Denunciades empreses i subcontractes de telefonia per frau en contractació, a tot l’Estat espanyol

1 Comment

El passat 19 de juliol, representants dels sindicats co.bas, CGT, AST, ESK, CIG i En Construcció denunciaven davant d’Inspección de Trabajo y Seguridad Social l’existència de com a mínim 45 empreses sobre l’activitat de les quals hi ha indicis clars de que podrien estar realitzant “cessió il·legal de treballadors/es i/o “falsos autònoms”.

Representants dels sindicats denunciants davant la façana del Congrés espanyol, el dia de la denúncia. Foto co.bas Representants dels sindicats denunciants davant la façana del Congrés espanyol, el dia de la denúncia. Foto co.bas

Els sindicats exigeixen una investigació sobre el cas i si això queda demostrat, de la mateixa forma que recentment ha succeït a la província de Barcelona, les empreses siguin sancionades i obligades a complir amb la legislació laboral vigent. Les empreses (veure llistat a continuació) treballen per ORANGE, VODAFONE, JAZZTEL i TELEFONICA DE ESPAÑA SAU, en tot el territori de l’Estat espanyol.

A la denúncia, les organitzacions de classe demanen que si es demostra l’acusació les empreses siguin obligades a regularitzar la situació de les persones treballadores en els “termes de les Resolucions de la Inspecció de Treball de Barcelona”.

En l’escrit dirigit a Inspecció de Treball, els 6 sindicats citats, entre els quals no s’hi troben ni CCOO ni UGT, afirmen haver tingut coneixement de diferents informes d’Inspecció de Treball i Seguretat Social de Barcelona d’acord amb els quals “han sigut declarades cessions il·legals de desenes de treballadores de Subcontracta i Autònoms,segons dades d’Alta d’Ofici en el Règim General, enles empreses en les quals treballaven i/o treballen”.

Les resolucions a les quals fan referència són: 8/0014717/14, 8/0018330/15, 8/0026571/14, 8/0023173/15, 8/0020971/15, 8/0021013/15, 8/0022452/15, 8/0051154/15, 8/0026148/14, 8/0016295/15, 8/0012861/15. Els sindicats entenen que les resolucions “són suficientment significatives”, perquè les empreses investigades, “sobre les quals es va apreciar cessió il·legal de treballadores, són empreses que desenvolupen la seva activitat en diferents províncies (…) motiu pel qual es pot suposar que la mateixa cessió il·legal de treballadores i de “falsos autònoms” està sent feta a totes les províncies i localitats de l’Estat Espanyol”.

D’acord amb informació de treballadores i treballadors d’altres operadores diferents a Telefónica de España SAU, investigada a Barcelona, “la actuació d’aquestes operadores segueix el mateix procediment”.

Les empreses que estarien utilitzant “mètodes fraudulents de contractació”, sobre les quals hi ha dades, però segur que n’hi ha més, són: ABENTEL, S.A., ADVENT TELECOM, S.L., ALBACOM, S.L., ALFA ZENER, S.L., ANGAR TELECOMUNICACIONES, S.L., ASIS TELECOM, S.U.,S.L., BELTON ENSINO, S.L., BOING TELECOM, S.L., COBRA INSTALACIONES Y SERVICIOS, S.A., COMFICA SOLUCIONES INTEGRALES, S.L., COMFITEL TECNOLOGIA Y SISTEMA, COTRONIC, S.A., DAYSA SERVICIOS INTEGRALES, S.L., DISATEL TECHNOLOGY, S.L., DOMINION NETWORKS, S.L., ELECNOR, S.A., EUFONIA DISEÑOS, S.L., EXPORTACIONES DE INSTALACIONES DE COMUNICACIONES (EXPLITEL), FIBERTEL TELECOMUNICACIONES, S.L., FIBROPTEL, INET SERVICES, S.A., INSYTE, S.A., INSMATEL, S.L., INSTALACIONES ANSWER MADRID, S.L., INSTALACIONES REDES CAYRO S.L., INSTALVI, TELECOMUNICACIONES, S.L., ITETE, S.A., LITEYCA, S.L., MONTELNOR, S.G.C., MULTISERVICIOS ARQUIMEDES, S.L., NC COMUNICACIONES 2015, S.L., NEWTIME OPTICAL, S.L., PROVIDE RESPONSE, S.L., REALTEC RJ, S.L., S. E. de Redes Telefónicas, S.L., SPARK IBERICA, S.A., TECNAPLI SERVICIOS Y TELECOMUNICACIONES, S.L., TECNICAL EXPRESS, S.L., TELECOMUNICACIONES DE LEVANTE, S.L., TELIBERICA, S.A., 3GH INFORMATICA INTEGRAL, S.L., VACIAMADRID TELECOMUNICACIONES, S.L., VICURBELEGA INSTAL, S.L., ZENER ALTECABLE, S.L., ZETTA CUATRO CIM, S.L.

Al text de la denúncia, els sindicats afirmen que “hi ha presentades gran quantitat de denúncies sobre actuacions empresarials similars, en diferents províncies i comunitats, moltes de les quals estan encara pendents de resolució”. És el cas, per exemple, de la denúncia realitzada en passat 13 d’abril, a Madrid, contra empreses que “estaven vulnerant el Dret Constitucional de Vaga”, una situació sobre la qual ja n’hi ha resolució a Barcelona, la nº 8/014728/15.

Durant els mesos de maig i juny de 2015, també a Madrid, es va denunciar a moltes de les empreses citades per, entre d’altres, “tenir treballadors/es sense donar d’altra en la Seguretat Social, excessos de jornada amb contractes a temps parcial però treballant 12 hores diàries, abonaments en efectiu sense deixar constància en nòmina, així com l’existència de falsos autònoms en la pràctica totalitat d’aquestes empreses”.

Les empreses estan sent denunciades de nou aquest any de 2016, a diferents províncies i comunitats autònomes, “per seguir incomplint els convenis provincials del metall, l’Estatut dels Treballadors, la LPRL, les lleis de cotització a la Seguretat Social i l’acord estatal del metall”.

Davant d’aquesta greu situació i els fets denunciats, “tant pel que suposa de frau a la Seguretat Social com a la Hisenda Pública, així com per les condicions contractuals de milers de treballadors i treballadores afectades”, conclou la denúncia, “urgim l’actuació d’aquesta Inspecció de Treball (…) i quedem a disposició per si desitja qualsevol aclariment o documentació”.

Redacció

Related Articles

1 Comment

  1. Carlos

    Yo tuve la desgracia de trabajar para una de estas empresas hace tiempo. Normal que INSTALACIONES REDES CAYRO S.L. estén denunciados, el primer mes que entras a trabajar te hacen un contrato de 2 horas diarias (trabajas 12h diarias) .También es muy habitual que redes cayro te vaya dejando algo de dinero pillado cada mes, dinero que no piensan pagarte, al igual que si te vas del trabajo tampoco te suelen pagar la ultima nomina.
    Buenos piratas son, mucho cuidado con el tema del dinero si trabajas con ellos

Deixa un comentari