Falsa cooperativa càrnia TAIC: les treballadores protagonitzen l’assemblea de Terrassa

No Comment

Treballadores de la indústria càrnia van aconseguir impedir, el 22 de juliol a Terrassa, que una de les més importants «falses cooperatives» (TAIC) aprovés els comptes del 2016, al temps que col·locar per primera vegada dues persones com a membres del consell rector de la mateixa i ratificar el compliment de les condicions laborals establertes al conveni col·lectiu del sector per a tothom.

Treballadors i treballadores de la falsa cooperativa TAIC fan cua per entrar a l'assemblea anual, el passat 22 de juliol, a Terrassa. Foto PV Treballadors i treballadores de la falsa cooperativa TAIC fan cua per entrar a l’assemblea anual, el passat 22 de juliol, a Terrassa. Foto PV

Terrassa esdevingué, el dissabte 22 de juliol, escenari i centre d’atenció d’un dels problemes més greus d’explotació laboral que s’han coneguts en els darrers anys, en la major part dels casos de mà d’obra migrant. És el de la contractació fraudulenta de treballadores sense garanties i sota la forma jurídica de cooperativa de treball associat, que realitzaven les tasques en formes homòlogues a l’esclavisme, segons testimonis de víctimes i acusacions que tramiten a la justícia. És el tristament famós cas de les «falses cooperatives» de la indústria càrnia, principalment a la comarca d’Osona.

Un «segurata» de paisà i personal de l’empresa EcoEventos controlaven l’entrada a l’assemblea «ordinària» de Trabajadores Asociados de Industrias Cárnicas SCCL (TAIC) de la no volguda arribada de treballadores i treballadors, legalment sòcies de la suposada cooperativa, mobilitzades per denunciar la situació i fer, en la mida del possible, efectiu el seu rol com a «sòcies», exercitnt dret d’opinió, veu i vot a l’assemblea d’aquesta falsa cooperativa que té seu social a Terrassa, encara que el seu negoci el realitza a d’altres localitats del país i també d’Aragó, contractant més de 3.000 persones, tot i que a Terrassa ningú, o quasi, en sàpiga res.

A la porta del recinte de la Fira de Terrassa, alguns centenars de treballadores (rostres i llengües de tot el món), protestaven des de mig matí exigint el dret a participar. TAIC, que preveient la inevitable presència d’un bon nombre de treballadores, havia preparat, per la seva part, la participació de gent que els garantís vots i suport, segurament no s’esperava aquesta mobilització tan gran i, de fet, intentà impedir i obstaculitzar des del primer moment la participació.

botomalarrassa

Després de més d’una hora de fer fila i protestar davant la porta principal de la Fira, la majoria de les treballadores (formalment sòcies, i aquesta vegada efectivament, sí, votant) va entrar. Mentre, el personal que l’empresa havia organitzat, la majoria procedent de Saragossa i alguns altres indrets, arribades en autobusos i cotxes particulars (segons informen assessores del sindicat COS presents en tot moment, i que van gravar nombroses escenes), havia entrat per la porta del darrere. Només un petit grup de no més de 10 persones va ser barrat, per no portar DNI o algun altre document acreditatiu oficial.

La premsa no va tenir accés al recinte en cap moment. Un equip de TV3 i periodistes d’altres mitjans locals, Malarrassa entre aquests, van haver d’estar-s’hi a la porta i gravar, fotografiar o entrevistar gent durant aquesta espera. Sí va poder entrar i assistir a la sessió, després de negociació amb el Consell Rector, un representant de la Xarxa d’Economia Solidària i, al temps, president de la Fundació Roca Galès (de referència en el món del cooperativisme català), en Xavi Palos. «Una presència important», en paraules de l’advocat de les treballadores, Toni Iborra, cara a «garantir alguns procediments legals mínims i garanties».

Els objectius que es plantejaven les assemblees de treballadores eren tres: revocar l’aprovació dels comptes de l’any 2016, anul·lar les expulsions/acomiadaments d’onze treballadores i aprovació de l’aplicació de la nova llei de cooperatives, que obliga a l’equiparació de les condicions de treball i salarials al conveni col·lectiu del sector.

D’aquests, s’han aconseguit el primer, la no aprovació dels comptes, i la obligatorietat de fer efectiva l’equiparació de les condicions laborals. Així, el consell rector de TAIC queda deslegitimat i, a més, es veu obligat a convocar una nova assemblea; a la qual segurament les assemblees de treballadores podran anar millor preparades.

El punt de la revocació d’expulsió/acomiadament de les treballadores no es va votar finalment. Però sí l’elecció d’un nou consell, per al qual van ser escollides dues persones que representen les treballadores i les seves assemblees, per primera vegada, en aquesta estranya «cooperativa» que, tot i així, estaria dintre del que la modificació de la Llei que el Parlament va aprovar aquest any.

En conclusió, a dir de les diferents parts implicades en la defensa de les treballadores, amb tots els matisos i sense perdre de vista els objectius, un primer i bon resultat. En primer lloc, perquè TAIC surt clarament derrotada en el seu intent de fer una assemblea de tràmit, com fins ara, per a continuar sense més aprofitant tots els marges de la llei per explotar sense límits el treball. Segon, perquè les treballadores frenen els projectes dels capitalistes disfressats de cooperatives i tenen una primera victòria i guanyen espai i veu, forçant per primera vegada la realització de processos d’acord amb la norma de les cooperatives.

«Una victòria petita però molt important», declarà en Xavi Palos a la sortida de l’assemblea, «s’han guanyat vàries votacions i ha estat molt emotiu», afegí. El resultat, sens dubte, deu de ser prou positiu per aquest sector de treballadores que vénen cobrant entre 400 i 500 euros menys al mes del que indica el conveni, explicà a Malarrassa la Isabel Benítez, assessora de les treballadores, el que vol dir que guanyen entre 700 i 800 euros mensuals, després de jornades maratonianes. Això mentre que «els 9 membres del consell rector és reparteixen 500.000 euros l’any”, explica per la seva part en Jordi Juan, un altre assessor del sindicat COS.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari