[Antonio Machado] La pròxima sonada feixista, Espanya

No Comment

El 6 de Gener del 2021 es va produir l’assalt al Capitoli dels EUA. Quin va ser el motiu d’aquest assalt? Que en les eleccions a president dels EUA, del 3 de novembre del 2020, el president sortint era Donald Trump i aprofitant que la diferència en vots amb el seu adversari s’estava donant amb diferències mínimes, la qual cosa li permetia elaborar una mentida basada en un suposat frau que es va estendre per tot el país i per tots els mitjans i xarxes socials, acabo consolidant un exèrcit de descontentaments, que després de l’assalt es va constatar la presència d’armes i explosius. Era un estratègia organitzada dins d’un suposat caos col·lectiu d’una població descontenta.

Durant la presidència de Donald Trump s’ha consolidat als EUA un front unit i armat alimentat ideològicament per Steve Bannon i altres líders d’extrema dreta, acceptat d’una banda del partit republicà. Entre tots mantenen en calent una estratègia de mentides per a consolidar encara més el rebuig a les institucions democràtiques. Grups d’extrema dreta, inclosos els Proud Boys, Oath Keepers, Three Percenters i milícies paramilitars, s’han introduït en les institucions municipals i de l’Estat, per a continuar contagiant la societat civil. Podríem dir que en les estructures de poder dels EUA, el feixisme està molt arrelat i organitzat per a poder fer el salt al poder. El fet que la llibertat de disposar d’armes als EUA sigui un dret constitucional, els permet incloure en les seves estratègies la formació militar de la ciutadania.

Ara sabem que Trump i part del Partit Republicà tenien un pla perquè els seus senadors votessin la invalidació dels resultats electorals en diversos Estats, i perquè el vicepresident Mike Pence rebutgés als grans electors d’aquests Estats, la qual cosa hauria retornat les eleccions presidencials a la Cambra de Representants. Al mateix temps, el president Trump hauria declarat l’estat d’emergència nacional per a evitar que se celebressin les eleccions. Mentrestant, grups d’extrema dreta van organitzar el violent assalt al Capitoli. Si bé aquests complots van fracassar per diverses raons, van representar un intent bastant seriós.

El passat 8 de gener, al Brasil, vam veure com membres del sector ultradretà a favor de Jair Bolsonaro van repetir pràcticament fil per randa el que va ocórrer en 2021 als Estats Units amb l’assalt al Capitoli. Seguidors del president sortint del Brasil van prendre institucions clau del país en un intent de cop militar que es va poder organitzar a través de les xarxes socials i Internet. La clau va ser primer carregar-se al dirigent Lula da Silva, que durant dues legislatures va fer el que cap altre havia fet per al sectors més pobres del Brasil, erradicar la fam de qualsevol racó del Brasil a més de 28 milions de ciutadans. Per a llevar-ho d’al mig es va llançar la mentida d’una certa corrupció lligada a l’empresa estatal de Petrobras i la constructora Odebrecht. Tot mentida, com així van sentenciar els tribunals brasilers, després d’haver-ho empresonat durant 19 mesos injustament. El seu alliberament va suposar tornar a entrar en campanya per a les presidencials, i en poc temps es va convertir de nou en el major líder recolzat en les enquestes del Brasil per al vot presidencial. Els sectors més reaccionaris van reaccionar organitzativament per a impedir la seva reelecció per tercera vegada.

El 8 de gener comença l’assalt a la seu dels tres poders del Brasil, el Congrés, la Presidència, i el Suprem. Comencen 5 dies de bojos, on els assaltants van destrossar tot el que van trobar en els seus esbarts contra les tres institucions més importants de l’Estat Brasiler, i fer-lo front a la Caserna General de l’Exèrcit situat a 9 km del lloc assaltat. El president electe va denunciar públicament que la Policia Militar de Brasília no havia complert amb la seva comesa de garantir la seguretat i protegir les institucions. 

Tot aquest relat sediciós es mou amb el mateix objectiu, tant en l’assalt del Capitoli als EUA com el de Brasília, en el cor de l’Estat del Brasil. Lula va vèncer amb un 50,9% dels vots enfront del 49,1% de Bolsonaro (dos milions de diferència, 1,8 punts).

Aquest és el punt de partida, perquè aquestes diferències tan petites permeten falsejar la lectura de la realitat per a situar-les en el terreny de la manipulació institucional i així crear confusió en la ciutadania. Aquesta és la gran mentida. En les dues vegades ha funcionat bé per als feixistes, encara que no han aconseguit que caigui la democràcia en benefici del feixisme. Però si han aconseguit que s’incrementi l’exèrcit d’enemics de les institucions democràtiques.

A Espanya, en el 2019, vam viure un procés similar davant uns resultats electorals que van tenir dues conseqüències: 1) es va consolidar la presència de VOX en el Congrés dels Diputats amb 52 representants de la voluntat popular, la qual cosa els va convertir en la tercera força dins del congrés; i 2), els resultats haguts només podien aconseguir una majoria de govern en el marc d’un govern de coalició, que en aquest cas es va aconseguir mitjançant el suport dels grups nacionalistes perifèrics i altres organitzacions regionalistes a l’opció progressista entre PSOE i UP.

Això ja va permetre desemmascarar a la dreta de connivència amb el feixisme, que des del primer dia va catalogar al govern de “il·legítim”, “terrorista” i “assassí”, dos qualificatius que farien menysprear als qui se’ls atribueix tals qualitats enfront dels ciutadans honrats.

Així comença la descomposició institucional de l’Estat del Benestar, basat en els pilars constitucionals de qualsevol Estat que es preï d’això. Durant tres anys de mentides amb el govern de coalició qualificat d’amic de bolivarians, terroristes i separatistes ha generat l’efecte desitjat.

En aquest període de legislatura l’esquerra de UP ha perdut més d’un 17% de representació institucional, generada per aquesta campanya destructiva organitzada per la dreta i el feixisme (PP+VOX) llançada contra UNIDES PODEM des d’abril del 2019, incloent-hi l’assetjament a l’habitatge particular de Pablo Iglesias. Les dades que podria haver-hi a la fi del 2023 per a les eleccions generals podria donar la possibilitat de tornar a disposar de la presidència del govern en la investidura (veure quadrant adjunt).

En aquest cas hi haurà amb tota seguretat una altra nit de vidres trencats per aquest feixisme galopant que ja comença a sembraraquesta estratègia destructiva que hi haurà en aquest moment, enfront d’altres resultats manipulats que serviran perquè l’Espanya profunda torni a dubtar de la legitimitat dels representants que hagin sortit elegits.

 

Eleccions 2019  Enquestes 2023
Partit  Escons  vots  % Escons % coalició
PSOE 120  6.792.199  28,25  101/103  26,30%  
PODEMOS-IU 35 3.119.364 12,97 25/27 10,70%  
            47,73%
PP 89 5.047.040 20,99 133/135 31,30%  
VOX  52  3.656.979 15,21 45/47 14,70%   
            46,00%

La resposta donada pels portaveus del PP sobre la indecent provocació per a aquest cop d’estat que s’ha intentat al Brasil, on l’han comparat amb el procés català. Ens ha de preocupar enormement perquè aquí no hi ha aquests 60 milions de vots donats a Lula da Silva, però si hi ha un exèrcit on encara perviuen els militars més feixistes que hi ha en tota la UE. El brou de cultiu que els alimenta continua sent ETA (va declarar el cessament definitiu de la violència el 8/10/2011) quan fa 12 anys que no existeixen, però encarnada en EH Bildu i PNB, segons la dreta feixistoide. L’altre argument és l’independentisme català que perviuen amb la idea d’emportar-se el PIB sota el braç a un altre estat nou, això sí, republicà.

Aquesta situació seria idònia per a VOX i arrossegaria a una part del PP a repetir la “nit dels cristalls trencats” a Espanya. Aquestes estratègies d’atemptats contra l’ordre establert en la societat capitalista, en el marc d’una democràcia representativa, és la conseqüència de la pròpia crisi del sistema, on els sectors més reaccionaris del poder provoquen aquestes “sonades de sabres” per a acoquinar al poble. La solució és la UNITAT dels demòcrates enfront dels colpistes. No es tracta d’esquerra o dreta, es tracta de DEMOCRÀCIA o FEIXISME.

Antonio Machado

Related Articles

Deixa un comentari