Treball obliga a fer fixos 5.424 contractes temporals en frau de llei

No Comment

Inspecció de treball obliga a fer fixos 5.424 contractes temporals en frau de llei. Els sectors de la telefonia, l’hostaleria i les càrnies són aquells en els quals es troben més irregularitats laborals

En els tres primers trimestres de l’any 2016, la Inspecció de treball de Catalunya ha fet que 6.917 treballadors, en situació irregular o d’explotació, hagin de ser donats d’alta a la Seguretat Social. Al mateix temps, 5.424 contractes temporals, també fraudulents, han estat convertits en indefinits, cosa que suposa un augment del 89% respecte al mateix període de l’any anterior. En total, la inspecció ha fet a Catalunya 38.620 actuacions, que han acabat amb 7.802 infraccions, cosa que suposa un augment del 4,4%, informà en Josep Ginesta, secretari general del departament de Treball Afers Socials i Famílies.

Josep Ginesta, Inspecció de Treball Generalitat. Josep Ginesta, Inspecció de Treball Generalitat.

Els inspectors de treball van detectar que 1.152 treballadors amb contracte a temps parcial, feien realment unes jornades laborals que superaven en més del 50% les hores que figuraven en el seu contracte, cosa que implica frau en les cotitzacions a la Seguretat Social, a més de pagar menys als treballadors.

La contractació temporal en frau de llei, cessió il·legal de treballadors i cadenes de subcontractació irregulars són els principals elements detectats per la Inspecció de Treball a Catalunya en els nou primers mesos de l’any.

Aquesta és una de les conclusions de la informació que en Josep Ginesta va oferir a la comissió del Parlament creada per investigar la cadena de subcontractacions de Telefónica en el servei tècnic i que la Marea Blava (moviment de les treballadores subcontractades i falses autònomes) va posar en evidència amb la vaga o «revolució de les escales».

Assemblea treballadores Telefónica i contractes. Assemblea treballadores Telefónica i contractes.

Òbviament, com tothom sabia, no era només Telefónica. Les dades fan por, i això és només que una mostra de l’acció d’una inspecció insuficient i amb pocs recursos.

El secretari general va explicar que les 778 infraccions en control del temps de treball (frau en el contracte a temps parcial, més no declaració d’hores extraordinàries) suposen un augment del 77% majoritàriament per la manca del registre de la jornada.

Els sectors on més s’han detectat més irregularitats i denúncies són els de la telefonia, hostaleria o les càrnies.

Frau en la contractació temporal i intermitent, cessió il·legal i altres…

Ginestà informà també de que la inspecció “està intensificant a tot Catalunya actuacions contra la cessió il·legal de treballadors, el frau en la contractació temporal i la contractació intermitent amb empreses de treballadors temporals (ETT) i les cadenes de subcontractació irregulars”.

Són aquestes les irregularitats i violació de la llei i el dret de les persones treballadores més habitual. El secretari general relatà, com a exemple, una actuació recent de la Inspecció de Treball a Tarragona contra la contractació intermitent, que afectava al voltant de 100 treballadors i treballadors, i que va acabar amb propostes de sancions i liquidacions a la seguretat social per valor de 240.000 euros a un grup logístic i les empreses de treball temporal que aquest grup utilitzava.

Related Articles

Deixa un comentari