Dia Mundial de Comerç Just: La revolució de les butxaques! 13 Maig, Barcelona

No Comment

Un any més, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Comerç Just: aquest 2017, una nova campanya temàtica sota el lema “La revolució de les butxaques”.

«Continuant la lluita per combatre les desigualtats que genera el capitalisme i promoure un sistema econòmic i social just», declaren les entitats organitzadores, és hora de plantejar-se «revolucionar les nostres butxaques i revertir les injustícies socials i medioambientals que generen les multinacionals d’una manera senzilla, amb el nostre acte quotidià de consum, a través de les alternatives de l’economia solidària», una proposta d’ús i exercici d’aquesta discreta però potencialment revolucionària sobirania personal de decidir sobre les pròpies compres, en la mida que esdevingui col·lectiva.

botomalarrassa

Enguany, el Dia Mundial del Comerç Just se celebrarà el dissabte 13 de maig, i es prepara un acte central a Barcelona: «una ruta guiada pels horrors del comerç internacional» al Passeig de Gràcia, «espai emblemàtic de la ciutat que ha estat ocupat per grans firmes que vulneren constantment els drets humans i mediambientals». Durant la ruta, hom parlarà del treball esclau que amaguen grans marques cafeteres i de la indústria tèxtil, així com el treball infantil amb què s’ha relacionat grans gegants de l’electrònica o el finançament a la indústria armamentista que duen a terme els grans bancs estatals anualment.

En l’organització de l’acte d’enguany, impulsat pel consorci format per FETS, FIARE, la terrassenca Alternativa 3, Oxfam, XES i SETEM Catalunya, també hi ha la col·laboració de la Plataforma per una fiscalitat justa, Enginyeria Sense Fronteres, La fede.cat, la Campanya Banca Armada, la Campanya Roba Neta i Electronics Watch.

L’organització convida a llegir el manifest 2017 i a adherir-se a la campanya organitzant actes als tots els municipis per difondre el Comerç Just, la Banca Ètica i l’Economia Solidària: «tres pilars de la revolució social que podem dur a terme!»

Llegeix a continuació el Manifest (text íntegre):

Manifest XVIII Som Comerç Just i Banca Ètica: Suma’t a la revolució de les butxaques!Revolució butxaques 2017

En aquesta divuitena edició de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, les entitats participants us emplacem a sumar-vos a la revolució quotidiana del consum responsable. Cadascun dels actes de consum de productes i serveis que fem en el nostre dia a dia poden convertir-se, si els sumem i escollim les alternatives de l’economia solidària, en una revolució a favor dels drets socials i medioambientals al món.

Les grans multinacionals actuen impunement arreu del món vulnerant els drets humans, mentre que lleis i tractats internacionals com el CETA o el TTIP protegeixen aquestes vulneracions, que afecten majoritàriament els països empobrits. Aquest sistema d’organització del mercat global capitalista genera  830 milions de treballadores pobres, 21 milions de persones sota treball forçat, 1500 milions de treballadores sense condicions dignes i segures o 168 milions de nens i nenes abocats al treball infantil, segons les Nacions Unides i l’Organització Internacional del Treball. També provoca que les dones guanyin un 24% menys que els homes mentre concentren el 70% de la pobresa mundial, la destrucció del medi natural en molts països, guerres pels recursos naturals, etc. Aquests impactes es donen principalment en països empobrits i del sud, on és més difícil defensar els drets humans i laborals a causa de la situació de dependència i dominació dels països occidentals i les transnacionals a través de la coerció legal, militar, econòmica, etc.

Per citar només alguns exemples concrets, a partir d’un informe del centre d’investigació independent DanWatch del 2016, Nestlé es va veure obligada a acceptar públicament que no pot descartar situacions similars a l’esclavitud en la seva cadena de subministrament al Brasil. La Campanya Banca Armada ha xifrat en més de 2.700 milions d’euros la participació del BBVA a la indústria armamentista des del 2011. Inspeccions de la Campanya Roba Neta han revelat que a les fàbriques de Bangladesh que treballen per H&M es continua violant les condicions de seguretat bàsiques. Un informe d’Amnistia Internacional relaciona directament Apple amb l’ús del treball infantil en el seu procés de fabricació.

Optar per les alternatives de l’economia solidària com el Comerç Just i la Banca Ètica ens garanteix un 0% de vulneració dels Drets Humans i un impacte social i medioambiental positiu en els països on opera. Per exemple, el Comerç Just garanteix treball digne i estable a més de dos milions de treballadores i productores a països empobrits, les seves famílies i comunitats.

Et proposem revolucionar les nostres butxaques i revertir les injustícies socials i medioambientals que generen les multinacionals d’una manera senzilla, amb el nostre acte quotidià de consum, a través de les alternatives de l’economia solidària que trobaràs per exemple a les web de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica o del mapa Pam a Pam.

Related Articles

Deixa un comentari