Setembre: menys atur, però més ‘treballadores-clínex’ i condicions ‘quasi d’esclavatge’

No Comment

Terrassa, entre les quatre ciutats amb més atur del Vallès

-El Vallès Occidental registra 59.887 persones aturades, 572 menys que el mes d’agost. Amb una variació mensual de -0,8%, la taxa d’atur és situa en un 14,09%.

-Respecte l’any anterior, es registren 8.519 desocupats menys, el que suposa una variació interanual del -13,5% de la taxa d’atur.

-Augment mensual del nombre de desocupats tant a Catalunya (5.641) com a Espanya (22.801).

-A nivell local, l’atur disminueix en catorze dels vint-i-tres municipis respecte el mes de d’agost.

-Per sexe, la caiguda de l’atur ve donada per la reducció de les dones desocupades (-571).

-Per grups d’edat, augmenta l’atur entre els joves (388), mentre que es redueix a la resta de grups.

-Per nivell formatiu, l’atur es redueix en tots els col·lectius respecte l’any anterior, sobretot entre els que compten amb estudis primaris.

-Per sectors econòmics, i respecte el mes anterior, l’atur disminueix en els serveis a la ciutadania, la construcció, els serveis al consumidor i la indústria.oficina de treball cua aturats

Aquestes són dades de l’informe Infoatur elaborat pel Consell Comarcal, que reflexa encara que tot i la tendència general de disminució de l’atur iniciada l’any 2014, els índex encara resten lluny dels valors registrats l’any 2008, quan la xifra es situava per sota de les 40.000 persones desocupades.

Amb més detall, vuit municipis registren una taxa d’atur superior a la comarcal, Terrassa, amb el 16,19%, entre ells, de fet només Badia, Ripollet i Vacarisses li passen davant. La ciutat, tot i disminuir el nombre de persones aturades, se situa a més d’1 punt per sobre de Sabadell que també supera la mitjana.

La bretxa de gènere deixa la seva marca, i la taxa masculina, a nivell comarcal, es manté en un 12,1%, mentre la femenina es situa en un 16,2%, un -1,4% menys que el mes d’agost. En un any, la taxa d’atur dels homes disminueix un 16,0% i la de les dones en un 11,4%. A Terrassa, amb 7.572 homes i 9.427, les taxes respectives són de 14,0% i 18,5%.

També, dolorosament, l’edat marca diferència, la taxa d’atur dels majors de 45 es situa en un 18,5%, i és el col·lectiu que concentra més desocupats (53,8%). Per grups d’edat, i respecte el mes d’agost, la taxa d’atur augmenta entre el col·lectiu jove un 9,1%, mentre que disminueix entre les edats centrals (-2,4%) i els majors de 45 anys (-0,7%). La taxa d’atur dels joves es situa en el 17,6% i representen el 6,5% del total d’aturats. La taxa d’atur del grup central es situa en un 10,4%, amb el 39,7% del total d’aturats. A Terrassa, això vol dir: 1.112 aturades de menys de 25 anys (18,6%), 7.002 atures entre 25 i 44 anys (12,1%) i 8.885 aturades amb més de 45 anys (21,5%).

Si mirem les xifres globals a Catalunya, el nombre de persones aturades va augmentar en 5.641 al setembre, de manera que el nombre total d’aturades puja a 451.081, segons les dades publicades pel ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. És, per tant, el segon mes seguit de creixement del nombre d’aturats registrats, després que a l’agost el nombre d’aturats augmentés de 4.429 persones i trenqués una ratxa de mig any de descensos.

Per la banda dels contractes, les dades semblarien bones. De fet, es produeix un rècord de contractes, segons les dades del Ministeri, però la gran majoria són temporals i en condicions de molta precarietat. D’un total a l’Estat de 1.907.000 contractes, només 171.012 van ser indefinits.

Per entendre millor, la situació és tal que, recentment, el propi secretari general de Treball del govern de la Generalitat, Josep Ginesta, declarava: «tracten el treballador com un clínex». El balanç del que va de 2016 ho mostra molt clarament: s’han fet més contractes d’un sol dia que no pas d’indefinits. Els camins de la precarietat, segons Treball són les cessions il·legals de treballadors (recorden Movistar-Telefònica?), els contractes parcials que camuflen jornades completes i sobretot els contractes intermitents.

El mateix Ginesta, subratllava que cal reconèixer que «hi ha treballadors que estan sotmesos a una situació gairebé d’esclavatge».

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari