Procés penal contra Emergia per vulneració de drets fonamentals. Èxit de la segona vaga al sector

No Comment

Endavant el procés penal contra Emergia per vulneració de drets fonamentals

El dimarts 28 de novembre, membres del comitè d’empresa d’Emergia-Terrassa, empresa de telemàrqueting, declaraven als jutjats de Terrassa en relació amb la denúncia que elles mateixes havien interposat contra l’empresa per vulneració dret de vaga. «És una denúncia per la via penal», explica una membre del comitè, perquè denunciem vulneració d’un dret fonamental, no és només laboral».

La denúncia es va fer arrel de la convocatòria i avís per part l’empresa a a totes les treballadores dos dies abans d’una de les aturades: si feien vaga es consideraria absentisme i, en conseqüència, una falta punible, «tot i que per llei això no pot ser de cap manera, perquè la vaga i aturades parcials no són absentisme».

La jutgessa a càrrec del cas ha considerat que la denúncia correspon i que el procés va endavant. La membre del comitè explica que ja hi contaven, «perquè una vegada que arribàvem fins aquest punt és perquè ja els elements presentats solen ser suficients, en tot cas ara ja el procés va ferm i segur». Han de passar encara a fer declaració la resta de denunciants (membre del comitè), i després citaran a l’empresa. Alguns mesos encara per la celebració de judici, si s’escau.

CuFGpIPXgAATpGD

Segona jornada de vaga del telemàrqueting, nou èxit de mobilització

Èxit de la vaga del sector de telemàrqueting en el conjunt de l’Estat espanyol, el passat 28 de novembre, amb un seguiment d’entre un 70% i un 75%. La importància de l’aturada, per altra banda, és encara major si hom considera que és la segona jornada de vaga de 24 hores després de l’estiu i altres aturades parcials abans.

Treballadores a la porta de l'empresa el 28 de novembre, jornada de vaga. Foto COS-Emergia Treballadores a la porta de l’empresa el 28 de novembre, jornada de vaga. Foto COS-Emergia

La mobilització s’està realitzant en defensa d’un conveni digne que acabi amb la precarietat, en un procés de negociació bloquejat des de fa 22 mesos per la negativa de la patronal a acceptar cap millora i que vol també allargar la negociació per castigar que exigeix els drets i doblegar la resistència de les treballadores.

Concretament, la patronal no vol augment de salaris i, d’altra banda, vol que els contractes continuïn sent d’obra i servei, una fórmula que els permet mantenir en la interinitat permanent les persones; així com mantenir les jornades parcials com a normal, implantant al temps torns de treball de fins a 11 dies seguits i, finalment, que cada vegada hi hagi més subcontractació a través d’ETT o d’empreses multiserveis.

A la plataforma de l’empresa Emergia a Terrassa el recolzament va ser d’un 60%, com el de la vaga anterior. «És una participació que cal valorar molt», explica Sandra, membre del comitè d’empresa, perquè la gent no només perd el sou del dia de vaga sinó que, a més, «ha rebut pressió de l’empresa, amenaçant de diverses formes amb penalitzar tothom que faci vaga».

La sindicalista informa que a les que han fet parades o vaga anteriorment ja les han anat traient incentius, retens o ampliacions horàries i extres varis, que són complements que poden millorar el curt salari del sector, que no arriba ni a mileurista.

Tot i l’èxit de la jornada i, en general, la campanya de mobilització, sembla que la patronal està molt decidida a mantenir-se enrocada. Des dels sindicats, tal i com planteja la Sandra (delegada de la Coordinadora Obrera Sindical), es plantegen que caldrà fer més força.

En aquest sentit, la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d’UGT ha decidit ja de convocar tot sola set jornades de vaga més, entre les dies 5 a 11 de desembre, coincidint amb la setmana de pont, per «fer visible la importància que té aquest sector».

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari