Vaga a la planta de GE a Castellbisbal contra el tancament

No Comment

General Electric pignone castellbisbal

CCOO i UGT han convocat dues jornades de vaga parcial de 5 hores a la planta de Pignone, de Castellbisbal, contra l’expedient que ha presentat la multinacional General Electric per tancar aquest centre de treball i extingir 21 dels 24 llocs de treball que té actualment. La vaga es farà els dies 4 i 7 de novembre, de 8.00 a 13.00 hores.

Demà divendres, 4 de novembre, coincidint amb la vaga, el comitè d’empresa i els sindicats CCOO i UGT es reuniran amb l’alcalde de Castellbisbal per demanar el suport del Consistori en defensa de la continuïtat de la planta i dels llocs de treball. Els treballadors i treballadores es concentraran a partir de les 9.00 hores, davant de l’Ajuntament de Castellbisbal (Av. de Pau Casals, 9), contra l’expedient.

CCOO d’Indústria de Catalunya dóna suport a la vaga i manifesta el seu rebuig absolut a l’ERO presentat per General Electric, i denuncia que la multinacional continua destruint ocupació i teixit industrial a Catalunya. Per aquesta raó, emplaça el Govern de la Generalitat a intercedir davant la multinacional i a prendre les mesures oportunes per evitar el tancament de la planta i la pèrdua de llocs de treball.

Més enllà del drama que pugui comportar per a les 21 persones afectades, el cas és només que una mostra del que passa amb l’economia i de qui mana o governa al país. Es posa novament en evidència la distància entre els discursos, acords i declaracions i la realitat concreta.

Al gener d’aquest any ja es va saber l’empresa General Electric (GE) havia decidit acomiadar unes 6.500 treballadores de les seves plantes a Europa entre 2016 i 2017. Entorn a 500 en l’Estat espanyol, aproximadament el 15% de la plantilla.

La direcció de GE decidí això perquè va escometre una pla de reestructuració després de comprar, a finals de l’any passat, els negocis de transport d’energia de l’empresa Alstom, per valor de 12.500 milions d’euros.

Pel que fa a les 500 persones afectades a l’Estat espanyol, els principals centres de GE es troben a Madrid i Barcelona, els sindicats UGT i CCOO arribaren a un preacord sobre un ERO amb la direcció de l’empresa, la passada primavera, segons el qual es veurien afectades només 236 treballadores, 139 de centres a Catalunya. O sigui, el tancament de la planta, amb 65 persones, a Cornellà de Llobregat, i afectació a 89 treballadores de GE Wind i 13 de GE Wind Instalaciones, les dues a Barcelona. Ara, però, l’empresa sembla haver decidit que la planta de Castellbisbal també està de més.

Quan una empresa compta amb aquestes magnituds els seus pressupostos n’és fàcil d’imaginar i més encara de constatar, que la part dels patiments, salut, il·lusions, esperances de vida, les vacances a la platja, l’escola de les criatures i altres problemes dels mortals no tenen espai en els seus assentaments ni en els seus saldos. Menys encara si els representants polítics de la ciutadania dels països i regions afectats (el nom de les quals segurament no els diu res, o no més que altres a centenars o milers de quilòmetres, a les direccions de les empreses i propietaris del capital, a qui decideix) es comporten com a servents que celebraran que es quedin o lamentaran que marxin tot rebaixant nivells i oferint encara millors condicions per maximitzar beneficis, per si de cas.

La crida dels sindicats a la Generalitat per a que aquesta intercedeixi en el conflicte planteja, com a mínim, una necessitat molt més gran, la de repensar el funcionament de l’economia i la relació entre les esferes social i política amb aquesta.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari