La II Fira d’economia solidària, amb alternatives en marxa es consolida i creix

No Comment
La cooperativa Teixidors, de Terrassa, a l'espai de la Fira La cooperativa Teixidors, de Terrassa, a l’espai de la Fira

“Una economia al servei de les persones” és el lema d’aquesta II Fira d’economia solidària de Catalunya. Moltes persones i més de 180 cooperatives  entitats, per cert, al recinte de la antiga fàbrica de Fabra i Coats, tota una declaració de principis per part de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), entitat organitzadora d’aquesta trobada de l’economia alternativa. En rigor, s’hauria de dir, de la veritable economia, la que té cura de la casa (ciutat, país, món) i no pas la de la competència salvatge i de lluita a mort pel lucre.

Ha obert les portes aquest dissabte 26 d’octubre, amb un programa farcit d’activitats per a gents de totes les edats. Mentre la mainada juga i aprèn algunes habilitats, també funcionen tallers per a tothom: neteja ecològica, fotografia, jocs cooperatius i d’altres.

La Fira ha començat aviat i puntual amb una xerrada que ha atret més de dues-centes persones a la sala Micaela Chalmeta (propagandista del cooperativisme i del socialisme el primer terç del segle XX), amb el títol “Alternatives a la crisi capitalista”. Miren Etxezarreta ha començat plantejant que “no cal una alternativa completa i acabada” per a lluitar, el cal o, potser, el que ara és possible és “anar construint-la en les lluites quotidianes de tantes “no ens podem quedar en les mitges tintes, no ens queda altre opció que ser clara i nítidament anticapitalistes”.

Per la seva part, Jordi Garcia Jané, que ha editat recentment el llibre “Adéu capitalisme”, a l’editorial Icaria, així com també, en coautoria, “Una economia solidària per a una Catalunya Lliure”, va defensar el model cooperatiu com una alternativa claríssima al sistema capitalista. Dues paraules podrien resumir la centralitat de la proposta: cooperació i solidaritat.II FESC 9

Citant a diversos pensadors i cientistes, Jordi Garcia va afirmar que les persones no són egoistes per naturalesa, com pretenen algunes de les ideologies burgeses més de moda, “ans al contrari, la cooperació està inserida en els nostres gens”. Som, a més, “ecodependents”. O sigui, l’alternativa, si ho vol ser, ha de basar-se en la cooperació i solidaritat, entre les persones, les generacions, i també amb el conjunt dels éssers vius del Planeta. Això, matisà, és una feina de canvi, alhora, “com a societats i com a persones”.II FESC 12

La FESC dobla xifres

Dotze mil persones van visitar el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre la II Fira d’Economia Solidària organitzada per la XES. Aquesta fira ha funcionat íntegrament amb 37.000 ecosols per a la compra-venda de productes i serveis, 123 voluntaris i s’hi han celebrat més de 200 xerrades, tallers i ponències en els 1.500 metres quadrats de la Fabra i Coats, el recinte de Sant Andreu, a Barcelona i ha demostrat que l’economia està al servei de les persones.

L’èxit rotund de la fira es fruit de l’alta sensibilitat ciutadana envers l’economia solidària ja que la crisi ha fet plantejar-se on s’inverteixen els diners i quina mena de societat es crea i s’abona amb el consum propi. A més, l’increment d’experiències i projectes dins l’economia solidària i la proliferació de monedes alternatives –la fira ha funcionat íntegrament amb ecosols– han estat els ingredients de tant d’interès per part dels ciutadans, d’organitzacions i de mitjans de comunicació i xarxes socials, entre les quals destaca les 50.000 piulades fetes pels mateixos visitants dels continguts de la fira.

La mostra d’empreses socials s’ha estructurat en eixos temàtics que són necessitats vitals per demostrar que totes elles poden ser cobertes des d’un altre model econòmic: habitar, vestir-nos, alimentar-nos, reculturitzar-nos, educar-nos, comunicar-nos, cuidar-nos, divertir-nos, finançar-nos èticament i serveis a empreses. 184 empreses són l’exemple de consum responsable existent per a tots els ciutadans i a l’abast de tothom.

Els continguts de la fira han estat molt amplis i han abraçat temàtiques tan diverses com alternatives a la crisi capitalista, comercialització justa, moviments ciutadans, moneda social i alternativa, consum responsable, cooperativització del periodisme, ecologisme, reciclatge, emprenedoria social, presentació de nous projectes de l’economia solidària, vestir-se sense esclavitud, els documentals “Draps bruts a la sanitat” i “A margem do Xingú” de Marcos Arruda… i tot amenitzat amb tallers pel més petits com la construcció d’una ciutat reciclada, un concurs de fotografia, globusflèxia, robòtica educativa, jocs cooperatius, una sortida en bicicleta, pedalextric, circ al carrer, els diables de Sant Andreu i els concerts de Els Pirat’s Sound Sistema i dels Kòdul, la nit de dissabte.

La fira ha demostrat que es pot transformar el món a través del nostre consum diari i que l’economia està al servei de les persones. L’any passat va comptar amb gairebé 7 mil visitants i enguany s’ha assolit la xifra de 12 mil. La suma de nous consumidors i impulsors d’iniciatives socials impulsa noves sortides per la crisi i el capitalisme. A més, es fomenta la intercooperació entre persones i entitats per enfortir el mercat social català.

A la fira de l’any passat es va introduir de forma massiva l’ecosol com a moneda social alternativa i única forma de pagament al recinte, i així ha estat enguany. En l’edició anterior es van canviar 17 mil euros a ecosols i enguany 37 mil. L’ecosol torna al format digital després de la fira i garanteix el seu ús al servei de les empreses d’economia social catalana que es troben o que s’hi sumin en un futur a la comunitat.

Recordem que la XES és també la impulsora del Balanç Social, que permet diagnosticar internament la coherència i els valors democràtics i participatius de l’economia social.

http://www.xes.cat/cgi-bin/xs0613.asp?i=1&n=283

Related Articles

Deixa un comentari