Les vaguistes deixen la tenda Telefònica, la vaga continua, també la solidaritat

5 Comments

Durant tota la matinada i matí es van succeir reunions amb noves propostes de Telefónica damunt la taula i contrapropostes des les vaguistes, que han pres una decisió en tensa situació. Van sortir de la tenda després del compromís d’encetar negociacions amb les empreses, comptant amb la mediació del Col·legi d’Advocats i també de Telefònica, tot i ser també part. La vaga indefinida continua. El dijous 4 de juny van començar les reunions per les negociacions a la seu del Col·legi a Barcelona.

Dissabte 30 de maig, Telefónica va fer una proposta a les vaguistes tancades a la tenda de l’empresa i seu del Mobile World Center (MWC); Barcelona en Comú havia mediat amb el representant de la multinacional, Kim Faura, que proposaren una reunió amb les contractes i el comitè de vaga; amb mediació del degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona i Jerónimo Vílchez, com a mediador de Telefónica. Plantejant tractar la qüestió del contracte bucle i els diferents nivells de subcontracta. Prèviament, s’hauria de sortir de la botiga i acabar amb el tancament.

Foto de comiat de les vaguistes que ocupaven la seu del MWC i tenda de Telefònica al Portal de l'Àngel de Barcelona. Foto: LaDirecta Foto de comiat de les vaguistes que ocupaven la seu del MWC i tenda de Telefònica al Portal de l’Àngel de Barcelona. Foto: LaDirecta

Tot i recollir una de les reivindicacions de les vaguistes, com és el reconeixement del comitè com a interlocutor en les negociacions, aquesta proposta deixava fora moltes d’altres: reconèixer que Telefónica és part i no mediador.

Les vaguistes, per la seva part, van elaborat una contraproposta, exigint la participació de Telefònica a la negociació com a part i no com a mediadora, al temps que el compromís per part de l’empresa de no fer cap represàlia ni denúncia contra les treballadores, tant per l’ocupació com per la resta de mobilitzacions de la vaga a tot l’Estat.

La decisió no va ser unànime, però sí majoritària. De totes formes, encara i allò que la part no favorables considerà un retrocés en relació a les reivindicacions de sortida, els portaveus van valorar que la posició de l’empresa no semblava tan tancada. Javi Marco i Aitzol Ruiz de Azúa van signar l’acord, en nom del comitè de vaga, amb Kim Faura i un assessor de Telefònica, davant la presència d’Ada Colau i Gerardo Pisarello, futura alcalde de Barcelona i el segon de la llista de Barcelona en Comú, com a testimonis.

Les vaguistes es van fer una foto de família tot celebrant el que consideren una primera victòria. Després, van sortir de la tenda amb els objectes, motxilles i d’altres útils tot fent efectiva la fi del tancament. Al Col·legi d’Advocats de Barcelona, els portaveus de les vaguistes, Javi Marco i Aitzol Ruiz, van explicat els acords: la reunió es farà entre el 2 i el 5 de juny, al Col·legi d’Advocats de Barcelona, amb la presència del degà com a mediador. També hi haurà un representant de Telefónica com a mediador, mentre que la part empresarial estarà representada per les contractes.

Així, doncs, les vaguistes aconsegueixen el reconeixement com a interlocutors vàlids i la retirada de la denúncia a Ruiz de Azúa. Ara, queda negociar la jornada de 40 hores setmanals i els diferents nivells de contractació i subcontractació. I la vaga indefinida continua.

Concentració de vaguistes i persones solidàries davant el Col·legi d'Advocats de BCN el dia de l'inici de negociacions. Foto: PV Concentració de vaguistes i persones solidàries davant el Col·legi d’Advocats de BCN el dia de l’inici de negociacions. Foto: PV

En les seves declaracions a la premsa les vaguistes van afirmar que, de moment, sense aquesta lluita “en tres mesos haguessin destruït els llocs de feina que queden de contractes i ens hauríem hagut de fer autònoms tots”.
Van ressaltat també els aspectes més positius de la vaga, com l’experiència d’autoorganització i solidaritat entre persones i moviments socials.

“La vaga i la lluita al carrer continuen: dimarts seguirem fent piquets”, va assegurar Marco, tot agraint el suport de les forces polítiques que han signat el compromís de les escales, així com dels moviments socials i polítics que han estat allà com una més. “Això és una victòria de la classe obrera i de la unitat popular”, han assenyalat.

