TeC critica continuïtat i manca de rumb al govern i fa propostes per ‘millorar’ les ordenances fiscals

No Comment

El grup municipal de Terrassa en Comú presentà ahir 19 setembre les propostes que ha plantejat a l’equip de govern PSC-CiU per poder arribar a algun tipus d’acord que obri via a l’aprovació del pressupostos i ordenances fiscals (la nova proposta es farà al Ple del 28 d’octubre), tot i que han avançat que no és tasca gens fàcil, perquè, afirmà en portaveu de TeC Xavi Matilla, «no ens deixarem prendre el pèl, ja hem vist durant més d’un any que no es mereixen cap confiança; el balanç del primer anys de govern és que l’augment d’impostos no ha millorat la gestió, ans al contrari ha empitjorat», sentencià.

El representant de l’aliança dels Comuns, ICV-EUiA i Podem afegí que, tot plegat, el problema és que «no hi ha un projecte polític, un projecte de ciutat i ni tan sols de millor gestió». Així doncs, «el vot de confiança no han estat capaces de guanyar-lo, el govern actual no té capacitat de respondre als reptes i problemes de la ciutat, per més propaganda que faci».

Molt concretament, això es veu en els projectes i propostes que romanen en els papers i, si de cas, en les bones intencions i en els somnis. «No podem donar suport a la proposta que se’ns fa».

Xavi Matilla i Emiliano Martínez durant la roda de premsa. Foto PV Xavi Matilla i Emiliano Martínez durant la roda de premsa. Foto PV

Pam a pam…

El primer any complert d’aplicació d’Ordenances Fiscals (OOFF) d’aquesta legislatura ha servit, apunten des de TeC, per «constatar quelcom que ja vàrem advertir: Per tal de millorar el funcionament d’aquest Ajuntament no és suficient amb la justificació que s’han d’incrementar els impostos. És imprescindible millorar l’eficiència i la gestió política dels recursos. La solució als greus problemes que han generat governs anteriors del PSC (deute acumulat, sentències judicials, etc.) a la ciutat no se solucionen únicament recaptant més». Tot matisant que «segurament en alguns casos és necessari, però no és suficient, i el que cal és que hi hagi un projecte que justifiqui la recaptació i la despesa». El balanç global és que «tot i haver incrementat la recaptació l’any anterior, és molt difícil identificar millores sensibles en la gestió municipal, fins i tot podem trobar que en alguns casos s’ha empitjorat».

En Xavi Matilla, acompanyat en la roda de premsa pel també regidor Emiliano Martínez, afirmà que TeC té «seriosos dubtes respecte la capacitat de l’actual govern del PSC i CiU per tirar endavant la ciutat». Parlà de «descontrol i desorganització cada cop més generalitzada», així com de «manca de criteri polític permanent». Del conjunt de propostes que va fer TeC als pressupostos 2016, abundà encara en Xavi, «i que el govern va acceptar, no s’ha avançat pràcticament res en cap d’elles».

Sobre la proposta pel 2017 feta el govern, a part el ja dit, afirmen que és inacceptable. «Pretén augmentar la recaptació de manera simple i general. Sense cap criteri polític, a partir d’un increment genèric (0,5%, i un 5% específic per la taxa de residus), com si l’únic objectiu fos quadrar números, ens sembla molt greu; la proposta que ens presenten és d’absurda continuïtat». Clar que això, després d’un any, el que vol dir és que la situació «és encara més complicada.

Matilla afirmà que la proposta d’augment d’impostos, a més, «es feta des d’una òptica conservadora, és a dir, sense criteris per tal d’afavorir que aquells que més tenen puguin aportar més».

La ciutat val més que el seu govern

En tot cas, considerà el portaveu, «per responsabilitat i compromís, no podem deixar de treballar i proposarem esmenes amb l’objectiu d’introduir correccions en els greus defectes que observem; així com també de poder incidir en els pressupostos per l’any vinent. La discussió de les ordenances, els ingressos, és indissociable del pressupost, el destí dels ingressos».
Amb una «lògica pal·liativa i amb l’objectiu fonamental d’aplicar criteris de progressivitat», TeC ha fet vàries propostes sobre bonificacions, tot considerant «adequat el nou indicador i mètode d’escalat, ja que incrementa en nombre de llars beneficiàries, però en canvi no s’ha corregit el fet que penalitzi als perfils amb menys recursos», cal en aquest sentit «ajustar els percentatges de bonificació de cada tram, tant pel quadre general com pel corresponent a la taxa de residus».

Propostes:

-«congelar taxes dels serveis bàsics»: d’utilització d’instal·lacions esportives municipals, equipaments culturals, edificis municipals, horts urbans. Demanen així mateix un estudi sobre la possibilitat de rebaixar taxa d’instal·lacions esportives i piscines d’acord amb l’increment de recaptació que es pugui produir. Congelar també taxes del Baumann-servei joventut;
i dels serveis socials: d’Ajut a Domicili, menjar a domicili i teleassistència.

-Aplicar bonificacions als següents serveis: ampliació horària de les escoles bressol; serveis complementaris de les escoles bressol.
-Impost sobre Bens Immobles: Per tal de «trencar amb l’absurd increment lineal» proposat pel govern, aposten per incrementar un 5% el tipus de gravamen d’usos diferenciat corresponent al 10% dels immobles de més valor.
En aquest sentit, als pressupostos proposaran dues línies de subvencions per afavorir dos tipus d’activitat que consideren «estratègiques» a la ciutat: activitats de tipus cultural i la creació o cessió d’habitatge destinat a lloguer social o en règim cooperatiu.

-Impost Activitats Econòmiques: El govern proposa una nova classificació de carrers en 5 categories. TeC valora positivament la «voluntat i l’exercici de posar criteri objectivable a una classificació que havia arrossegat modificacions i alteracions, que provocava que alguns casos concrets hi ha hagués carrers per sota de la categoria que els hi corresponia». Però no comparteixen que l’augment en una nova categoria signifiqui «rebaixar l’índex mínim que existia en aquests moments, i per tant rebaixar l’impost a algunes activitats». Això planteja dues possibilitats: o mantenir 4 categories o crear la nova però mantenint en la 5a l’índex menor que existeix actualment. L’IAE el paguen les activitats amb un volum de negocis superior a 1 milió euros.

-Aprofitament sòl via pública: incrementar un 10% les taxes per instal·lació d’elements o suports publicitaris i per caixers de bancs situats en façana al carrer.

-Taxa de residus: L’augment del 5% proposat pel govern, aclarí en Matilla, «es correspon exactament a l’augment de despesa que existirà pel transport a l’abocador». Però, emfasitzà, «la preocupació fonamental que mantenim és per l’eficiència i el criteri de la gestió del servei», motiu pel qual demanen el compromís de l’equip de govern d’aprovar el Pla de Prevenció i Gestió de Residus «que està redactat ja fa més d’un any i inexplicablement no s’ha volgut aprovar».

Related Articles

Deixa un comentari