Manifest i campanya contra les falses cooperatives

No Comment

Arrel de la problemàtica sobre les falses cooperatives al nostre país, des de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya van començar un procés de treball per mostrar la solidaritat amb els i les treballadores víctimes d’unes condicions laborals precàries, per denunciar el frau que representen aquestes empreses al sector.

Trobada de la Comissió organitzadora de la campanya. Foto XES Trobada de la Comissió organitzadora de la campanya. Foto XES

A banda del manifest de suport a totes les treballadores afectades (llegir abaix), hem participat en la creació d’una comissió de mobilització per seguir denunciant aquest tema i estendre la voluntat de canviar les coses a altres sectors en emergència que estan generant situacions de precarietat laboral.

Per tot això, la Xarxa d’Economia Solidària convida a sumar-se a aquesta comissió de mobilització, on diversos membres de la XES podran treballar amb les companyes de Càrnies en Lluita i amb totes aquelles altres persones i col·lectius que vulguin implicar-s’hi.

La propera reunió és el dissabte 8 d’abril a les 16h a Vic, on treballaran l’organització d’un acte de suport als col·lectiu afectats i les properes accions de la campanya de denúncia a les falses cooperatives.

Manifest contra les falses cooperatives

El Manifest contra les falses cooperatives, aprovat dissabte 11 de març a l’assemblea de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, vol mostrar la nostra solidaritat amb els i les treballadores víctimes d’unes condicions laborals precàries i denunciar el frau que representen aquestes empreses pel sector. Us convidem adherir-vos, com a entitat sòcia i persona individual.

“Davant de les deplorables condicions de treball que pateixen els treballadors i les treballadores del sector carni a la comarca d’Osona, volem expressar públicament la nostra solidaritat, donar suport a les seves reivindicacions i denunciar la utilització fraudulenta que una patronal sense escrúpols fa del fet cooperatiu.

Ens manifestem en contra de la pràctica de certes empreses que obliguen els qui haurien de ser personal contractat a la seva empresa a constituir-se en cooperativa, de manera que deslaboralitzen la relació amb aquestes persones.

botomalarrassa

Un cop constituïda la cooperativa, en contracten els serveis en règim d’arrendament de serveis i així poden obligar aquestes persones, «sòcies» d’aquestes falses cooperatives, a treballar més hores, amb menys retribució que el salari mínim i una manca absoluta de drets bàsics de qualsevol altra persona treballadora. Amb aquesta pràctica, doncs, s’aconsegueix tenir treballadors en condicions molt inferiors, de fet indignes, a les ja mínimes de la normativa laboral i convenis col·lectius aplicables.

Res no tenen a veure aquestes falses cooperatives amb els principis cooperatius, com són l’adhesió voluntària, els principis democràtics de participació i gestió de l’empresa i l’autonomia de la cooperativa.

Es fa evident, per tant, el frau de llei que volem denunciar, alhora que exigim que aquestes empreses siguin perseguides i que les falses cooperatives, obligades a ser-ho, siguin desqualificades com a tals.
Les entitats referents del cooperativisme, l’economia social i solidària, volem mostrar la nostra solidaritat i traslladar el nostre suport per desemmascarar les falses cooperatives.

No a les falses cooperatives!

Condicions dignes pels treballadors i treballadores del sector carni!”

Entitats adherides: (Podeu signar i afegir-vos, entitats i persones)

Fundació Roca Galés
Coop 57
L’Economat Social
Quèviure
El Teb
Organic S. Cooperatiu
Opcions de Consum
L’Arada, Creativitat Social
Coordinadora Sindical Obrera
Intersindical Valenciana
Espai Brotes
Associació de Consum Ecològic i Responsable 30 Panxes
Tandem Social
FTC-IAC
COMSOC – Comunicació Social
Cos cooperació i salut
Bruna
ASiA-Associació Salut i Agroecologia
Cultural SCCL
l’Apòstrof
Associació CAF, Comunitats Autofinançades
Celobert arquitectura enginyeria i urbanisme SCCL
Dies d’agost SCCL
Facto Assessors, SCCL
Arç Cooperativa
Sepra, SCC
CooDin, SCCL
FemEscala SCCL
Endavant OSAN del Poblenou i el Clot
Ecos, Grup Cooperatiu SCCL
I-LabSo
La Ciutat Invisible
CEGECOP, SCCL
Col·lectiu Ronda, SCCL
IACTA Sociojuridica SCCLP
LA LUNA GESTION DE SERVICIOS SCOOP
Associació de Veins i Veines Joan Maragall del Guinardo
Sectorial d’Educació-Coordinadora Obrera Sindical
Menjador ca la rosa coop
Calidoscoop, SCCL
CASAL (Col·lectiu Autogestionari de Solidaritat entre l’Area Llatina
LabCoop, sccl
EL FOLI VERD SCCL
Biciclot SCCL
Pol·len edicions, sccl
Hobest, scclRiceUp, SCCLLacol SCCL
Fundació La Plana
Cooperativa etcèteres (ETCS)
El Timbal SCCL
Wopala
Col.lectiu d,aturats del baix penedes
Fundació Itaca
Cohousing Barcelona SCCL
SUNO Enginyeria de Serveis Energètics SCCLP
FACTO ASSESSORS SCCL
Malarrassa SCCL
Laboqueria taller d’arquitectura SCCL
GESTION INTEGRAL, SCCL
METROMUSTER SCCL
Jamgo SCCL
Aliances Sostenibles
Associacio Aturats Ripollet i Cerdanyola
Gabinet d’Estudis Socials

Related Articles

Deixa un comentari