Oxfam-Intermon, comerç just per una societat justa i solidària

No Comment

El passat 16 de maig, es va celebrar la Fira de Comerç Just i Banca Ètica. A la paradeta d’Oxfam-Intermon  a la plaça Vella hi era la Pepi. Res de nou per aquesta voluntària que ja fa 10 anys que col·labora en els projectes de l’entitat a Terrassa, que té com a punt de referència la tenda  del passeig Comte d’Ègara.

Productes tèxtils a la botiga d'Oxfam-Intermon a Terrassa, passeig del comte d'Ègara. Foto: PV Productes tèxtils a la botiga d’Oxfam-Intermon a Terrassa, passeig del comte d’Ègara. Foto: PV

La botiga l’obre i fa funcionar tot de personal voluntari que es distribueix els torns segons disponibilitat. “És com funcionem”, diu la Pepi, “totes voluntàries; si no fos així la botiga no s’aguantaria, perquè no hi ha marge amb els productes per tenir, cap excedent prou gran per mantenir l’equilibri”.

La botiga és la cara visible al client d’un projecte gran, de producció i elaboració de productes, i la comercialització, on qui compra sap perfectament l’origen i condicions de la seva producció. Oxfam fa una feina de mediació o intermediació, estableix relació amb productores d’altres països, generalment cooperatives, on es treballa i produeix amb els criteris de comerç just, com ara condicions dignes i justes de treball, sense explotació infantil, igualtat de condicions per les dones.

De tant en tant, explica la Pepi, “ens visiten productors. Fa poc va venir una persona de República Dominicana, productors de xocolata. Ens van explicar tot el procediment de recol•lecció i selecció, la cura que tenen amb la terra, tot és ecològic”.

L’experiència ha funcionat bé. Al principi, però, comprar productes de comerç just podia ser quelcom com només ajudar els productors, sense parar massa a mirar què es comprava. Això ha anat canviat, perquè tothom vol comprar un producte de qualitat, sabent que s’ha fet en condicions, que el gra de cafè, per exemple, és seleccionat; que la terra està cuidada, on no hi ha contaminació.

Tot plegat, “la tenda s’ha tingut que reinventar una mica”, informa la Pepi, “abans els productes que oferíem eren molt més ètnics i tenien menys sortida”. Darrerament, fa uns 4 anys, s’aposta pel tèxtil, amb dissenys de roba de cotó ecològic i teixits naturals, dissenys més propers als gustos locals.

“Es vol canviar la percepció que no només es ajudar el camperol d’Amèrica Llatina amb molts problemes”, afegeix, “produint articles de qualitat”. I “ho estem aconseguint”. El productes de comerç just sempre han estat de qualitat, defensa la Pepi, però “ara estan més elaborats, hi ha de tot, especialment en el tèxtil  i cosmètica”.

Al mateix temps, han aparegut altres grups que treballen en l’espai del comerç just. A Terrassa hi ha tendes d’Alternativa3, de Món Solidari o Catequa; més botigues i diversitat, que estableixen connexions amb altres grups o empreses que treballen la producció ecològica aquí, la venda de proximitat, productes de dietètica i altres.

“La relació és bona. Som companys, estem en contacte, i ens comprem coses mútuament; hi ha relació d’iguals, cadascú en el seu àmbit”. Experiències de treball conjunt com el de la Fira no tenen majors conseqüències de moment.
Les voluntàries d’Oxfam-Intermon fan formació i tenen una reunió mensual. “És fonamental atendre i respondre a les persones que compren i que volen saber. Normalment pregunten moltes coses”.

Tornant al comportament de la gent en relació al comerç just, des de la perspectiva de 10 anys obrint la porta de la tenda, la Pepi afirma que “hi ha un canvi positiu real; els hàbits han millorat”, amb comerç alternatiu, ecològic, de proximitat. Creu que la crisi ha estat també una experiència conscienciadora.

Això, a Oxfam, ho noten molt, precisament és el que fan, “vendre i sensibilitzar”. La majoria de clients, com un 80%, ja ho coneixen. “Sóc optimista, veig que s’estan canviant els hàbits, confio que la gent no vegi la compra de CJ o ecològic només com una despesa, sinó també com una inversió en salut física i social que revertirà en nosaltres mateixes a la llarga.

Related Articles

Deixa un comentari