[Anna Rius] Eduquem en la igualtat amb les joguines i no en el sexisme

No Comment

Eduquem en la igualtat amb les joguines i no en el sexisme

Estem obligant als nostres infants a esdevenir dones cuidadores i sensibles i homes actius i agressius? Així, a primer cop d’ull, no crec que cap pare o mare respongués que sí. No obstant això, els estem regalant joguines que clarament fomenten aquests rols.

El joc és una activitat molt important en la vida dels infants en la que experimenten, senten, imaginen i desenvolupen les seves capacitats personals tot creant els models d’allò que seran de grans. A través del joc també es reflecteixen idees i valors, que poden esdevenir contravalors, prejudicis i estereotips contra els quals hem d’actuar. Tradicionalment sempre hi ha hagut jocs de nens i jocs de nenes, però aquesta no és una condició natural del joc, sinó que és un constructe imposat i que reprodueix els rols culturalment construïts de la dona o nena, diferenciats dels rols de l’home o nen. Segons l’associació Orbita Diversa “les joguines sexistes reprodueixen l’estereotip de societat patriarcal, masclista i binària, en què les dones netegen, tenen cura dels nadons i s’han de mantenir belles sigui com sigui, limitant el seu potencial per abastar altres tasques. Mentre que els homes construeixen, inventen i lluiten, aliens a les tasques de la llar, construint així éssers competitius i individualistes”. I penso que no s’està avançant (o potser estem retrocedint?) en la imposició que fem d’aquests rols a través de les joguines. Un exemple clar és el de les joguines de la marca LEGO. Mentre que en els seus inicis hi trobàvem nenes amb pantalons de peto que construïen tot tipus de vehicles, edificis i artefactes, en l’actualitat s’han de limitar a comprar la línia rosa (lego friends) especialment dissenyada per a elles en la que poden fer de cuidadores i gaudir de les activitats d’oci mentre que reservem als nens les tasques professionals i d’enginy. Un efecte col·lateral, però no menor és que a més aquestes joguines neguen una realitat mitjançant la concepció de la identitat de sexe com a binària (home dona) i no tenen en compte les diferents manifestacions de sexe i gènere existents a la societat.

Fomentar la igualtat en les joguines i el joc no sexista no és una tasca senzilla, ja que entra en conflicte en el model de societat patriarcal; al paper que s’assigna als diferents sexes i les creences i valors hegemònics del sexisme. Per això és important iniciar una reflexió que acompanyi i doti d’eines entorn dels infants i especialment als pares i mares que decideixen transmetre els valors de la igualtat en el joc i el joc no sexista. En el ple d’aquest mes i a iniciativa de Terrassa en Comú hem aprovat proposar a les escoles i les AMPES de la ciutat la realització de tallers dirigits a mares i pares per tal de fomentar el joc no sexista en la compra de joguines. Afortunadament, aquest procés de reflexió ja s’ha iniciat a la ciutat i existeixen altres nodes de pensament a la ciutat que proposen iniciatives similars, com ara la Fira Rebel o l’associació de la Guerrilla dels Cossos.

La proposta va més enllà i vol també fer-ne partícep a la ciutadania, ja que només amb la reflexió comú de moltes persones i entitats generarem el canvi que es proposa. I aquest procés de canvi ha d’estar reflexionat per aquells actors que hi tenen un paper molt important, però que normalment no estan presents en les taules de gènere de la ciutat; les associacions de comerciants i, especialment, les llibreries i els comerços de joguines. Per posar un exemple de la importància que hi tenen, hem trobat exposat un globus terraqüi per a nenes en una de les cadenes de botigues de joguines progres de referència. Imagino que la finalitat de regalar un globus terraqüi a un infant és la que aprengui el nom dels països i on estan ubicats geogràficament. Doncs bé, en aquest globus terraqüi tots els països s’havien transformats en diferents tonalitats de color rosa i la nena de la imatge abraçava el món. La imatge clarament transmetia a la nena que rebia aquest regal que davant del món ella no l’ha de conèixer, sinó que l’ha d’estimar. Per aquesta raó, la proposta de resolució aprovada contempla dissenyar amb les associacions de comerciants de la ciutat una campanya que s’iniciarà en el Nadal del 2017.

Bons reis (i reines?) lliures de masclisme!

Anna Rius. Regidora de Terrassa en Comú

Related Articles

Deixa un comentari