Denunciat un cas més d’estafa en la sanitat

2 Comments

Nou cas d’estafa, de corrupció i de porta giratòria de la sanitat pública cap a la privada. Es tracta d’un cas que ha estat denunciat per l’afectada, i que s’ha presentat avui en roda de premsa, en un acte organitzat per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa, al Centre Cívic de Ca n’Aurell.

“O se opera de pago o se queda paralítica”

La Cándida Flores és una ciutadana de Terrassa que ara fa dos anys i mig va anar a urgències de Mútua per un dolor abdominal. Mesos després, en vista que el mal no remetia, va adreçar-se a la clínica privada Treton. Va ser allà que el doctor Juan Luis Maestro de León (el metge que ha estat denunciat posteriorment), després de fer-li una ressonància magnètica, va dir-li que havia d’ésser intervinguda d’immediat ja que estava en perill de quedar paralítica, però no pas pel sistema públic ja que les llistes d’espera éren prou llargues i hauria d’esperar uns 6 o 7 anys. La pacient va accedir a operar-se…. Això sí, va ser a Mútua de Terrassa!, ja que aquest metge treballa en l’àmbit privat i a la vegada té plaça com a facultatiu especialista en Neurocirurgia a la Mútua. En total, ha relatat la denunciant, les despeses a què va haver de fer front varen ascendir a uns 15.000 € (“cinc mil euros en negre se’ls ha quedat el metge”). Tot plegat per no haver-se curat, ans el contrari. El relat del cas es pot veure en un vídeo elaborat per l’associació SICOM.

En Jaume Pavía, membre de la Plataforma, ha llegit el manifest que s’ha lliurat als assistents a l’acte (es pot consultar aquí). En el mateix, pretenen donar a conèixer cas per cas tots aquells abusos que s’estan duent a terme en la sanitat degut a les retallades,  i denunciar un sistema públic-privat que afavoreix la corrupció i de portes giratòries que incentiva accions deshonestes, com el cas de la Cándida Flores. Des de la Plataforma, han volgut anunciar que faran una pregunta al proper Ple municipal, respecte a l’estat de les llistes d’espera, així com una concentració civil de protesta davant les retallades en la sanitat. I també el proper anunci d’un altre cas per denunciar les condicions indignes dels usuaris de la sanitat pública a la ciutat.

Per la seva banda, l’advocat que porta el cas de la Cándida Flores, José Aznar, ha assenyalat les similituds amb el cas Villarán, del qual en va parlar també la Plataforma en Defensa de la Sanitat el dia de la seva presentació. En el cas de la Cándida, l’advocat ha fet ressò en la negligència que suposa no informar a la pacient que la Seguretat Social ja hi compta amb una atenció de casos preferents, on s’estableix un termini de màxim sis mesos per intervenir, i no 6-7 anys com va dir el metge. Tampoc aquest metge va advertir de les escasses possibilitats d’èxit d’una operació d’aquestes característiques. “Va a quedar como un Ferrari”, li etzibà el metge a la pacient. No només no ha estat així: la Cándida està pitjor que abans, amb les mateixes dolències (“abans composava poesies, ara no puc utilitzar la mà ni per escriure”, ens deia la Cándida), i amb quinze mil euros d’una despesa què, a la fi, ha estat innecessària.

També ha participat en l’acte el Francisco Villaran, germà del pacient del cas portat pel mateixos advocats. Villaran ha tornat a denunciar al cirurgià Maestro de León la seva actitut. A la vegada, ha carregat contra el Defensor del Poble, i ha lamentat les declaracions del Conseller de Salut de la Generalitat, en Boi Ruíz, quan va manifestar que el seu cas “havia estat un error administratiu”. De fet, segons Villaran, des de l’assessoria jurídica ja han constatat que el fiscal hagi observat delictes del Doctor Maestro de León. I ha formulat un desig per al futur: imputar el conseller.

La FAVT ha volgut també donar el seu suport a la Cándida Flores. Igualment ho ha fet la Plataforma pel Dret a la Salut, afirmant que “no podem permetre que la salut es mercantilitzi i esdevingui un negoci”.

Related Articles

2 Comments

  1. Lluita contra la corrupció en la sanitat | malarrassa

    […] SICOM, la qual va elaborar els vídeos dels casos dels ciutadans egarencs Justiniano Villaran i la Cándida Flores, va voler enfatitzar la corrupció existent en el periodisme. Va assegurar que “no es pot […]

Deixa un comentari