La Federació de cooperatives i la XES contra la modificació de la llei de cooperatives aprovada al Parlament al març

No Comment
Protesta de treballadores d'una falsa cooperativa, Le Porc Gourment. Foto Directa Protesta de treballadores d’una falsa cooperativa, Le Porc Gourment. Foto Directa

Ja passen aquestes coses, que un parlament legisli en sentit contrari a l’opinió i reivindicació d’amplis sectors. Es fa difícil, de totes fores, d’entendre que aquest parlament, amb el conjunt de vots dels bancs de l’esquerra, des de la més o menys fins a la menys o res, aprovi una modificació a la llei de cooperatives posant-se en contra dues entitats tan representatives com són la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Amb data 4 d’abril, el Consell Rector de la Federació feia públic un comunicat afirmant que «no comparteix ni la necessitat ni el procediment utilitzat en la reforma de la Llei de cooperatives, recentment aprovada al Parlament de Catalunya per fer front a les anomenades “falses cooperatives”».

Expressa, així també, «la seva preocupació pel fet que la modificació de la Llei pugui afectar negativament les cooperatives. En aquest sentit ens hauria agradat que, entre d’altres propostes, s’hagués incorporat l’efectuada per la Sectorial d’Iniciativa Social consistent a preveure l’excepcionalitat de les cooperatives que treballen en serveis educatius sanitaris i socials, així com els serveis públics en sentit ampli».

La declaració del Consell manté el que sembla un to contingut, que podria dir més coses, al temps que finalitza comprometent-se a «seguir treballant, a través del Consell Superior de la Cooperació, en l’eliminació del frau en el cooperativisme», concretament, participant en la comissió que hi ha previst crear en relació amb el tema; i desitjant l’èxit en aquesta tasca, que «garanteixin la desaparició de l’explotació i el frau emmascarat al cooperativisme».

botomalarrassa

Amb molta menys contenció, des de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya valoren «molt negativament» la modificació de la Llei, aprovada el 22 de març al Parlament, gràcies als vots de JxS, CUP, PSC i CSQP; perquè, afirma, «seguim considerant que aquest text no servirà per resoldre la problemàtica de les falses cooperatives càrnies ni de cap altre sector».

La XES qualifica de «menyspreu que s’ha tingut pel món cooperatiu durant tot el procés de modificació de la llei» el fet que hi ha hagut «poca comunicació»; que «s’ha treballat amb un termini de temps insuficient i sense consultar les entitats referents del sector», i que «tampoc no s’ha convocat el Consell Superior de la Cooperació, com és preceptiu». Per acabar, a més, emfasitza el comunicat de la Xarxa, «obviant tots els processos negociadors previs», així com «sense tenir en compte la nostra opinió ni els advertiments sobre els aspectes nocius de la modificació».

Lamenta la XES que no s’hagi valorat la seva participació en la lluita contra el frau de llei que representen les falses cooperatives, l’esforç per construir un consens entre el món cooperatiu i Càrnies en lluita, en un procés «amb renúncies de totes les parts», que va permetre «arribar a trobar una solució definitiva, i a la vegada immediata, per cobrir les urgències de les reivindicacions laborals del personal de les càrnies». La proposta, recorda, es va assolir amb el treball unitari d’una comissió jurídica de la qual formaven part totes les implicades: Càrnies en Lluita, COS i CUP, per una banda, i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, XES, grups cooperatius i federacions de cooperatives, per l’altra.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari