Signat el Pacte Contra la Segregació Escolar amb l’oposició d’USTEC i FaPaC

No Comment

Redacció

El passat 18 de març, al Parlament de Catalunya, es va signar el Pacte Contra la Segregació Escolar, resultat d’un treball de més de 2 anys, promogut pel Síndic de Greuges de Catalunya, a partir de les conclusions dels tres informes elaborats per aquesta mateixa institució, que apunten a la segregació com a principal problema del sistema educatiu català.

Entre les mesures més destacades hi ha: un compromís per part de l’administració de no derivar la matrícula viva cap als centres amb complexitat, la lluita contra el frau (canvis ficticis d’empadronament principalment), la gratuïtat real de les places escolars a tot el sistema, noves formes per programar l’oferta de places i la gestió del procés d’admissió, intentar que els centres més desafavorits tinguin el millor professorat, garantir instal·lacions en condicions i una oferta educativa atractiva. Són, en total, 30 actuacions i 189 mesures concretes.

Les entitats signants del Pacte són: el Departament d’Educació, el Síndic de Greuges, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants (també el de Terrassa), l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, i les patronals de l’escola concertada.

Hi participen també bona part de les entitats de la comunitat educativa, convidades a adherir-s’hi, i que formaran part de la seva comissió de seguiment, coordinada pel Síndic i que està previst que es reuneixi cada sis mesos. Entre aquestes: l’Associació de Directius de l’Educació Pública a Catalunya, l’Associació d’Inspectors d’Educació, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats, el Col·legi de Pedagogs, Rosa Sensat, la FMRPC, els sindicats CCOO, UGT i USOC, les entitats de famílies CCAPAC, FAPAES, FAPEL i el Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació (un grup d’ampas de FAPAC de centres d’alta complexitat), la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), la Taula per la Infància i l’Adolescència, entre d’altres, així com els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, Socialistes i Catalunya en Comú.

El pacte s’ha d’implementar al llarg de quatre anys. Com sempre, el pressupost per posar fer efectiu el Pla serà la pedra de toc. Es considera que per poder anar endavant, aquest pressupost hauria d’arribar al 6% del PIB. Algunes de les mesures, però, no necessiten recursos addicionals i podrien començar a ser implementades sense més dilació. Mentrestant, el conseller Bargalló creu que després del cicle electoral es podrà comptar amb un nou pressupost a l’alçada.

Els que no firmen: USTEC, FAPAC, CUP, CS i PP

L’eufòria per la signatura va quedar deslluïda per la posició contra al Pla de dues les entitats de la comunitat educativa més importants del país: la FAPAC (federació d’AMPAs de Catalunya) i el sindicat de professorat majoritari USTEC. Les dues entitats i altres organitzacions com la CGT i sindicats d’estudiants, van publicar un comunicat conjunt informant dels motius de la seva oposició: afirmen que s’està «negociant» amb un dret fonamental, que l’acord només beneficia a l’escola concertada i, en definitiva, que les mesures no seran eficaces. Denuncien que les administracions públiques col·laboren a mantenir la segregació quan financen els centres concertats.

Tampoc es van sumar al Pacte, per diferents motius, els grups parlamentaris de la CUP (que coincideix amb els arguments del comunicat citat abans), Cs i el PP. Dels 121 municipis que hi ha a Catalunya amb més de 10.000 habitants, només dos han rebutjat signar el Pacte: Esplugues de Llobregat i Mont-roig del Camp.

Related Articles

Deixa un comentari