La Renda Bàsica Universal, més necessària que mai

No Comment

Parlem d’una proposta que pot suposar la millor arma per combatre les desigualtats i la pobresa.

Enguany pot ser l’avenç definitiu en què es consideri de debò garantir una renda incondicional per a tota la població.


Miquel Gordillo

Ja fa molt temps que se’n parla. Gairebé tothom coneix en què consisteix, i uns quants saben de la magnitud real d’una renda bàsica universal i incondicional (RBU) com una proposta que els governs d’arreu ja no poden ignorar. Fins ara s’havia considerat una utopia, tot i les adhesions creixents que amb el temps ha tingut la proposta. La RBU té diferents variants i formes d’aplicació. Es tracta, però, resumidament, de l’assignació d’una quantitat monetària a tothom, com a dret de ciutadania, que ajudi a garantir una vida material digna.

En un any marcat per la pandèmia mia, i una crisi global que ha accelerat les desigualtats, ara encarem un futur encara més incert, amb milions de persones abocades a la pobresa. Va ser significatiu que fins i tot un mitjà com el Financial Times, anunciés la renda bàsica universal com a part de la solució per afrontar les desigualtats creixents arreu. 

A l’estat Espanyol i a Catalunya, la Xarxa Renda Bàsica (www.redrentabasica.org) encapçala la difusió i promoció de la RBU. Per il·lustrar-ho, afirmen Sergi Raventós i Carme Porta, membres de la Xarxa Renda Bàsica, que «la RB és una sortida, no l’única, però sí la que posa sobre la taula un canvi en la base de les polítiques socials. Una renda sense condicionants per donar llibertat i dignitat a la vida».

Rendes Bàsiques Incondicionals a tota la UE

La iniciativa ciutadana europea per les RBI, que va començar el setembre de 2020, busca obtenir un milió de signatures quan acabi la campanya, el pròxim 25 de setembre de 2021. Es pretén que s’implementin Rendes Bàsiques Incondicionals a tots els països de la UE, igualment amb l’objectiu de garantir l’existència material de cada persona i l’oportunitat de participar en la societat com a part de la seva política econòmica. D’aquesta forma, es reduirien les disparitats regionals per enfortir la cohesió econòmica, social i territorial a la UE, i que els seus estats membres també donin suport a sistemes de protecció social eficients, sostenibles i equitatius per garantir la renda bàsica, tal com declarà el Consell Europeu, el Parlament i la Comissió Europea l’any 2017. La iniciativa es pot veure i signar al web https://eci-ubi.eu. De ben segur, la renda bàsica marcarà els debats i les agendes polítiques en aquest nou any i a mida que s’implanti una crisi que no sembla tenir, malgrat ens pesi, fre ni aturador. I cal segurament que s’aprofundeixi en el debat al voltant de la RBU, per tal que tothom la conegui i entengui el seu abast per garantir una vida digna de debò, així com l’esperit de transformació social que la mesura contempla.

El manifest “Per una renda bàsica ara”, impulsat per un conjunt d’entitats de l’àmbit català, descriu les característiques i els beneficis d’aquesta “política social imprescindible”. El passat estiu també va tenir força empenta una campanya similar impulsat des del sector cultural. Al manifest es poden adherir lliurement entitats i persones a través del web http://rendabasicaara.org.

 

Related Articles

Deixa un comentari