Xarxa d’escoles insubmises, 849 famílies objectores a la LOMCE anuncien que no pararan

No Comment

Comunicat de la XEI del 21 de maig de 2015

El passat 4 de maig des de la Xarxa d’Escoles Insubmises a la llei Wert, la XEI, vam iniciar una campanya d’informació i objecció de consciència a les proves de tercer de primària introduïdes per la LOMCE. Unes proves que, com hem explicat al llarg d’aquesta campanya, són un instrument del govern del PP per introduir un canvi estructural en el nostre sistema educatiu. Canvi que es fonamenta en els principis de l’ensenyament directiu i tradicional i que introdueix la segregació i la competitivitat -entre centres i alumnes-  com un dels eixos rectors de l’educació dels infants.

Representants de la Federació d'associacions de pares i mares de Catalunya en roda de premsa. Foto: FaPac Representants de la Federació d’associacions de pares i mares de Catalunya en roda de premsa. Foto: FaPac

Sabíem i sabem que les revàlides de tercer de primària no eren unes proves més ni eren les de sempre, són la clau de volta de la implementació del nou sistema educatiu, el del PP, que es basa en la lògica mercantilista i que defuig el paradigma de l’escola inclusiva.

Ens les nostres estimacions més optimistes prevèiem que,   en dues setmanes, podríem arribar a unes 200 famílies objectores. Però finalitzada la campanya podem dir, amb orgull, que hem arribat a les 849 famílies objectores.   849, Sra. Rigau.   Victòria rotunda de les famílies contra Wert.

Davant d’aquesta increïble resposta de les famílies contra la imposició de la llei Wert a través de les proves de tercer de primària,    la Sra. Rigau va començar a menystenir-nos i a ridiculitzar-nos, va continuar tractant-nos de miops irresponsables o de promotors de l’absentisme escolar i ha acabat amagant-nos informació sobre les dates de repetició de les proves  i allargant,  de manera absolutament irregular ,el termini preestablert per fer els exàmens. I no només això, la seva darrera resposta a l’objecció de consciència ha estat la intimidació a les direccions i mestres per posar a les famílies en una situació de xantatge difícil de gestionar. L’amenaça era clara, si davant l’ordre de repetir els exàmens hi torna a haver la negació de les famílies, es prendran mesures contra les direccions de les escoles dels nostres fills i filles.

Aquests dies de campanya, les histriòniques reaccions de la Sra. Rigau a través de la seva xarxa d’inspectors , ens han deixat quatre escenaris diferents:

  • El de les escoles amb famílies insubmises   on Inspecció no ha aparegut    o ha pres nota dels alumnes no presentats sense de moment dur a terme mesures addicionals.
  • El de les escoles on les famílies han fet objecció de consciència i no han pogut evitar que, posteriorment, els seus fills hagin sigut sotmesos als exàmens sense coneixement ni consentiment de les famílies, amb un secretisme deliberat i malintencionat.
  • El d’aquelles escoles on, davant l’objecció de consciència de les famílies, la inspecció ha passat de supervisar l’organització de les proves a ordenar-ne l’execució tot convertint els mestres en policies i còmplices involuntaris de Rigau.
  • L’escenari d’aquelles escoles on s’han personat els inspectors qüestionant la gestió del boicot i amenaçant verbalment de fer responsable a la Direcció del centre i expedientar-la en cas que comuniqui la nova data a les famílies o en cas que la desobediència es torni a repetir.   És a dir, s’obrirà expedient si Direcció no actua en contra de la voluntat de les famílies objectores.

 

Davant d’aquests esdeveniments i dels quatre escenaris descrits, la Xarxa d’Escoles Insubmises té 5 anuncis per fer:

Primer, Sra. Rigau, li anunciem que l’objecció de consciència l’han feta les famílies, ni mestres ni direccions. Concretament l’han feta 849 famílies. 849 famílies que s’han autoorganitzat per no dur els seus fills aquells dies a l’escola. 849 famílies que s’han informat sobre la llei Wert i han decidit fer un acte explícit i polític d’objecció de consciència   perquè aquesta llei que vostè critica tant no sigui aplicada. 849 famílies que s’han ‘empoderat’ i que han actuat amb una responsabilitat i coherència exemplars. Sra. Rigau li demanem explícitament que si els seus inspectors han d’obrir expedients no els adrecin a les direccions de les escoles sinó a les 849 famílies que s’han negat a obeir Wert. Aquest conflicte no és jurídic ni administratiu. És polític.

En segon lloc, Sra.Rigau, li volem anunciar que no acceptem ni acceptarem xantatges de cap tipus. L’escola som tots i tenim la majoria de la comunitat educativa al nostre costat. Si creu que intimidant mestres i direccions aconseguirà la confrontació amb les famílies, s’equivoca. Estem més junts que mai. Per vostès les escoles tenen enquestadors i policies, per nosaltres les escoles tenen mestres i educadors. Volem que sigui així, sempre. I és per això que   oferim tot el nostre suport, complicitat i solidaritat a totes les direccions i docents afectats,   i denunciem públicament, les amenaces vetllades i el xantatge dels inspectors del departament d’Ensenyament.

