Treure Ball i la cultura popular egarenca solidàries amb el conseller Lluís Puig i totes les persones preses

No Comment
A la Masia Freixa, centenars de persones per la llibertat dels presos. Foto PV

La trobada del Treure Ball del passat diumenge va tenir una significació molt especial. Entre els dirigents polítics presos o en l’exili hi ha dos terrassencs i, concretament, en Lluís Puig, un dels iniciadors i animadors del propi Treure Ball i, més enllà, de la cultura popular i tradicional a Terrassa. El ball al parc de Sant Jordi, sense perdre l’alegria i confiança en el futur, va tenir moments de record i homenatge.

Hom publica, a seguir, el comunicat del Treure Ball d’aquest mateix diumenge i, després, amb data 6 de novembre, un altre comunicat des del món de la cultura popular del conjunt del país:

Treure Ball dedicat al Lluís Puig, 12.11.47

Bona vesprada amics i amigues, balladors, músics, dansaires, tocadors, acompanyants, miradors, xerrameques, bandolers, bastoners, gitanes, pastorets, esbarts, resta de grups que ballem o dansem i també per els passavolants.

Molt bona tarda Sumpti Romanyach i Meritxell Lluís que ens acompanyeu.

Molt bon dia i ànims per en Lluís Puig i en Josep Rull. I també, i també llibertat i justícia per a ells i per en Jordi Cuixart, en Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors bassa, Carles Mundó, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Toni Comín, Ramon Barrufet, Anna Simó, lluís Guinó, Juan Josep Nuet, Carme Forcadell i per el President Carles Puigdemont.

Treure Ball aquest any en fa 30 que defensa el ballar, el dansar, el tocar, l’escoltar, el compartir, la igualtat, l’estimar, el respectar i com no la democràcia, la llibertat, la justícia i la pau.

Per això avui ens unim a la lluita que viu el país i denunciem la mentida, l’engany, la falsedat, la violència, la repressió i les clavegueres de l’estat espanyol.

I ho fem mitjançant la dansa, la nostre manera d’expressar-nos. I ho fem amb el ball de l’Estapera, el ball que feien els antics carreters de Terrassa i comarca fen forts crits. Ball que en Lluís Puig va coreografiar de nou, ja que sols es conservava la música.

Avui Treure Ball l’hi vol dedicar especialment a ell, com a persona valenta que tot i saben les dificultats d’acceptar el càrrec de Conseller de Cultura no va dubtar, com a persona lligada a la dansa del país que sempre a defensat amb orgull de pertinença i com a una de les persones que va iniciar aquesta experiència única que és diu Treure Ball.

Voldríem que el ball de l’Estapera fos el ball de la Llibertat i, per això, voldríem que al moment en que és fa el crit i la picada de mans tots i totes cridéssim amb tot el cor “LLIBERTAT!”.

Ara voldríem llegir el manifest “Ballem per ser lliures” que es va presentar i vam signar ahir davant del Teatre Nacional de Barcelona.

Terrassa, Parc de Sant Jordi, 12.11.17

Lectura del manifest. Foto PV

Ballem per ser lliures

El món de la cultura d’arrel no es pot permetre de mostrar-se impassible quan es vulneren els drets més elementals de les persones i els pobles.

La lluita per la democràcia, per la llibertat, pels valors que fan possible la convivència, és una lluita compartida i necessària de la qual, tots i totes, estem obligats a ser-ne defensors actius. Sense matisos.

Ningú pot girar l’esquena al que està passant avui a Catalunya. I les persones que, com tots nosaltres, sabem les grans dificultats que ha suposat defensar i mantenir viva la nostra cultura nacional al llarg de la història, tenim l’obligació de lluitar activament i d’aixecar la nostra veu contra els atacs i les injustícies que patim com a poble i com a ciutadans.

En aquesta lluita entre els demòcrates i els demofòbics, nosaltres sabem molt bé on som. I precisament perquè som demòcrates, respectem totes les opcions, totes les ideologies i tots els projectes polítics i socials per al nostre poble. Som una societat oberta, plural i radicalment democràtica. I el que no respectarem mai és que les idees legítimes rebin com a resposta el segrest i l’empresonament de persones de pau.

És impropi de qualsevol Estat civilitzat empresonar els adversaris polítics. És impropi i vergonyant empresonar activistes socials entitats pacífiques i empresonar un govern legítim sortit de les urnes. Un govern que s’ha limitat a donar compliment al mandat democràtic del seu poble.

Catalunya té dret a ser respectada. I és això el que exigim. Demanem l’actuació de la Comunitat Internacional davant de les agressions polítiques, judicials i físiques d’un Estat que no té cap més argument per convèncer-nos que l’amenaça, ni cap altra raó que la força. El comportament de l’Estat Espanyol i les seves institucions envers el poble de Catalunya i els seus representants és una vergonya digne de les pitjors èpoques de la nostra història.

Exigim que s’acabi ja i sigui investigat, per qui correspongui a nivell internacional, el tracte vexatori que pateixen presos polítics catalans. I exigim l’imminent alliberament de Jordi Cuixart, de Jordi Sànchez, del Vice-President Oriol Junqueras, dels Consellers Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull i Carles Mundó. Exigim que la Unió Europa o les instàncies Internacionals a qui pertoqui, procurin i garanteixin el retorn amb totes les garanties i sense possibilitat de ser privats de la seva llibertat, del President Carles Puigdemont i dels Consellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Empresonats i exiliats són el nostre govern. El Govern que el poble de Catalunya ha votat.

Animem a tothom a participar dels actes reivindicatius en defensa dels drets humans i nacionals de Catalunya, i mostrem el nostre compromís ferm a seguir lluitant, des del nostre àmbit que és la cultura popular i tradicional, pel nostre poble i pel nostre país. Per la nostra llibertat Nacional i fins que ho aconseguim. Visca la dansa, visca la cultura i visca Catalunya

6 de novembre de 2017

Foto PV

Related Articles

Deixa un comentari