‘Contra la bretxa salarial, lluita sindical’, a la X Escola de gènere Neus Català, de CCOO

No Comment
Obertura de la X Escola de Gènere Neus Català a la sala d’actes de CCOO Terrassa. A taula: Enrique Rodríguez, Núria Marís i Agnès Solà. Foto: PV

Pep Valenzuela

‘Contra la bretxa salarial, lluita sindical’, era el títol del curs en aquesta desena edició de l’Escola de gènere Neus Català, que organitzà, el passat 28 de novembre, la secció territorial de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central a la seu del sindicat a Terrassa. Una jornada en què es va presentar (Terrassa és la primera ciutat al país) i es va treballar sobre la Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones, elaborada per la Comissió d’Igualtat i del Temps de Treball del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

Això, en el marc de la campanya contra les violències masclistes i a tocar del 25-N Dia internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones i les Criatures, jornada que aquest any novament ha vist mobilitzacions molt importants a la ciutat i al país.

«L’empitjorament de les condicions de treball, la divisió sexual del treball i l’obstinada bretxa salarial que pateixen les dones responen a una violència de gènere i a un abús de poder del sistema capitalista i patriarcal», s’afirma en el text de convocatòria, tot subratllant que «la falta d’autonomia econòmica minva la llibertat de les dones, que es troben exposades al llarg de la vida a una situació de desavantatge i de precarietat, i a la cronificació de la pobresa».

CCOO es planteja «posar fi a la bretxa salarial lluitant per aconseguir una ocupació de qualitat i digna per a homes i dones, i incidint en la negociació col·lectiva en l’aplicació de mesures d’igualtat que incloguin la perspectiva de gènere a totes les empreses». I aquí és on es proposa la utilització d’aquesta nova «eina» que és aquesta Guia, «molt pràctica» per utilitzar-la en les empreses i a l’hora de negociar els convenis, explicà en la presentació l’Ana M. Rojas, secretària de Polítiques d’Igualtat i Treballadores de la llar de la Federació de Construcció i Serveis.

També la Lídia Sandalinas, responsable de Polítiques d’Acció Sindical de Gènere de la Secretaria de les Dones de CCOO Catalunya, destacà la utilitat de la guia, tot subratllant el fet que ha estat producte del treball conjunt de sindicats i patronals: «la Guia és de tothom», afirmà, «encara que hi ha desconfiança mútua. Però és una eina que permet el diàleg i exigir responsabilitats sobre acords concrets».

En l’acte de presentació, al local del sindicat al carrer Unió, participaren la Itziar Ruedas, de Pimec (patronal de petites i mitjanes empreses) i Beatriz Fernández, de la Cepime. Totes dues agraïren la invitació i l’oportunitat de compartir espai amb «l’altra part» en ambient de col·laboració, comentà Ruedas. «Hem treballat i gaudit molt fent la guia», afirmà per la seva part Fernández.

Durant la jornada, les més de 30 assistentes, entre les quals 10 homes, una presència que l’Enrique Rodríguez, secretari general comarcal del sindicat, destacà en la seva salutació, treballaren en grups les diferents parts de la guia i formes concretes d’aplicació i utilització pràctica.

L’Agnès Solà, responsable d’Acció Sindical de la Federació d’Educació comarcal i moderadora de la jornada, obrí la jornada recordant la figura de la Neus Català, «militant comunista des de jove, que ens deixà el passat 13 d’abril després d’una vida de lluita pels drets de les dones i totes les persones, especialment centrada en l’antifeixisme, en ser expresonera del camp de concentració de Ravensbrück». Després d’un minut de silenci per les víctimes de les violències masclistes, la Núria Marín, regidora de Polítiques de Gènere i LGTBIQ de l’Ajuntament de Terrassa, i l’Enrique Rodríguez inauguraren la X Escola.

L’Enrique destacà el caràcter «sociopolític» de la lluita que planteja el sindicat i subratllà la importància de «fer front a les dretes, que estan fent el que volen i van tan tranquils». En aquest sentit, afegí, «la lluita contra les violències masclistes és una prioritat». I la Guia, molt concretament, una eina per intervenir en el dia a dia del treball, a les empreses i a l’hora de negociar convenis.

Related Articles

Deixa un comentari