Terrassa, amb grans ciutats de l’Estat, fa front comú a Madrid en defensa de l’autonomia municipal

No Comment
Jordi Ballart amb alcaldes i representants dels municipis a Madrid. Foto AjtTrs Jordi Ballart amb alcaldes i representants dels municipis a Madrid. Foto AjtTrs

A l’acte s’ha acordat una declaració municipalista (Los presupuestos del PP, un nuevo golpe a la autonomía local) conjunta on, per sobre de colors polítics, es defensa la democracia local

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, participà el 17 de maig en un acte a Madrid per denunciar l’atac al municipalisme que suposen els Pressupostos Generals de l’Estat, amb representants dels Ajuntaments de Madrid, Barcelona, La Corunya, Saragossa i València. L’objectiu d’aquesta jornada ha estat demanar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats que, durant la tramitació parlamentària dels comptes, es garanteixi que no es retallin les aportacions al finançament municipal, es reverteixin els criteris d’austeritat pressupostària que la Llei Montoro imposa a les administracions municipals i s’eliminin les disposicions addicionals que amenacen la municipalització de serveis públics. Concretament, les ciutats demanen augmentar les aportacions de l’Estat al finançament local i retirar les disposicions addicionals 27 i 35.

A l’acte han assistit Rita Maestre, portaveu de l’Ajuntament de Madrid i el tinent d’alcalde Carles Sánchez Mato; el tinent d’alcalde i alcalde en funcions de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello, l’alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro; l’alcalde Saragossa, Pedro Santisteve; el tinent d’alcalde de València, Sergi Campillo i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. L’Ajuntament de Valladolid també ha subscrit el manifest “Els pressupostos del PP, un nou cop a l’autonomia local. Els municipis alcem la veu”.

botomalarrassa

“Venim a recordar-li al Govern l’article 140 de la Constitució, que sanciona l’autonomia local i per tant les competències i la legitimitat dels municipis per regular la prestació dels seus serveis”, ha explicat Rita Maestre. “En els últims anys els municipis ofereixen bones dades econòmiques i demostren que es pot gestionar de manera honesta els diners de tots i totes”, ha subratllat la portaveu de l’Ajuntament de Madrid. “El projecte de pressupostos generals ataca aquesta capacitat de gestió i la pròpia autonomia local”.

Per la seva banda l’alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, va advertir que amb el projecte de pressupostos s’ofega encara més als municipis. Va al·ludir a “l’insuficient finançament per als municipis mentre l’Estat pretén ingressar més per tributs que gestionen els ajuntaments”. “Sent rigorosos en la despesa pública, reclamem poder decidir en què gastem els diners dels contribuents per prestar millors serveis”, va assegurar Ferreiro.

Per la seva banda l’alcalde Saragossa, Pedro Santisteve, ha demanat al Partit Popular que atengui a raons i no aprovi les disposicions addicionals 27 i 35. “Ha estat ben fàcil privatitzar o dur a gestió indirecta dels serveis públics i en canvi, ens està sent molt complicat als ajuntaments revertir aquesta situació i passar al que hauria de ser la norma general, gestió directa aquests serveis”. Segons ha denunciat el representant de Saragossa “46 mil milions de euros de contractació publica s’han anat per la claveguera a de la corrupció o del malbaratament de diners públics. Aquesta situació hauríem revertir des dels ajuntaments. És una garrotada a l’autonomia local i no podem consentir”, ha dit.

Per a Jordi Ballart, “Els Ajuntaments avui aixequem la veu per evitar que el Govern del Partit Popular limiti la democràcia municipal i la nostra capacitat de decisió. Cal que tots junts, independentment del colors polítics, fem front comú per evitar la intervenció de les administracions locals, les més sanejades i transparents”. Amb la proposta de PGE’17, Ballart creu que “s’estan carregant l’autonomia i la sobirania municipal i facilitant que grans corporacions puguin arribar a controlar els serveis públics i a sobre en treguin beneficis notables”.

Els Ajuntaments presents han subscrit una Declaració municipalista per a denunciar les limitacions que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per aquest 2017 suposen a l’autonomia local i al finançament local. Per tot això, ajuntaments de diferent signe polític han anat avui al Congrés dels Diputats de Madrid a fer escoltar la seva veu i reclamar a les forces parlamentàries que atenguin les reivindicacions municipals en el marc de la tramitació parlamentària dels PGE’17.

Han assistit, a part de l’Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, Rita Maestre, portaveu de l’Ajuntament de Madrid i el tinent d’alcalde Carlos Sánchez Mato; el tinent d’alcalde i alcalde en funcions de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, l’alcalde de La Corunya, Xulio Ferreiro; l’alcalde de Saragossa, Pedro Santiesteve, i el tinent d’alcalde de València Sergi Campillo. L’Ajuntament de Valladolid també ha subscrit el manifest Los presupuestos del PP, un nuevo golpe a la autonomía local. Los municipios alzamos la voz, tot i que no han pogut assistir a la trobada.

Una vegada llegida la declaració a les portes del Congrés, els representants municipals s’han reunit amb els grups parlamentaris que han accedit a escoltar les demandes municipals, entre els que hi havia Meritxell Batet, del PSC; Irene Montero, portaveu de Unidas Podemos; Xavier Domènech, d’En Comú Podem; Joan Tardàs, d’ERC, Carles Campuzano, del PDCAT; Joan Baldoví, de Compromís, així com representants de En Marea.

Related Articles

Deixa un comentari