La Federació de Cooperatives de Treball renova Consell Rector i estrena presidència compartida

No Comment
Un moment de la presentació de candidatures al Consell Rector. Foto PV

 

Redacció

Aquest any l’Assemblea de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ha registrat una major participació en tots els seus espais, des de la sessió de treball, a l’esmorzar cooperatiu i, per descomptat, en les votacions de la Memòria Social i Econòmica i del nou Consell Rector.

Amb una àmplia assistència de cooperatives federades, l’Assemblea va escollir el divendres 11 de maig les 20 cooperatives que formen el nou Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Participaren directament en l’assemblea més de 180 persones i 126 cooperatives acreditades, que també aprovaren la Memòria Social i Econòmica 2017.

L’expectativa de canvi, tot i no plantejar-ne res massa important, era relativament gran perquè en Perfecto Alonso deixava la presidència després de 8 anys. D’altra banda, en aquesta assemblea hi va haver una novetat, la presentació d’una candidatura conjunta de cooperatives, entès com a equip, quan fins ara les cooperatives s’havien presentat com a candidates al consell rector a títol individual.

El fet no va estar absent de polèmica. Mentre des de les cooperatives promotores de la candidatura unitària es defensava que així es garantia la presència de la pluralitat de cooperatives, per sectors, tamany, antiguitat o desenvolupament; algunes de les cooperatives que van presentar-se individualment consideraren que aquest «bloc» podia limitar o afectar les seves possibilitats.

En tot cas, argumentaren des de la candidatura unitària, el procés de construcció de la mateixa va ser públic i obert, de fet tothom va ser convidat. La candidatura, formada per 17 cooperatives, tenia el suport de més de 40 de les que van participar en el procés de debat i construcció. El Consell Rector, en tot cas, està format per 20 cooperatives.

Aquestes són les 20 cooperatives, i les persones que les representen, que van obtenir més vots a les eleccions. El nou Consell Rector compta amb 8 cooperatives que ja estaven a l’anterior mandat i, els propers dies, presentarà els diferents càrrecs.

Actua. Sònia Cruz.

Camper Diem Sabadell. Ester Diaz.

Col·lectiu Ronda. José Valentín Valencia.

Coop 57. Raimon Gassiot.

Delta, Col.lectiu de professionals pel desenvolupament infantil. Gemma García.

Doble Via, Serveis socioeducatius. Juan José Ramírez

Grup Ecos. Carme Giménez.

Eduvic. Adela Camí.

El Timbal, Centre de formació i creació escènica. Mireia Font.

Els Caus, Turisme sostenible i cooperatiu. Ferran Martínez.

Gramagraf. Joan Ramon Surinyà.

L’Esguard. Anna Puig.

La Ciutat invisible. Ivan Miró.

Sambucus. Mireia Franch.

Sepra, Servei de prevenció integral. Guillem Llorens.

Som. Marc Roma.

Suara cooperativa. Tomas Llompart.

Tàndem Social. Jaume Oller.

TEB Gestió Empresarial. Artur Feijóo.

Transports Urbans de Sabadell, TUS. Luís Carlos de la Concepción.

Durant la seva intervenció com a president de la FCTC, Perfecto Alonso va agrair la generositat de totes aquelles persones que l’han acompanyat en el camí com a president els darrers quatre anys. Els representants de l’Ajuntament de Barcelona i el govern de la Generalitat de Catalunya, Álvaro Porro i Josep Ginesta van donar a conèixer les xifres positives del cooperativisme, tant pel que fa a noves cooperatives creades com a la generació d’ocupació.

La trobada anual de la Federació es va iniciar amb un homenatge a Francesc Martínez de Foix, ex-membre del Consell Rector en nom del grup cooperatiu TEB, qui ens va deixar el juliol de 2017. L’Assemblea va aprovar la Memòria Social i Econòmica de 2017. Podeu consultar-la en diferents formats: vídeo resum o descarregar-la en versió completa, a https://www.cooperativestreball.coop.

De forma prèvia a l’Assemblea es va convocar un grup de treball per debatre sobre la destinació dels Fons d’educació de les cooperatives dissoltes i transformades, al qual van participar representants de 24 cooperatives federades.

Primera reunió del Consell Rector

El dimecres 23 de maig ja es va reunir per primera vegada el consell, per designar els diferents càrrecs i responsabilitats pels propers quatre anys. El repartiment de tasques posa en pràctica el nou model d’organització presentat a l’Assemblea, basat en una presidència compartida i la distribució de responsabilitats a través de quatre àrees principals i tres eixos transversals que repercutiran en totes les àrees i que composaran el Consell Permanent juntament amb la representació sectorial. Així, les funcions tradicionalment associades a la presidència es distribuiran a través de les següents representants:

Guillem Llorens, de la cooperativa Sepra, amb el càrrec de President i responsable de l’àrea de representativitat.

Gemma Garcia, de la cooperativa Delta, com a co presidència, amb el càrrec de Vicepresidenta Primera i responsable de l’àrea de participació.

Carme Giménez, del Grup Ecos, amb el càrrec de Vicepresidenta Segona i responsable de l’eix feminisme.

Sònia Cruz, de la cooperativa Actua, amb el càrrec de Secretària i responsable de l’eix territori.

Valentí Valencia, del Col·lectiu Ronda, amb el càrrec de Vocal i responsable de l’àrea d’enfortiment i creació.

Marc Roma, Grup Som, amb el càrrec de Vocal i responsable de l’àrea de visibilitat.

Raimon Gassiot, de la cooperativa Coop57, amb el càrrec de Vocal i responsable de l’eix sector.

Raquel León, de la cooperativa Barabara, amb el càrrec de Vocal, com a representant de la Sectorial de Cooperatives d’Iniciativa Social.

Totes les persones que composen el Consell Rector participaran en alguna de les àrees i eixos transversals.

Les següents cooperatives, amb els càrrecs de vocals, completen el Consell Rector:

Ester Diaz, Camper Diem Sabadell

Nino Ramírez, Doble Via

Adela Camí, Eduvic

Mireia Font, El Timbal

Ferran Martínez, Els Caus Turisme Responsable

Joan Ramon Surinyà, Gramagraf

Anna Puig, L’Esguard

Ivan Miró, La Ciutat Invisible

Mireia Franch, Sambucus

Tomàs Llompart, Suara Cooperativa

Jaume Oller, Tàndem Social

Artur Feijóo, TEB cooperativa

Luis Carlos de la Concepción, TUS

El Consell Rector té previst reunir-se mensualment.

Related Articles

Deixa un comentari