UCFRTerrassa i veïnes i veïns afectades denuncien l’assetjament policial al barri de Ca n’Anglada

No Comment


Arran d’un violent enfrontament entre grups de joves, el passat 30 de març, Ca n’Anglada ha tornat a ser portada als mitjans. Els fets han fet reviure en moltes persones, com també han recordat les informacions publicades, les escenes de 1999 i imatges de pogroms racistes. Aquests esclats de violència, però, com reconeix la majoria d’entitats de barri i la ciutat, són només una expressió o la punta de l’iceberg d’una situació general d’abandonament del barri, un dels més afectats per les crisis econòmiques i que, malgrat totes les anàlisis, diagnòstics, denúncies, propostes… no ha rebut l’atenció necessària de les administracions públiques, sigui l’Ajuntament o bé la Generalitat. L’entitat Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Terrassa ha proposat un manifest i una mobilització ciutadana que intervingui, immediatament, contra les solucions d’apagafocs policial, i cerqui solucions dels problemes d’arrel.

Text íntegre del manifest d’UCFRTerrassa

Els darrers dies han aparegut als mitjans de comunicació locals diversos articles referint-se a fets esdevinguts al barri de Ca N’Anglada durant les passades setmanes, amb un clar biaix estigmatitzador que no es correspon amb la realitat que viuen els veïns i les veïnes afectades. En conseqüència, les actuacions polítiques i policials que han tingut lloc arran d’una baralla esdevinguda el 30 de març passat al barri de Ca N’Anglada, i la cobertura que n’han fet els mitjans de comunicació locals, obliguen a Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Terrassa a denunciar que:

La situació que travessa el barri de Ca N’Anglada, segons les mateixes veïnes i veïns, no constitueix una emergència en termes de seguretat, sinó un problema de manca d’habitatge que té com a rerefons la situació de vulneració que pateixen moltes famílies de la nostra ciutat i de la que les administracions no han estat capaces de fer front.

Les veïnes i veïns i les plataformes en defensa de l’habitatge de la ciutat (PAH Terrassa i Colectivo Sin Vivienda Terrassa), entre altres, han denunciat reiteradament que la manca d’habitatge digne de moltes famílies porta a situacions desesperades com la que va derivar la baralla del passat 30 de març. Segons les veïnes del mateix immoble, no es pot atribuir la baralla a una qüestió de bandes rivals ni suggerir que està relacionat amb la població migrant, segons el seu origen. Utilitzar aquesta terminologia i relat legitima una lectura racista, islamòfoba i xenòfoba d’una realitat.

En una situació en què hi ha implicades moltes famílies i persones vulnerables, l’única resposta que han estat capaces de donar les administracions (tant locals com autonòmiques) ha estat celebrar una trobada amb les forces de seguretat i, seguidament, iniciar un reguitzell d’actuacions policials de gran violència, que han tingut com a objectiu la població racialitzada i llegida com a musulmana de la ciutat.

Això no obstant, la situació de setge policial que viu el barri de Ca N’Anglada i la ciutat no és nova. Des de fa més o menys sis mesos, la policia nacional està fent batudes, detenint i obrint expedients de repatriació a les persones no regularitzades (actuacions considerades il·legals, segons les últimes jurisprudències) i, fins i tot, aturant i traient de les botigues a homes d’origen marroquí. Un cop detinguts, els mateixos veïns relaten que els proporcionen traductors que no parlen la seva llengua. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal també estan portant a terme nombroses actuacions molt agressives a les quals, segons les veïnes i veïns, utilitzen porres, emeten insults racistes i impedeixen als veïns i veïnes entrar a casa.

El cas més greu d’assetjament, segons les denúncies que ens han arribat, ha estat en l’edifici del carrer Sant Cosme 198, on es pateix una persecució constant per part de les forces de seguretat. Tots els veïns i veïnes de l’immoble han estat identificats i en diverses ocasions han estat sotmesos a preguntes per part de la policia municipal. Serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa està al corrent de la situació de vulnerabilitat de les famílies del bloc, moltes d’elles amb menors a càrrec. Com a UCFR, demanem a l’ajuntament que assumeixi les responsabilitats que li pertoquen, ofereixi alternativa habitacional a les veïnes i abandoni la via de la criminalització i policial.

El barri de Ca N’Anglada ja està dotat de diversos plans estratègics treballats amb els partits polítics i les entitats veïnals del barri. No obstant això, a hores d’ara encara no s’han desenvolupat ni existeix un pressupost per a desenvolupar-los.

Per totes aquestes raons, DEMANEM:

Que s’aturin de manera urgent les actuacions policials d’identificació, retenció i detenció de les persones racialitzades i que s’aturi l’assetjament a què s’està sotmetent la ciutat i, especialment, al barri de Ca N’Anglada
Que els mitjans de comunicació locals elaborin un protocol per tal de no contribuir als discursos racistes i xenòfobs en l’emissió de notícies

Que l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya elaborin i dotin de pressupost un Pla de xoc social a Terrassa, a curt termini, que tingui en compte les greus conseqüències de la crisi a la nostra ciutat, especialment en les necessitats d’habitatge

Que s’actualitzin els protocols d’actuació de les forces de seguretat per tal d’evitar les identificacions racialitzades i es depurin responsabilitats en la utilització de mesures desproporcionades o insults racistes.
Elaborar i dotar de finançament en caràcter d’emergència un pla d’ocupació per a joves en situació no regular ajustat a les necessitats reals

Per tal d’explicar la situació viscuda i promoure la solidaritat, CONVOQUEM
Trobada entre veïnes i veïns del barri i la ciutat amb les entitats socials i associacions de la ciutat, els mitjans de comunicació locals i els càrrecs electes que hi estiguin interessats:

Dissabte 8 de Maig, a les 18h
Plaça del Pagès al barri de Can Anglada (alçada Sant Cosme 198)
Recordeu: distància i mascareta

Related Articles

Deixa un comentari