El dilluns 1 de juny, a Barcelona, es reuní l’assemblea de vaguistes i decidí continuar pressionant per a que Telefònica entengui que cal resoldre els problemes.

Van exigir “coherència als grups parlamentaris que firmaren el Compromís de les Escales, demanant-los que mentre no es garanteixin els mínims suficients laborals, no es renovi cap conveni municipal amb la dita Fira dels Mòbils”.

Denunciaren que la fabricació dels mòbils “no es fa en condicions dignes”, al temps que “les condicions laborals de les plantilles de les operadores de telecomunicacions no són adequades. Tampoc l’impacte econòmic de la citada Fira es reparteix bé entre la ciutadania, car beneficia només els hotels i màfies de la prostitució que fan el seu agost”.
El dimarts, 2 de juny, es va celebrar una concentració novament davant la tenda de Telefònica i seu permanent del MWC.

El dijous 4 de juny, s’iniciaren les reunions entre parts i mediadors a la seu del Col·legi d’Advocats, amb una concentració a les portes de la mateixa durant bona part del matí.

Acte informatiu i solidari amb la vaga Resistència Movistar, el 4 de juny a l'ateneu Candela. Foto: PV Acte informatiu i solidari amb la vaga Resistència Movistar, el 4 de juny a l’ateneu Candela. Foto: PV

A Terrassa, mentrestant, el mateix dijous es va celebrar una “kafeta solidària” al local del centre social i popular l’Atzur per recollir diners i contribuir a la caixa de resistència per les vaguistes. El mateix dia va tenir lloc a la sala Velcro un concert amb taquilla inversa protagonitzat per Un tal Pere, també a benefici d’aquesta caixa de resistència.

Related Articles

5 Comments

 1. Sr. Pep Martí

  Bon dia a tothom. Disculpin-me però, potser perquè sóc una persona gran, no entenc res: Al text hi diu “LES vaguistes” però a les fotos amb prou feines hi veig una dona. Algú m’ho pot explicar, si us plau? Moltes gràcies.

 2. Miquel

  Jo entenc que l’autor del text amb les vaguistes es refereix tant a les persones de sexe femení com a les de sexe masculí.

 3. Sr. Pep Martí

  A veure si m’ho pot explicar ell mateix, doncs. I si no, potser hauré d’anar-me fent a la idea que és una nova moda o manera de parlar o escriure. Se’m faria estrany i preferia allò de “els vaguistes i les vaguistes” o encara millor “les/els vaguistes”, però vaja,… amb sort l’autor em respondrà.
  Bon cap de setmana a tothom, homes i dones.

  • pep valenzuela

   Hola, Sr. Pep Martí. Intentem treballar amb una perspectiva d’igualtat de gènere i, més encara, antipatriarcal. Quan podem utilitzar el genèric de forma que no sigui el masculí de sempre, avancem per aquest comú.

   Encara que pugui ser o semblar confús, les treballadores de telefòniques, tot i ser la majoria homes, abans ho són de persones. En aquest sentit, no cal fer servir el “els i les”, perquè el “les” de persones ja inclou tothom.

   En tot cas, aquesta és una feina que comencem a fer i que anem construint, també i sobretot amb l’ajuda i opinions de totes les persones que llegeixen i s’interessen pel treball. Moltes gràcies pel seu interès, atenció i opinió. Esperem continuar caminant juntes. Rebi abraçada,

   pep valenzuela

 4. Sr. Pep Martí

  Realment se’m fa estrany. I em pregunto per què s’ha triat LES (persones vaguistes) i no pas ELS (individus vaguistes), ELS (éssers humans vaguistes), LA (gent vaguista), ELS (treballadors vaguistes).
  Entenc que hauríem de desfer la tendència masclista del llenguatge, hi estic d’acord, però personalment optaria per incloure els dos gèneres cada vegada o, encara millor, crear un nou article (‘lesos’, ‘ulsis’,… ja es pensaria, que per això tenim bones institucions). I és que no puc evitar que “LES” em sembli una mena de venjança feminista. Però vaja, si fos així, la llei del pèndol acabarà fent la resta.
  Moltes gràcies per les vostres explicacions.

  EL (de moment) senyor Pep.

  Bona Festa Major!

Deixa un comentari