Sònia Herrera: el cinema pot ser còmplice de la violència contra les dones

No Comment

“Fins i tot l’Almodóvar, per exemple a Hable con ella, presenta la violació d’una dona en estat de coma d’una manera així com qui fa una gracieta”, explicava la Sònia Herrera a la xerrada/debat del passat dilluns 13 d’abril als Amics, tot il·lustrant una realitat que ens diu que “el cinema pot ser també una perversa eina de perpetuació dels rols de gènere i de la violència contra les dones”.

Sònia Herrera, xerrada als Amics de les Arts. Foto PV Sònia Herrera, xerrada als Amics de les Arts. Foto PV

Presentant el cicle “La violència contra les dones al cinema”, que en Jordi Fernàndez i Emili Díaz organitzen als Amics de les Arts, la Sònia Herrera, màster internacional en Comunicació i Educació de la UAB i postgrau “La comunicació en els conflictes i en la pau”, a la mateixa universitat, citava un passatge del text de Pilar Aguilar “El cine, una mirada cómplice en la violencia contra las mujeres”: “Se ejerce contra nosotras una terrible violencia simbólica. Así sometidas se nos unce al carro del sujeto que tiene la llave del significado y del sentido. Fuera de su senda sólo hay tinieblas. Esta violencia es la madre de todas las otras, la que las espolea, las argumenta, las prepara y las justifica”.

D’acord amb l’especialista en Educomunicació “és poc freqüent que el cinema, especialment el de ficció, s’hagi apropat críticament a la violència exercida contra les dones”. Ara, tampoc es tracta de confondre les coses, perquè “malgrat això, el cinema narratiu i documental pot ser un bon aliat per a la seva eradicació a través de la transformació social i cultural”.

Cinèfila d’arrel, defensa la Sònia Herrera que el cinema pot ser una “eina de denúncia que convidi a la reflexió crítica i compartida i que ajudi a crear altres marcs de referència on les dones no siguin simples víctimes passives, sinó agents del canvi i constructores d’altres relats on la rebel·lia i la vida s’imposin”.

Suggerí una llista de pel·lícules per “reflexionar sobre tot això”, algunes de les quals programades al cicle:

Enllaços relacionats: https://www.facebook.com/events/1649924258570346/

http://www.unitedexplanations.org/2015/03/09/pelis-violencia-genero/

https://lalentevioleta.wordpress.com/

Related Articles

Deixa un comentari