TeC proposa l’adhesió a la xarxa Sharing Cities Barcelona 2018, sobirania municipal enfront de les plataformes digitals

No Comment

Terrassa en Comú ha presentat pel Ple Municipal de novembre acord de Junta de Portaveus per adherir Terrassa a la declaració de Sharing Cities Barcelona 2018, una Declaració de Principis i Compromisos de les Ciutats Col·laboratives per reivindicar la sobirania de les ciutats i fer front comú a l’hora de negociar amb les grans plataformes digitals que generen un impacte negatiu amb la seva activitat econòmica, com s’ha fet evident amb exemples com Airbnb o Uber.

Una declaració que va ser treballada per 42 ciutats globals d’arreu del mon, com Amsterdam, Barcelona, Lisboa, Madrid, Montreal, Nova York, Paris, Sao Paulo, Seul, Milà o Viena en el marc de la Sharing Cities Summit 2018, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta Catalunya (UOC), dins de l’Smart City Expo World Congress.

La proposta de TeC inclou dos acords: el primer donar suport a donar suport a la Declaració de Sharing Cities: Principis comuns i compromisos de les ciutats fer la sobirania ciutadana en relació a l’economia de plataforma i el segon iniciar els tràmits per adherir formalment la ciutat de Terrassa a aquesta declaracio.

La Declaració és particularment rellevant en reivindicar la sobirania de les ciutats a l’hora d’entrar en negociacions amb les plataformes digitals. Reclamen que es garanteixin i respectin les normes locals i el marc legal existent, incloses les normatives fiscals que garanteixin igualtat de condicions de joc per a tothom. Les 42 ciutats proposen establir marcs de negociació comuns davant les grans plataformes, exigir transparència en l’ús de les dades i promoure protocols digitals per garantir el compliment del marc normatiu de cada ciutat. Així mateix, defensen la necessitat de compartir instruments, eines i mecanismes d’inspecció per ser més efectius davant aquests models i treballar conjuntament, com a lobby, per promoure els canvis normatius que siguin necessaris a
nivell nacional o europeu.

La declaració també fa una sèrie de propostes per regular la part tecnològica i l’ús de les dades, amb l’objectiu de garantir la privacitat i els drets de les persones usuàries de les plataformes i de fomentar que les ciutats tinguin accés a les dades per tal de poder fer polítiques publiques. Pel que fa al model laboral, defensa la necessitat de models de contractació i de retribució que siguin justos i inclusius per garantir els drets dels treballadors i evitar situacions d’explotació laboral.

La ciutat de Terrassa no està exempta dels impactes i oportunitats de l’economia col·laborativa, grans companyies com Uber han anunciat recentment que començaran a operar a ciutats com Terrassa, repartidors a domicili de plataformes d’aquest tipus ja fa temps que es veuen pels nostres carrers i el que és més important de tot, la col·laboració i cooperació utilitzant plataformes digitals és una realitat que es dóna en molts àmbits de la nostra ciutat.

Related Articles

Deixa un comentari