril Republicà a Terrassa, en commemoració de la Segona República Espanyola. En concret, demà dimarts farà 84 anys que es va proclamar la II República Espanyola, tot just després de la celebració d’unes eleccions municipals que van suposar una important pèrdua de poder del règim monàrquic. Així doncs, bon ambient, cants a la llibertat, i insistència en no pretendre quedar-se en un record purament nostàlgic, sinó en sintonia amb el context actual, van ser els elements que es van viure en aquest acte, organitzat per la Comissió 14 d’abril, amb el suport d’altres organitzacions socials, polítiques i sindicals de la ciutat, com ara l’Associació per la III República, la Xarxa de Solidaritat Popular, EUiA, Podem, UGT, PSC-JSC, CCOO, PSUCviu i ICV.

abril republica 2 Placa del Carrer de Josep Tapiolas amb Periodista Grané, batejat simbòlicament com a Lluitadores per la Llibertat

La concentració inicial va tenir lloc a la Plaça Josep Tapiolas, i tal com es va fer l’any anterior amb el Passeig del Comte d’Ègara, es va voler denunciar la presència d’un carrer “dedicat a la memòria d’un col·laborador del règim franquista, requeté, activista violent i membre del Cercle Tradicionalista” (a la placa resa com a industrial i polític). Tanmateix, els organitzadors proposaren, de manera simbòlica, aplicar la Llei de Memòria Històrica i substituir aquest nom per un altre dedicat a la memòria de moltes dones lluitadores. Tal vegada perseguint l’èxit assolit a Sabadell, on dies enrere l’Ajuntament sí que va treure el Carrer d’Alfons XIII canviant-lo pel de la República, aquí es va canviar, de manera simbòlica, el nom de tres de les plaques del carrer pel de “Lluitadores per la llibertat”.

Hissada de bandera republicana

Seguidament, el grup assistent va pujar pel carrer Provença, fins arribar a la Plaça de la República, a la Rambla Francesc Macià. Aquí esperava un escenari preparat per la següent actuació i moment més emotiu: la hissada de la bandera tricolor, amb l’Himne del Riego i altres peces musicals de l’imaginari republicà.

abril republica 1 Hissada de la bandera republicana

Els actes de commemoració continuaran aquesta setmana. Demà dimarts, amb una concentració al Raval de Montserrat, a les 7 de la tarda, i seguidament amb un col·loqui amb el catedràtic d’Història Contemporània, Josep Lluís Martin Ramos i el professor d’Economia Aplicada a la UAB Francesc Trillas, el qual tindrà lloc a la Casa Soler i Palet (C/ Font Vella, 28). Dissabte 18 a les 11 hores, una xerrada sobre el Socorro Internacional Rojo, amb Eduard Navarro (Secretari del PSUCviu del Vallès Occ.) i Alfredo Almendro (membre de la Red de Solidaridad Popular de Vallecas). Serà al Centre Cívic Francesc Macià; i més tard al vespre, hi haurà el tradicional sopar commemoratiu de la II República (esdeveniment al Facebook i manifest), en el mateix centre cívic (Rambla Francesc Macià 189).

Related Articles

Deixa un comentari