Tensió contra Cs en el Ple municipal pel català i el castellà a les escoles

No Comment

Miquel Gordillo

La qüestió de la llengua vehicular que s’empra a les escoles acaparà bona part del debat en el Ple de desembre. I amb la seva dosi de crispació contra el discurs de Cs. Els grups municipals del PSC, TxT, ERC-MES i JxT van presentar una proposta de defensa del model lingüístic català i plurilingüe, el qual “ha estat un model d’èxit”, en paraules de Carlos Lázaro (PSC), “aconseguint una escola no segregadora i la igualtat d’oportunitat, especialment per als nens castellanoparlants”.

Lázaro mantingué que la llengua catalana “està en minorització al costat del castellà, avui dia l’alumnat socialitza davant l’ordinador en castellà i en anglès, no s’amoïnin pel castellà!”, en resposta a Cs. Apuntà, això sí, que el model d’immersió lingüística “no és un tresor que no es pot tocar, ha de saber adaptar-se a la realitat, potser una escola de Sant Llorenç de Morunys ha de fer una hora més de castellà i una de Cornellà de Llobregat una hora més de català”.

Per a Trullàs (JxT), “la llengua i la cultura conformen la nostra nació, la defensarem quan sigui atacada, el català és patrimoni de tota la ciutadania, independentment de la llengua que parlin”.

Com era d’esperar, Cs no compartí cap punt de l’acord presentat: “l’espanyol també és llengua vehicular, és oficial a Catalunya”, afirmà Javier González. El portaveu de Cs va aconseguir treure de polleguera la resta dels grups: “els grups nacionalistes han fet frau de llei; els centres lingüístics catalans no compleixen la normativa, i per això, com que la política no fa la seva feina, la fan els tribunals; les famílies han de saber que estan emparades per la llei”.

Per part d’ ERC, Ciurana els demanà, “per què els molesta tant que els nens i nens tinguin l’oportunitat de dominar el català? El castellà està clar que el dominen tots”.

Cs va aconseguir treure de polleguera la resta dels grups: “com que la política no fa la seva feina, la fan els tribunals”

Trullàs (JxT): “menteixen dient que a Catalunya es persegueix el castellà, això va passar en el franquisme amb el català!”

La proposta, de la qual tots quatre grups es congratularen pel seu consens, va ser aprovada, amb vot en contra de Cs. Seguidament, aquest grup va veure com es rebutjà la seva proposta, que pretenia desenvolupar accions per defensar “l’educació integral de tots els alumnes catalans en les dues llengües oficials de Catalunya”, en sintonia amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que demana establir un 25% de castellà a les escoles catalanes.

“Vostès busquen crear l’enfrontament. Es veu clar en l’exposició de motius que no volen defensar les dues llengües, menteixen i diuen que a Catalunya es persegueix el castellà, això va passar en el franquisme amb el català”, etzibà Trullàs.

Lázaro tornà a dir que els jutges no poden marcar l’educació: “Jo estic d’acord en el 25%, però llavors que es compleixi el 75% en català! I sabem que això no es dona en els patis, en els passadissos, en les converses entre mestres. “Si el TSJC hagués establert un 75% en català, vostès no hagueren dit res”.

Més llenya al foc per part de Cs.:“els estan dient als nens, fes servir el castellà al pati per cantar reggaeton, però no a l’escola, i compte que ho mirarem”, en paraules del regidor Aguinaga, que afegia per justificar la proposta: “no volem que el castellà quedi proscrit en l’educació i relegat a l’àmbit domèstic”.

Finalment, es van votar els acords que presentà Cs per separat. Només el PSC va donar suport a algun dels punts, però la resta varen ser rebutjats per tothom.

Related Articles

Deixa un comentari