Vaga general d’educació el 24 d’octubre i Consulta Ciutadana per l’educació fins al 27 d’octubre, també a Terrassa

No Comment

mani ensenyamentPromoguda pel Sindicat d’Estudiants, la FAPAC en representació de les famílies, els sindicats CCOO i USTEC-STEx en representació dels docents i del personal dels centres educatius, així com diverses plataformes, assemblees i moviments de la comunitat educativa, es realitza des del 9 d’octubre una Consulta Ciutada per l’Educació al Principat.

El manifest fet públic a http://consultaeducacio.blogspot.com.es/2013/10/la-teva-opinio-importa.html de les esmentades entitats i moviments denuncien que “el Govern central i la Generalitat de Catalunya han realitzat i segueixen realitzant retallades en educació que s’argumenten per la situació econòmica actual, però que, segons el parer de la majoria de la Comunitat Educativa, estan tenint greus repercussions en el sistema educatiu, les quals seran encara molt més perjudicials a mitjà i llarg termini si aquestes retallades es mantenen o, fins i tot, si s’incrementen”.

Així mateix, consideren que “el Govern central està duent a terme una sèrie de reformes, com la LOMCE o el Reial decret de Beques, que, segons el parer de la majoria de la Comunitat Educativa, danyant l’educació pública, suposen la volta a un sistema basat en la selecció de l’alumnat perquè el progrés en els estudis estigui condicionat, amb caràcter general, al nivell social i a les possibilitats econòmiques de les seves famílies, expulsant del sistema a tota aquella persona que no encaixa en un perfil prefixat per qüestions ideològiques”.

No obstant això, “els Governs causants de la situació descrita han tractat d’ignorar fins al moment l’opinió dels ciutadans que, en la seva immensa majoria, rebutgen tant les retallades com les polítiques que els sustenten i les reformes que s’estan plantejant i realitzant en el nostre sistema educatiu”.

És per això que les entitats que promouen la Consulta consideren que “arribat el moment de recollir, de forma directa, l’opinió dels ciutadans i demostrar que les posicions mantingudes per aquesta en defensa dels drets dels ciutadans estan basades en aquesta opinió. Amb això, s’intenta canviar la forma actual de governar-nos, aturant les retallades i iniciant el procés de revertir tots els canvis i retallades que s’han realitzat en els últims anys i frenant les reformes antisocials que estan engegades”.

A Terrassa es podrà votar: en urna, a la -Plaça 1 de Maig, de 11 hores a 14 hores i de 16 hores a 20 hores, durant els dies entre 9 d’octubre i 27 d’octubre. També a Sabadell (Rambla, 75), a Rubí (Plaça Francesc Macià, 5) i a Cerdanyola (Plaça Josep Viladomant). També es pot votar als diferents centres escolars del conjunt del Vallès Occidental. Hi ha, d’altra banda, la possibilitat de votar per internet, a l’espai: http://consultaeducacio.blogspot.com.es/2013/10/la-teva-opinio-importa.html.

Un detall més: a la Consulta pot participar qualsevol persona que tingui 14 anys complerts o més. En l’educació, l’alumnat d’Educació Secundària pot triar als seus representants i participar en el control i gestió dels centres públics, segons diu la Constitució Espanyola, per la qual cosa té dret a expressar la seva opinió en aquesta Consulta.

De la mateixa manera, està cridada a participar tota la societat, amb independència de la relació que tingui cada persona actualment amb l’àmbit educatiu, i es convida a col·locar taules i participar en la Consulta a les Comunitats Educatives de tots els centres existents, ja que es tracta de saber la posició de tota la ciutadania. Aquesta Consulta, afirmen els convocants, “és molt important per tots i totes. És el futur de tota la societat el que està en joc”.

Vaga general: Ni LOMCE, ni LEC, ni retallades

Al mateix temps, els sindicats USTEC·STEs (IAC), CCOO i CGT convoquen a realitzar una vaga general el proper 24 d’octubre. Reproduïm a continuació el text del manifest de convocatòria:
El ministre d’Educació José Ignacio Wert amb la majoria absoluta del PP està tramitant la LOMCE. Una Llei que, a més de torpedinar el sistema d’immersió lingüística, amb l’excusa que millorarà l’educació, reforma tant els estudis i la seva avaluació com l’organització del centre minvant la participació i representació dels claustres i consells escolars i dipositant-les en la construcció d’una figura de direcció molt més jeràrquica, autoritària i gerencial.
A Catalunya el Govern està escanyant els serveis públics amb uns pressupostos i polítiques de retallades sense aturador. A més, ja ha anunciat que en els propers pressupostos tornarà a eliminar una paga extra a tota persona empleada pública, fent pagar als serveis públics i els seus treballadors/es els costos d’una crisi i d’un deute públic que en cap cas han provocat.
En l’àmbit educatiu la Consellera d’educació Irene Rigau, a més d’aprofundir en la pèrdua de mestres, professorat i altre personal a les escoles i de no cobrir les substitucions fins dues setmanes després que es produeixin, aplica al personal substitut una reducció d’un 15% de jornada i sou. La Consellera, ja està desenvolupant molts aspectes de la LEC introduint una sèrie de decrets (de provisió i plantilles, autonomia, direcció, d’avaluació,…) que allunyen al claustre i la resta de la comunitat educativa de la participació i presa de decisions dels centres educatius i obliga a les direccions de centres públics a assumir unes responsabilitats que pertanyen a l’administració educativa. Tot plegat obre la porta a la discrecionalitat, provoca una gran desorganització en els centres educatius i crea les condicions per deteriorar una educació de qualitat a l’escola pública.
PLATAFORMA de REIVINDICACIONS:
-Retirada de la LOMCE del parlament espanyol
-Aturada de l’aplicació de la LEC i retirada del decret de provisió i plantilles.
-Per uns pressupostos sense retallades: No a les retallades educatives i salarials per la recuperació de les condicions laborals i la defensa dels nostres llocs de treball. Substitucions des del 1r dia al 100%. Contractacions exclusives de mitja jornada i sencera amb el salari corresponent.
-Per la defensa de la immersió lingüística i de la llengua catalana
Per fer front a aquestes polítiques tant estatals com catalanes i perquè tenim dret a decidir l’educació que volem, els sindicats sotasignats convoquem a tot el personal dels centres educatius al debat en els centres i assemblees per a la participació en la:
VAGA general d’educació el 24 d’octubre
Considerem que aquesta jornada de vaga ha de ser el principi d’un pla de lluita contundent que, aturi el tràmit de la LOMCE, el desenvolupament de la LEC i els pressupostos de la Generalitat que volen aprovar, abans de final d’any. Cal la participació del professorat en la decisió de convocatòries a través de consulta. Així, la decisió del pla de lluita l’han de prendre els treballadors i treballadores de l’educació de Catalunya, per mitjà de les organitzacions representatives de les que es dotin. Per començar aquest procés a més de les mobilitzacions del dia de la vaga, els sindicats sotasignats convoquem també a assemblees de treballadors i treballadores el 29 d’octubre per les que treballarem perquè tinguin la màxima participació possible. En defensa de l’ensenyament públic!

 

Related Articles

Deixa un comentari