En tercer lloc, Sra. Rigau,  li exigim informació.   Davant la imposició sigil·losa de les proves de Wert demanem arguments, dades científiques que avalin el seu acatament a Wert, volem saber quines aportacions pressupostàries ha previst per millorar el sistema educatiu que tant li preocupa. No entenem per què ha imposat dissimuladament les proves de tercer de la LOMCE si la majoria de forces polítiques – inclosa la seva- i la comunitat científica  estan d’acord que la llei Wert és un autèntic despropòsit pedagògic i social. Si us plau, informi’ns amb detall sobre les mesures i recursos econòmics addicionals que el seu departament destinarà a les mancances que presumptament es detectaran amb els resultats d’aquests exàmens.   ¿Li recordem que la inversió en educació des del 2010 ha caigut un 35% per alumne? Ens podem creure que realment vostès tenen la intenció de millorar l’escola pública veient que les retallades constants en educació han estat la línia política del seu govern? I seguint amb Wert, ¿ens pot confirmar si també seguirà la línia del PP a Madrid, on en nom de la LOMCE, els infants comencen a ser examinats als 5anys? ¿Quedarà algun curs lliure de proves externes, selectivitats i revàlides?      Sra. Rigau, vostè ha implantat les proves de tercer de la LOMCE i ho ha fet sense informació prèvia perquè sap que són les proves de Wert. I no ha gosat negar-s’hi com ho han fet altres CCAA perquè com vostè mateixa va dir, ha preferit jugar a driblar, és a dir a acatar sense que es noti. La LOMCE,   llei orgànica,   obliga les administracions educatives a fer les proves i vostè les ha fetes,       també obliga a publicar-ne els resultats i vostè assegura que no ho farà.    Les seves declaracions, polítiques, no serveixen de res davant la llei. No té cap base jurídica que avali la informació que fins ara ens ha donat sobre aquest tema. I si no ho fa vostè, el ministeri ja trobarà la manera.

Quart punt, Sra. Rigau: volem el seu compromís públic que respectarà l’objecció de consciència de les famílies,     que deixarà sense efecte els exàmens fets als nens i nenes de famílies objectores i que no obligarà a fer les proves Wert a qui no vulgui fer-les. Demanem enèrgicament que es comprometi a no intimidar més a mestres i direccions amb la intenció d’induir-los a no respectar la voluntat de les famílies objectores. Li recordem que al País Basc, l’administració pública ha respectat l’objecció, la convidem a reflexionar i a prendre’n exemple.

Finalment, Sra. Rigau, arribem al cinquè punt.  Portem anys sent testimonis de la seva esperpèntica relació amb José Ignacio Wert, escoltem constantment els seus improperis envers la llei Wert, sobretot quant a la llengua.    Vostè es va declarar insubmisa a la llei, va dir que aniria als jutjats i que acceptaria les multes.   I ara estem desconcertats.    Perquè en lloc de veure-la al costat de les 849 famílies objectores,   ens la trobem acompanyant Wert.      Sincerament, no entenem res.    Entenem que ha arribat el moment de deixar els gestos i les paraules per passar als fets. Des de la Xarxa d’Escoles Insubmises li exigim que vostè, el seu partit i el Govern de tots, aturi el desplegament de la LOMCE.  Sabem que és possible. Astúries i Andalusia ho han fet.    Només cal la voluntat política de fer-ho. ¿O és que a vostès no els interessa aturar la llei Wert? Li ho repetirem , Sra. Rigau: aturi el desplegament de la LOMCE. Aturi el desplegament de la LOMCE.

Nosaltres, les 849 famílies, no ens aturem, no ens cansem de repetir-ho. En aquestes dues setmanes de campanya hem treballat molt i hem driblat molt bé el seu joc de menysteniment, desacreditació i ridiculització. Ha sigut un èxit rotund malgrat la poca presència mediàtica i malgrat la desinformació i la informació esbiaixada que el Departament ha repartit a les escoles .  En aquestes dues setmanes de campanya hem aconseguit el suport de la CUP, d’ICV, de Podem i de Barcelona en Comú. Els dirigents del PSC i d’Esquerra Republicana també ens han manifestat el seu suport. Entre d’altres, tenim al nostre costat i el suport explícit dels sindicats USTEC i de CCOO, de federacions de mares i pares d’alumnes de primària i secundària, d’organitzacions d’estudiants, d’associacions com Rosa Sensat, moviments de renovació pedagògica i la resta d’organitzacions que formen part del MUCE.

I no només hem aconseguit aquest suport. Hem aconseguit el suport de centenars de famílies que no tenen fills a tercer o que han fet les proves sense haver-ne estat informades    que han cridat ben fort   #Tots SomTercer . Hem aconseguit ‘l’empoderament’ de les famílies, 849 famílies que no pararem. Arribarem al Consorci, arribarem al Departament d’ensenyament, arribarem al Síndic de Greuges. Arribarem allí on calgui perquè no estem disposades a deixar el futur dels nostres fills en mans de Wert.

Ara, Sra. Rigau, li demanem que faci el mateix. Per tots aquests motius per d’altres que ens farien allargar: No ens deixi soles, acompanyi’ns i aparti’s d’una vegada del Sr.Wert i sobretot respecti l’objecció de les famílies i deixi de pressionar a les direccions.

Related Articles

Deixa un comentari