Solidaritat amb estudiants de Guatemala, la Fundació Torre del Palau fa balanç positiu del 2017, però encara queda molta feina

No Comment

Aquest mes de maig, l’AETM ha presentat la Ressenya del 2017, on s’explica gràficament què han fet en el darrer exercici, un cop ha estat auditat. És un programa solidari amb Guatemala que fa molts anys que es va engegar, 27, i que costa prou de mantenir-lo com per no fer-ho saber a la ciutadania.

La solidaritat i la cooperació internacional centren els seus esforços a millorar el desenvolupament humà allà on és més urgent, s’afirma. «Volem imaginar un progrés de tota la humanitat. I davant dels reptes de món actual tenir una mirada esperançadora i actuar en conseqüència.»

Recorden que els 193 estats membres de les Nacions Unides van aprovar, el 2015, 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) i van marcar una agenda fins al 2030 per aconseguir-los.

En els últims 25 anys el progrés del desenvolupament humà ha sigut important en molts fronts, recorden. «Però els guanys no han estat universals. Hi ha desequilibris entre països, desigualtats entre els grups socioeconòmics més rics i els més pobres, entre àrees urbanes i rurals, entre homes i dones. Milions de persones no poden assolir tot el potencial de la vida perquè pateixen privacions, fam, pobresa extrema, guerres, exilis forçats,…»

És això el que va empènyer la Fundació Torre del Palau, una institució de caire cultural, a implementar també un «programa de solidaritat i cooperació internacional amb els més pobres.» Aquest és l’origen d’AETM (Ajut a Estudiants del Tercer Món).

Fa més de 27 anys que AETM lluita contra aquestes desigualtats. I actualment ho fa a Guatemala, un dels països més pobres de Centramèrica. A diferència dels seus països veïns, Guatemala continua empobrint-se aquests darrers anys. Amb les darreres dades de la ONU, el 23,4% de la població pateix pobresa i entre la població indígena rural aquest percentatge arriba al 35%. És aquí on AETM ofereix uns ajuts anuals a una vintena llarga de nois i noies, indígenes maies sense recursos, perquè puguin seguir estudiant més enllà de la primària. Generalment són cursos de formació professional que els permeten esdevenir uns bons professionals al servei de les seves comunitats rurals i del seu país. A canvi se’ls exigeix que retornin els ajuts rebuts amb treball social voluntari a les seves comunitats i es comprometin a quedar-se al seu país i no emigrar (com fan tants guatemalencs, preferentment cap als USA).

És «un petit gra de sorra, però que en aquests 25 anys ens ha permès destinar casi 1.400.000€ i ajudar a uns 750 nois i noies; déunidó!» Això s’ha pogut fer a través d’una bona contrapart allà, la Casa de Servicios para el Desarrollo Comunitario (CSEDHAL), amb l’ajuda directa d’un grapat de ciutadans d’aquí conscienciats que hi fan aportacions econòmiques regulars i a través de les subvencions que reben dels ajuntaments de Terrassa, Matadepera i ara també de Vacarisses.

També recapten fons a través d’activitats culturals i de sensibilització, generalment recitals de poesia, i amb la venda de poemaris+CD+DVD.

Es pot col·laborar amb aquest programa, des del lloc web www.torredelpalau.org i clicant damunt AETM, o adreçant-se al correu aetm@torredelpalau.org. Per fer un donatiu per una sola vegada, hi ha el compte a Fiare, Banca Ètica: ES90 1550 0001 2500 0121 7025.

També es pot ajudar adquirint els poemaris al mateix correu o a les principals llibreries de la ciutat.

Related Articles

Deixa un comentari