Terrassa participa al Primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies (I-Cities) al Marroc

No Comment

17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

La reunió, organitzada per la Xarxa de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), se celebra entre el 5 i el 7 de juliol a la localitat de Chefchaouen

Terrassa és present entre el 5 i el 7 de juliol al Primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies (I-Cities), un grup de treball dins de la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) que se celebra a la localitat de Chefchaouen, al Marroc. CGLU és una organització que aglutina més d’un miler de municipis de 127 països representant més de la meitat de la població mundial i constituint-se en un potent interlocutor de les ciutats i les seves comunitats dins l’àmbit internacional.

A la trobada, i en representació de la ciutat de Terrassa, hi assisteix lalcalde, Alfredo Vega, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado. La xarxa de Ciutats Intermèdies (I-Cities) està liderada per la mateixa ciutat de Chefchaouen amb el suport de Terrassa, que colidera la xarxa ocupant una de les quatre vicepresidències i n’actua com a ciutat líder a Europa. La resta de ciutats que lideren diferents àrees regionals són: Neveshir, Turquia (Orient Mitjà i Àsia Occidental), Cuenca, Equador (Amèrica Llatina) i Odienné, Costa d’Ivori (Àfrica).

El Fòrum que se celebra al Marroc servirà com a cloenda d’un procés de diferents fòrums continentals que s’han dut a terme durant el darrer any i mig per recollir la veu de les I-Cities sobre diferents agendes globals i la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una trobada en la que es treballarà per produir recomanacions i instruments que permetin facilitar la implementació dels ODS i les seves polítiques públiques en les I-Cities i també a escala global.

D’aquesta forma, a Chefchaouen es clourà un procés iniciat l’octubre de 2016 a la ciutat de Bogotà, Colòmbia, quan es va crear el grup d’I-Cities durant el cinquè Congrés Mundial de CGLU. Els següents fòrums regionals van tenir lloc a Odienné (maig de 2017), Neveshir (setembre de 2017), Terrassa (novembre de 2017) i Cuenca (març de 2018). Unes trobades que van servir per recollir conclusions sobre com crear un terreny comú per aportar propostes per dissenyar polítiques amb reptes transversals com la seguretat, la cohesió social, el treball, la cultura i el desenvolupament econòmic i humà.

La intenció és que els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible siguin integrals en les polítiques, programes i projectes dels governs locals de les ciutats intermèdies a través d’àmbits temàtics transversals com la mobilitat, la participació ciutadana, la cultura, els recursos naturals i el canvi climàtic o les polítiques de gènere entre d’altres. El 25 de setembre de 2015, els estats membres de les Nacions Unides van acordar 17 ODS basats en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i que dirigiran l’acció global sobre desenvolupament sostenible fins al 2030.

En un context amb agendes mundials pensades de forma global per ser aplicades localment, el paper de les ciutats intermèdies (gairebé 9.000 ciutats del món ho són) és clau a l’hora d’aportar propostes. Per aquest motiu el paper principal de Terrassa passa per actuar com a ciutat pilot i líder a Europa d’aquesta feina, amb l’objectiu d’assegurar la difusió de tots els treballs desenvolupats a escala mundial, treballant a nivell local per tal d’aconseguir resultats globals. En aquesta línia, una de les primeres tasques és la realització d’un monitoratge, ja iniciat, al voltant dels ODS, per detectar com es troba la seva implementació des d’una perspectiva local.

El Fòrum de Chefchaouen està format per diferents taules de negociació que serviran per tractar diverses problemàtiques i per debatre-les amb propostes polítiques concretes. L’objectiu serà elaborar una agenda de treball amb accions i instruments (polítics, econòmics i socials) per a les ciutats.

Els resultats obtinguts es concretaran en una Carta de les Ciutats Intermèdies que estarà formada per un document sorgit de les negociacions que marcarà compromisos per a ciutats i institucions internacionals; en un codi destinat als governs locals i ciutadans de les ciutats intermèdies, i en l’establiment d’una plataforma permanent per definir una agenda mundial específica per a les I-Cities.

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, serà l’encarregat de conduir una de les taules de negociació. Una taula que abordarà temàtiques com el desenvolupament sostenible, la justícia territorial i la igualtat, amb un èmfasi especial en aspectes com la cohesió social, els serveis bàsics per a tothom, la cultura, els valors humans, els drets i les responsabilitats o l’accés al treball.

Aquest serà el primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies, una trobada que es vol organitzar cada dos anys com a instrument de supervisió de la implementació de les agendes mundials a les I-Cities, a partir del material recopilat a través dels fòrums regionals. El gran objectiu és comptar amb una participació directa dels governs locals per tenir en compte les realitats que viuen les diferents ciutats.

Related Articles

Deixa un comentari