Terrassa en Comú votarà en contra de les Ordenances Municipals i proposa nova aliança de govern local

No Comment
Xavi Matilla, portaveu de TeC, durant la roda de premsa a l’Ajuntament. Foto PV

Els comuns opten per una esmena a la totalitat, dels continguts i les formes, el govern sembla en situació de «fallida tècnica».

L’escenari de crisi política podria acabar amb el pacte de govern local i el “règim” que han mantingut PSC i Convergència, avui PDCat.

TeC està disposada a assumir responsabilitats si es pogués donar un canvi de govern, ajudant a crear una aliança sobre un programa polític clar.

L’ajornament del debat sobre les Ordenances Municipals, justificat davant el perill de l’aprovació pel Senat espanyol de l’article 155 de la Constitució i la conseqüent intervenció de l’actual autonomia catalana, no ha estat disculpa ni obstacle per a que el grup municipal de TeC fes pública ahir el vot contrari a la proposta del govern local.

En Xavi Matilla, portaveu del grup, justificà l’oposició com a conseqüència del reiterat incompliment dels compromisos, aprovats pel Ple, per part de l’equip de govern i l’alcalde Jordi Ballart.

La urgència amb que es volia fer el debat, argumentà, hauria estat un intent de fer colar sense més una proposta fruit del «desordre organitzatiu» en què hi viu el govern i la conseqüent sobrecàrrega o «saturació» d’alguns dels principals responsables. «Tenim la sensació de que aquest govern viu una situació de fallida tècnica», afirmà en Matilla.

De fet, afegí, a diferència dels dos exercicis anteriors, aquesta vegada, denuncià, «les maneres de procedir del govern han canviat, mentre abans s’havien fet trobades i converses, ara només hem tingut una reunió», el que demostraria que la urgència amb que pretenien tirar endavant les ordenances només pot ser conseqüència d’aquella «fallida».

El vot contrari a les noves ordenances que proposa el govern, subratllà Matilla en roda de premsa a l’Ajuntament, s’explica també perquè l’executiu local insisteix a fer una proposta «neutra» i «sense orientació política» que no dona resposta a les necessitats de la majoria de la població. Una «neutralitat» que cal emmarcar en el sistemàtic incompliment dels acords aprovats pel Ple.

El portaveu de TeC recordà que en els dos anys anteriors la seva formació, tot i les crítiques a la proposta del govern, havia optat per influir, modificar i millorar el paquet d’ordenances, permetent la seva aprovació amb una abstenció. «Però, les esmenes aprovades i els compromisos adquirits no s’han concretat», o sigui tot va quedant en paper mullat. El Ple aprova, el govern es compromet, però després no es fa res. «L’equip de govern no ha fet res perquè ara puguem creure que aquesta vegada sí que va de debò», així que, anuncià en Matilla, «sense renunciar a la negociació, votarem en contra», tot plantejant una esmena a la totalitat dels continguts i també una dura crítica a les formes i organització del debat.

Aprofundint en la crítica i denúncia contra el govern format amb un «pacte contranatura» pel PSC i CiU, avui PdeCat, des de TeC constaten que, arribats en aquest punt, «han llançat el mandat a la brossa». D’acord amb en Matilla, «l’única cosa que es salva fins aquest moment és l’acord per la municipalització de l’aigua». Pel demés, «tot ha empitjorat a la ciutat, i vivim una situació de col·lapse organització, sense el lideratge que hauria de fer l’alcalde».

Aquesta situació, però, podria canviar en breu. Si els actors fossin coherents i complissin els compromisos lliurement assumits, personalment i com a partit. Apuntà el portaveu de TeC en referència a l’anunci, per part de l’alcalde Ballart, de sortir del PSC i deixar l’alcaldia si el seu partit donés suport al 155, per una banda; i a l’opció del PdeCat de no donar suport a governs locals dirigits per partits compromesos amb aquest mateix article. De totes formes, no esperen massa, ni d’un ni dels altres.

Però, «estem preparats pel que vingui». Un futur bastant immediat, per cert. Doncs entre demà i divendres, els plenaris del Parlament de Catalunya i del Senat espanyol, respectivament, haurien de deixar tot clar. En Matilla demanà «coherència» en tots dos casos, al temps que recordà que TeC ja ha ofert un «programa de govern», que hauria de ser l’eix de qualsevol acord i potencial aliança de forces.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari