Sí al referèndum, 1.426 signatures recollides a Terrassa, ahir 23 d’abril

No Comment

1.426 van ser les signatures en favor del referèndum recollides ahir a Terrassa. La jornada de Sant Jordi va ser moment i espai immillorables per a una mobilització més en favor de la sobirania i l’exercici al dret d’autodeterminació. «Això va de democràcia», bàsicament, principalment, tal i com planteja la campanya Fem Futur, impulsada per l’ANC. Terrassa per la Independència, assemblea local de l’entitat, ha confirmat que la recollida de signatures, que anirà fins el 1 de Maig, va tenir un gran impuls en la jornada festiva de Sant Jordi, amb centre a la plaça Vella.

Sí referèndum, sí sobirania, sí república Catalana, 23 abril 2017, plaça Vella. Foto PV Sí referèndum, sí sobirania, sí república Catalana, 23 abril 2017, plaça Vella. Foto PV

Igual que a Terrassa, l’ANC va distribuir 6 Sís gegants pel territori, que són la nova imatge i lema, Sí al Referèndum i Sí a la República Catalana. Una bafarada amb un sí, una gràfica colorista i alegre i el lema “El canvi ets tu” composen una campanya per «fer que tothom se sumi a la construcció d’un nou país al món i d’un futur millor per als ciutadans de Catalunya, vinguin d’on vinguin», afirma l’entitat.

I el primer acte massiu del Sí serà l’Assemblea General Ordinària de Granollers, el proper 29 d’abril, on l’ANC espera donar l’empenta definitiva al referèndum de setembre. El pròxim 29 d’abril, Granollers acollirà la cinquena assemblea general ordinària de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que ha de ratificar el Full de ruta de l’entitat.

botomalarrassa

L‘ANC vol garantir la celebració del referèndum, fins i tot en el cas d’inhabilitacions o intervenció de la Generalitat per part de l’estat, per la qual cosa l’Assemblea General Ordinària aprovarà el Full de ruta definitiu.

A l’ANC vol que el referèndum sigui:

1. La pregunta ha de poder ser contestada amb un «Sí» o un «No», sense ambigüitats. La proposta seria: “Voleu que Catalunya esdevingui un Estat independent?”

2. L’opció guanyadora ha de ser la que obtingui major nombre de vots, el «Sí» o el «No».

3. Tal com recomana el “Codi de bones pràctiques sobre referèndums”, adoptat pel Consell d’Europa, no s’ha de fixar un mínim de participació ni d’aprovació.

Possibles escenaris als propers mesos:

La proposta del Secretariat Nacional dibuixa tres escenaris possibles a mig termini:

Escenari 1: Aprovació de la Llei de transitorietat jurídica i convocatòria del referèndum.

Escenari 2: Ingerència a les institucions de govern catalanes per part del govern espanyol, prèviament a l’aprovació de la Llei de transitorietat jurídica i a la convocatòria del Referèndum.

Escenari 3: Ingerència a les institucions de govern catalanes per part del govern espanyol, després de l’aprovació de la Llei de transitorietat jurídica.

Text íntegre del Manifest del Pacte Nacional Pel referèndum:

Manifest Pacte Nacional Pel Referèndum

La consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya té indubtables arrels històriques, antigues i profundes, i s’ha manifestat reiteradament al llarg del temps. Avui, Catalunya està integrada en l’Estat espanyol, el qual, per innegables raons d’història, lingüístiques i culturals, és plurinacional, a desgrat que les seves estructures polítiques no el reconeguin així.

El desig de Catalunya de decidir el seu futur polític, cada cop s’ha fet més evident davant del món. Fins al punt de convertir-se en una aspiració sostinguda, que avui recull la voluntat d’una gran majoria de la seva població.

Entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. I és aquest dret el que sustenta la demanda d’una majoria de ciutadanes i ciutadans de Catalunya, que volen materialitzar-lo mitjançant un referèndum.

Posem de manifest que la voluntat d’expressió de les catalanes i dels catalans mitjançant un referèndum és majoritària i transversal; i congruent amb la determinació cívica, pacífica i democràtica que han expressat les multitudinàries mobilitzacions de la societat organitzada a favor del seu dret a decidir.

Afirmem que l’actual marc jurídic espanyol, tal com han defensat experts en dret constitucional, permet la realització d’un referèndum a Catalunya acordat amb l’Estat. Si aquesta possibilitat no s’ha obert fins ara ha estat per manca de voluntat política dels Governs d’Espanya. El dret, atès que és susceptible d’interpretacions diverses, ha de ser entès com un instrument per trobar solucions democràtiques als problemes polítics i no per crear-ne de nous o per agreujar els existents Les persones, entitats, organitzacions i institucions que signem aquest MANIFEST entenem el referèndum com una eina privilegiada d’aprofundiment democràtic, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos i l’adopció final d’acords eficaços.

Per tot això :

Instem els Governs de Catalunya i de l’Estat espanyol a superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un Referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu.

Reconeixem el Parlament de Catalunya com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. Per això donem suport a aquelles iniciatives i acords que hi sorgeixin per a l’articulació d’aquest Referèndum.

Manifestem la convicció que el referèndum és una eina inclusiva, que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han expressat respecte a la relació política de Catalunya amb l’Estat espanyol.

Afirmem que la cultura democràtica reclama solucions polítiques als problemes polítics. I ho fem apel·lant al mecanisme fonamental de què disposen les societats modernes: el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble que s’expressa amb el vot.

Aquest referèndum ha de propiciar que tothom se senti cridat a participar-hi. Per això és necessari un debat escrupolosament democràtic, plural i en igualtat de condicions entre les legítimes opcions que avui es manifesten a Catalunya.

Related Articles

Deixa un comentari