Barcelona acull una trobada de ciutats per l’economia plural i transformadora

No Comment
Sessió de treball. Foto PV Sessió de treball. Foto PV

La cita ha comptat amb experts i representants polítics del Quebec i de França, així com de diferents ciutats de l’Estat espanyol, per posar en comú les experiències respectives.

Unes 200 persones han participat aquest dijous i divendres a la segona Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona sota el lema “Ciutat per l’economia plural i transformadora”. A través de ponències i tallers, els assistents han debatut sobre com poden avançar els municipis per promoure l’economia social i solidària.

Barcelona, 21 d’octubre 2016. La trobada, organitzada conjuntament pel Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Consum de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, ha contribuït a consolidar la posició de la capital catalana com a ciutat referent en l’economia plural i transformadora després de l’èxit de la primera edició, que va tenir lloc l’octubre passat.

L’economia social i solidària és un dels grans àmbits on ens juguem el futur de la ciutat”, ha declarat Gerardo Pisarello, primer tinent d’Alcaldia. I ha afegit: “Com a Ajuntament volem fer una aposta per defensar una economia plural i transformadora al servei de les necessitats bàsiques de les persones, la sostenibilitat de la vida i els recursos”.

Per al comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Consum de l’Ajuntament, Jordi Via, per poder aprofundir en la qualitat democràtica de la gestió municipal, “la nova política ha d’apostar per un plantejament socioeconòmic profundament transformador, que transcendeixi les polítiques pal·liatives i assistencialistes”.

Quebec i París, dues experiències inspiradores

Entre les ciutats convidades a la cita, ha destacat la presència de París i Montreal, dues experiències emblemàtiques en la promoció de polítiques públiques que afavoreixen l’economia social i solidària. La consellera regional de l’Illa de França, Fanélie Carrey-Conte, ha explicat que el consistori barceloní i el parisenc col·laboren per desenvolupar i sostenir les pràctiques econòmiques que ajuden a construir unes ciutats més justes i sostenibles.

D’altra banda, Béatrice Alain, representant del Chantier de l’Économie Sociale de Quebec, ha subratllat els paral·lelismes entre el Quebec i Catalunya, dues regions de dimensions i característiques similars, que han esdevingut agents de promoció de noves pràctiques econòmiques, com el treball cooperatiu, el consum responsable o les finances ètiques, que prioritzen la satisfacció de necessitats en lloc del lucre, s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental.

Múltiples perspectives de l’economia plural

La trobada també ha servit per reflexionar sobre les noves maneres de fer economia des d’una perspectiva feminista, amb les aportacions de Lina Gálvez, catedràtica d’Història i Institucions Econòmiques i directora de l’Observatori de Gènere de la Universitat Pablo de Olavide.

Pablo Guerra, expert en economia solidària de la Universitat de la República de l’Uruguai, també ha aportat el seu punt de vista sobre les altres economies: “Per ser transformadora, l’economia ha de trencar els esquemes dominants que generen exclusió i perjudiquen la sostenibilitat social i ambiental”. Segons ell, les polítiques públiques han de ser un resultat conjunt del govern i la societat civil organitzada. En el marc de la trobada, també s’ha presentat l’informe “Les altres economies de la ciutat” de l’economista Rubèn Suriñach.

Cap a una contractació pública responsable

La trobada ha culminat aquest divendres amb una taula rodona sobre contractació pública responsable i economia social i solidària, en la qual representants de les principals ciutats de l’Estat espanyol com València, Madrid, Saragossa i Sevilla han compartit els reptes i els beneficis d’integrar els valors socials i ambientals en les contractacions públiques.

El nostre objectiu és intentar avançar cap a una economia plural per reforçar i democratitzar el sistema públic i impulsar un sector mercantil més responsable en l’àmbit social i ambiental”, ha afirmat el primer tinent d’Alcaldia, Gerardo Pisarello, durant la cloenda de la trobada.

L’Apòstrof

Related Articles

Deixa un comentari