Viure és fàcil amb els ulls tancats

No Comment

El film que tractarem en aquest espai, recentment estrenat en les sales de cinema, porta per títol:

“Viure és fàcil amb els ulls tancats”

Guió i direcció de David Trueba
Any de producció 2013. Nacionalitat espanyola
Música de Pat Metheny i Charlie Haden

El rerefons de “Viure és fàcil amb els ulls tancats”, és l’Espanya dels anys seixanta: contradictòria, gris, sota l’autoritarisme i la tutela, amb una generació sobre la que encara planejava la por de la guerra passada, i d’altres més joves que anhelaven les llibertats morals i socials.Vivir-es-fácil

Els protagonistes d’aquesta història, són tres personatges de l’Espanya d’aquell moment. Un professor exigent i vitalista i amb una mirada crítica del món que l’envolta i de l’època que li ha tocat viure, i dos joves adolescents, que s’enfronten, de manera diferent, a les frustracions socials i que es rebel·len a que els altres decideixin els seus destins.

Els tres representen tres formes de rebel·lia, davant de tot allò que els envolta. No són personatges històrics sinó éssers anònims que amb la seva lluita particular, íntima i esforçada, ajudaran a canviar el país. Verdaders protagonistes que amb el seu dia a dia portaran els canvis com a tèrmits i no com a herois, que aquest país necessitava.

La fórmula per recrear aquest temps és fer-ho des de l’aproximació personal, perquè a fi de comptes, els verdaders herois socials són sempre gent insignificant que amb el seu comportament és capaç de desbordar les expectatives i els límits imposats.

Sinopsi

L’any 1966, va arribar a Almeria John Lennon per rodar a les ordres de Richard Lester una pel·lícula antibel·licista de títol “Com vaig guanyar la guerra”. Antonio, professor d’anglès en un col·legi d’Albacete, decideix emprendre el viatge per conèixer el músic i personatge famós, per fer-li una petició. En la ruta, es troba amb Belén, que s’ha escapat de la fosca reclusió a la que està sotmesa per la seva família i per l’entorn social del país. Té encara no 20 anys. Ambdós es toparan amb Juanjo, un adolescent de 16 anys, que ha fugit de casa seva en plena rebel·lia juvenil i enfrontament amb el seu pare. Lennon serà per tots ells un símbol de llibertat, una aspiració.

En forma d’història de carretera, o “western” a l’espanyola, els tres comparteixen els dies i les aventures convertits en l’expressió d’un país que somia i aspira a un futur millor.

Emili Díaz

Deixa un comentari