Som Energia abaixa els preus de la llum a partir del gener

No Comment

A partir del dia 1 de gener de 2018, Som Energia ha modificat els preus de les tarifes de llum a la cooperativa per ajustar-se a l’objectiu de marge econòmic que tenen establert. A la pràctica això suposa una revisió a la baixa del preu que paguen per cada kWh utilitzat.

El passat juliol de 2017, explica la cooperativa en un comunicat fet públic el passat dia 28 de desembre, van haver de pujar els preus per sobre del que és habitual perquè els costos de l’energia al mercat majorista es situaven en un escenari de pèrdues econòmiques al tancament de l’any.

Però a hores d’ara, ja es pot ajustar millor els preus perquè han pogut compensar les pèrdues extraordinàries del primer semestre del 2017 i la previsió per a l’any vinent els permet fer-ho.

A la següent taula es poden veure els preus per a cada tarifa, que s’apliquen a partir de l’1 de Gener de 2018:

(Preus sense l’IVA, el finançament del Bo Social i l’impost d’electricitat)

Si la revisió anual dels preus es fa al juliol, per què canvien ara?

A la cooperativa van acordar que el preu de venda de l’electricitat seria fix i es mantindria des de l’1 de juliol fins al 30 de juny de l’any següent, amb l’objectiu a llarg termini que el marge de comercialització estigués al voltant del 4%. I que aquest marge només l’aplicarien sobre el terme d’energia, sense posar-ne cap en el terme de potència (terme fix).

Els preus només els modificaran si el marge s’allunya molt del que consideren adequat per a la cooperativa (entre el 2% i el 6% anual) i, evidentment, si es produeixen canvis a la part regulada que estableix el Govern.

Això és el que s’ha vist a finals de l’any: si haguessin mantingut els preus fixats al juliol, el marge econòmic hauria superat el sostre que tenen establert. Per tant, el Consell Rector de la cooperativa ha aprovat reduir els preus per «ajustar els nostres resultats a allò que considerem just i adequat.»

Related Articles

Deixa un comentari