Encara que es creu que la celebració del 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora té el seu origen en un incendi que el 1908 provocà l’amo de la fàbrica tèxtil Cotton a Nova York i que va acusar la mort de 129 obreres; les investigacions de la historiografia feminista demostren que el seu origen és més complex i està lligar a les lluites de les dones obreres, moltes d’elles socialistes.
La història del 8 de Març està creuada per situacions i fets lligats al complex i ric escenari de principis de segle XX als països del Nord: la 1a Guerra Mundial, la Revolució Russa, la lluita pel sufragi femení, el moviment feminista, el sindicalisme femení, la situació de les dones obreres o la lluita contra la guerra.
Quatre fets marquen l’elecció del 8 de març com el dia internacional de la dona treballadora: una revolta de dones russes sota el lema ‘Pel pa i la pau’, el 1917, una ocupació de treballadores novaioqueses el 1909 i una conferència internacional de dones socialistes a Dinamarca, el 1910.
Les dones del Partit Socialista Nordamericà van instaurar des de 1908 una jornada de reflexió i acció que anomenaven “Woman’s day” (dia de la dona). La primera tingué com a objectiu fer campanya pel dret de vot de les dones i contra l’esclavitud sexual.
El 1909, es va produir un incendi on van morir moltes treballadores en lluita a la fàbrica Triangle Shirtwaist Company, que fou recordat per les obreres durant molts anys.
Fou Clara Zetkin, líder del moviment alemany de dones sindicalistes i del Sindicat Internacional d’Obreres de la Confecció, qui va inspirar-se en el Woman’s Day americà per promoure un dia de lluita internacional de les dones.
Així, el 19 de març de 1911 es va fer la primera celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora als diversos països d’Europa, que es va anar ampliant en els anys següents.
El Dia de la Dona no es començà a celebrar el 8 de març fins bastants anys després a Alemanya, Suècia i Rússia, per recordar l’aixecament de les dones russes el 8 de març de 1917 que va donar inici al procés revolucionari de la Revolució Russa.
La situació a Rússia el 1917, després de tres anys de patir la Primera Guerra Mundial, era desesperant. El 8 de març (segons el nostre calendari) les dones de Petrograd van fer cues durant hores esperant la ració de pa. Després de moltes hores, van veure com a molts llocs se’ls va negar la ració. La indignació va créixer i van assaltar forns de pa i magatzems de menjar per tota la ciutat. El seu aixecament va acabar en una vaga a la que es van unir els homes treballadores en una revolta que es va estendre per tot l’imperi rus.
Amb el pas dels anys, la celebració del 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona s’ha anat estenent per tots els països del món, amb el suport dels governs o bé en la clandestinitat.
El 1975, l’ONU ho declarà oficialment Dia Internacional de la Dona, però sense mencionar els successos protagonitzats per les dones russes el 1917.
A l’Estat espanyol, les primeres convocatòries actives, després del parèntesis mortal de la Dictadura, tenen lloc el 1977 a Barcelona i el 1978 a Madrid. En aquells moments les consignes se centren en el dret a la sexualitat, al divorci, a la avortament i al control del propi cos, l’amnistia, el dret al treball remunerat, a la formació i a la participació política i social.
Col·lectiu Feminista-Casal de la Dona
1 Comment
José Padilla
8 març 2015 - 23:28Un 8 de marzo de 1857 una marcha pionera de obreras textiles recorrió los suburbios ricos de la ciudad de Nueva York para protestar por las miserables condiciones de trabajo. El 5 de marzo de 1908 en Nueva York comenzó una huelga de las obreras textiles reclamando la igualdad salarial, que se disminuyera la jornada a diez horas y que se permitiera un tiempo para la lactancia. Un evento de esa huelga que horrorizó al mundo entero, ocurrió en la fábrica Sirtwoot Cotton donde más de 100 mujeres perecieron en un fuego que se atribuye al dueño de la fábrica como respuesta a la toma pacífica del local por obreras en huelga.
En 1909 se celebró por primera vez en los EEUU el día de la mujer trabajadora respondiendo a una declaración del Socialist Party of America.